+421 948 199 109

Ako prinútiť kvitnúť vistériu

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 25. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vistéria (Wisteria sinensis) patrí medzi atraktívne popínavky s mohutným kmeňom a silnými výhonkami v budúcnosti. Zvoľte dostatočne silnú oporu.  Dosahuje výšku aj 5 m, preto jej umiestnenie dôkladne premyslite. Obľubuje slnko aj polotieň.

vistéria

Vistéria pestovanie

Pestovanie vistérie nie je vôbec náročné, stači dodržať niekoľko jednoduchých zásad, ktoré si vysvetlíme v článku. Na začiatok však zdôrazníme, že je potrebné zvoliť naozaj silnú a stabilnú oporu, ktorá unesie váhu rastliny. Pozor dajte aj na odkvapové rúry ale aj vodovodné potrubia. Silné konáre aj korene ich dokážu zdeformovať.

Ako strihať vistériu

Na to, aby pravidelne a bohato kvitla, vyžaduje správny rez a to 2x za rok. Na internete nájdete množstvo informácii. A medzi nimi aj takú, že vistéria kvitne po 7 rokoch. Nie je to celkom pravda. Po 7 rokoch obyčajne kvitnú semenáče. Zakúpené štepené rastliny obyčajne kvitnú po 3 rokoch. Vyžadujú však správny rez.Vistéria pestovanie

Rez vistérie sa vykonáva vo februári a to na 2 - 3 očká. Skráti sa hlavný výhon a postranné výhonky. Nebojte sa tohto rezu. Vistéria je rýchlorastúca liana, ktorá dokáže vytvoriť za sezónu aj 2 metrové výhonky.

Vistéria kvitnutie

Kvitne od apríla do júna. Po lete a odkvitnutí sa výhonky skrátia na 20 cm. Tvar udržiavajte podľa potreby. Pokiaľ ju chcete viesť po pergole, altánku alebo stene, výhonky pravidelne aj vyväzujte.


Voňavé vistérie v našom eshope


Dá sa pestovať aj v tvare stromčeka, kde korunu udržiavajte v kompaktnom tvare. Počas roka môžete odstraňovať aj nevzhľadne rastúce výhonky, či inak suché a poškodené. Pokiaľ chcete zviditeľniť aj kmeň, môžete výhony obmotávať okolo kmeňa alebo ich odstraňovať.

Kvety vistérie sú nádherné a intenzívne voňajú. Vôňa láka množstvo včiel a iného hmyzu. Preto, ak plánujete umiestniť vistériu v blízkosti sedenia, počítajte aj s týmto návštevníkmi.

V oblastiach s intenzívnymi zimami a mrazom môže namŕzať. Poskytnite jej vhodnú ochranu alebo ju vysaďte v blízkosti múru alebo na južnú stranu.

Ak pestujete ruže, prečítajte si aj článok o tom ako správne rezať ruže.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu