+421 948 199 109

Aj v zime môžu byť terasa a balkón zaujímavé

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 19. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite ste si všimli, že počas zimy sú aj panelákové balkóny a niektoré terasy rodinných domov takmer rovnaké, bez života a farieb. Ak to chcete zmeniť, vysaďte si na balkón dreviny, ktoré dokážu prežiť zimu v nádobách, pokiaľ na to budú mať vytvorené vhodné podmienky.

Rastliny na balkón v zime

Reč je o vždyzelených rastlinách a ihličnanoch, ktoré okrem zelenej nájdete aj v iných zelených, žltých, strieborných až modrosivých odtieňoch.

Rastliny na balkón v zime

Zvoľte vždy jednu dominantu v podobe vyššej a väčšej dreviny v jednej nádobe a ako doplnok vysaďte do menších nádob zopár kompaktných tují, cypruštekovborovíc. Môžete použiť aj skalníky, krušpánzemolezy.Ihličnany vhodné na zimnú terasu a balkón

Dominantou určite môžeme nazvať aj tuju, ktorá má svojich priaznivcov aj neprajníkov. Pokiaľ ju už pestujete, urobte jej nový zaujímavý strih v tvare špirály a určite sa tou dominantou stane.

Strihom upravené ihličnany sa dajú aj zakúpiť. Pokiaľ by ste chceli ostrihať tie Vaše, vhodným obdobím je jar a leto. V zime určite nestrihajte.

Do veľkej nádoby môžete vysadiť aj smrek alebo jedľu, ktorú môžete v čase adventu a Vianoc ľubovoľne ozdobiť a vytvoriť vianočný exteriérový stromček pre Vás i okoloidúcich.

Nemusí byť vysvietený led žiarovkami, pokojne na stromček povešajte oriešky, drobné jabĺčka a šišky. Pokiaľ bývate v pokojnej štvrti, tento strom navštívia aj vtáčiky. Nebojte sa vlastnej fantázie, pretože nič nie je nemožné, musíte však vedieť, ako na to.

V zime je dôležitá zálievka počas dní bez mrazov. To je jediná záruka prežitia ihličnanov a vždyzelených druhov v nádobe.

Počas silných mrazov alebo v oblastiach na severe môžete nádoby zazimovať a obaliť jutou, vrecovinou alebo môžete celú nádobu ešte vložiť do dreveného obalu, ktorú vysteliete lístím, papierom či polystyrénom.

TIP: Aj terasy a balkóny dokážu byť ozdobou ako bežná záhrada. Prečítajte si článok ako vytvoriť celoročný efekt na balkóne alebo sa inšpirujte balkónom, ktorý kvitne po celý rok.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Dahlia ´Sunny Boy´ / Georgína, I.