+421 948 199 109

Ako zazimovať muškáty

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 24. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Muškáty vydržia na balkóne až do prvých mrazov. Potom je nutné zazimovanie muškátov, to znamená, že ich musíme premiestniť do pivníc, garáže alebo skladu. Pred tým ich zrežte o polovicu. Ak počas zimovania opadnú listy, nie je to problém.

Ako zazimovať muškáty

Muškáty prezimovanie

Muškáty dokážu prežiť aj v miestnosti bez svetla. Budú mať síce stonky vytiahnuté a biele, ale na jar sa rýchlo spamätajú. Teplota pri prezimovaní by nemala klesať do mínusových teplôt. V pohode znesú 10 °C až 0 °C. Na jar ich opäť zrežte hlboko, aj na 10 cm, podporíte ich hustejší rast. Vysaďte ich do nového substrátu a s prihnojovaním začnite až po mesiaci.

Muškáty po zime

Muškáty po zime

Počas zimy ste pravdepodobne kontrolovali muškáty, ktoré strávili zimu v pivniciach a v skladoch a už ste rozmýšľali nad jarou, kedy budú opäť na svojich miestach. Teraz je vhodné obdobie na podrobnejšiu obhliadku a spätný rez muškátov.

Pozrime sa teda na to, ako prebudiť muškáty po zime.

Muškáty by ste hlavne mali nájsť v živom stave - s bielymi alebo zelenými výhonkami s listami alebo bez nich. Dobre si všímajte prezimujúce rastliny a určite nepestujte rastliny, ktoré sú napadnuté chorobami a škodcami, čo sa počas zimovania môže samozrejme stať.


Pestrá ponuka rôznych odrôd muškátov v našom eshope


Pokiaľ boli muškáty prezimované bez prístupu svetla, výhonky sú bielej farby, vytiahnuté dohora. Nie je to tragédia. Čoskoro sa spamätajú. Musíte ich však zrezať o 1/3, odstrániť všetky suché listy a suché a čiastočne zdrevnatené výhony. Začiatkom apríla ich môžete umiestniť na svetlejšie miesto a otužovať.

Každopádne je potrebné vymeniť substrát. Pôvodný je vyčerpaný, už takmer prerastený koreňmi a už nie je schopný ani prijímať vodu. Novým substrátom podporíte rast a vitalitu rastlín.

S aktívnou zálievkou však ešte chvíľu počkajte, rovnako s pridávaním hnojív do zálievky. Tým, že vymeníte substrát, rastliny získajú dostatok živín na naštartovanie rastu počas určitého obdobia. S prihnojovaním pre sviežu farbu listov a bujný rast začnite až v máji, neskôr zmeňte hnojivo na podporu násady pukov a dlhé kvitnutie.

TIP: Ak budete na jar plánovať nové výsadby na balkón, nemusíte sa obmedzovať iba na muškáty. Prečítajte si článok o pestovaní letničiek na balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu