+421 948 199 109

Pestovanie kiwi

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 19. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Plody aktinídie (kiwi)obsahujú vysoký podiel vitamínu C,B,E, stopové prvky i minerály. Pestovať sa dá takmer v každej záhrade, ale potrebujete vedieť pár dôležitých informácii, aby rastliny priniesli aj svoje ovocie.

Pestovanie kiwi

Ako pestovať kiwi

Aktinídia - kiwi nie je klasický strom, je to rýchlorastúca mohutná liana s opadavými listami. V krátkom čase vytvorí bujný porast, ktorý sa nezaobíde bez opory. Vytvára dlhé výhony s plstnatými listami, ktoré dokážu odpariť veľké množstvo vody, preto je nutné zabezpečiť im aj vhodné stanovište a dostatok vlahy. Na jednom stanovišti vydržia aj 40 – 50 rokov, preto je správny výber miesta výsadby dlhodobo významný a dôležitý.

Odrody kiwi

Na trhu je niekoľko odrôd vhodných pre našu pestovateľskú oblasť. Aktinídie môžu byť obojpohlavné, kde vám môže postačiť len jedna rastlina. Obyčajne sa však aj takáto rastlina podporí ešte iným kultivarom, pre lepšiu úrodu. Vo väčšine prípadov sú však jednopohlavné, kedy potrebujete vysadiť vedľa seba samčiu a samičiu rastlinu pre správne opeľovanie. K jednej samčej rastline môžete vysadiť aj 5 samičích. Pokiaľ máte málo miesta postačí aj pár rastlín.

Najosvedčenejšie odrody sú: Hayward, Ken´s Red,.. Čiastočne samoopelivé je napr. Jenny, Issai,... Pre estetické účely sa často pestuje aj Actinidia kolomikta, ktorá sa vyznačuje farebnými listami (samčia rastlina). V krátkom čase vytvorí súvislú zelenú stenu, ktorá postupne vyfarbuje. Listy sú bielo-zeleno-ružové.kiwi pestovanie

Rozlišovacie znaky kvetov

Samčie kvety obyčajne po rozkvitnutí a opelení samičích opadnú. Vyrastajú na výhonkoch v zhlukoch, obyčajne po troch. Samičie kvety vyrastajú väčšinou samostatne. Kvitnú cca 10 dní, v máji až v júni podľa stanovišťa. Opelené kvety žltnú, neskôr hnednú a opadnú a na ich mieste sa začnú tvoriť malé plody. Opelenie prebieha prostredníctvom včiel a čmeliakov. Keďže kvitne v období neskorých jarných mrazíkov je vhodné ak sú vysadené na chránenom mieste, resp. im v tom období zabezpečte ochranu. Kvety kvitnú na jednoročných výhonoch vyrastajúce z 2 ročného niekedy i staršieho dreva, preto je dôležitý aj rez, aby ste sa neobrali o budúcu úrodu.

Stanovište

Aktinídia vyžaduje slnečné stanovište, v horúcom lete aj pritienenie. Miesto chránené pred vetrom a silným prievanom. Ideálny je riedky polotieň a primerane otvorené stanovište pre prílet včiel kvôli opeľovaniu. Ideálna poloha je južná, juhovýchodná, chránená východná alebo chránená západná. Pôda má byť mierne kyslá, výživná, dostatočne vlhká. Za sucha rastlina trpí stresom, stráca listy, ktoré rýchlo schnú. Kiwi vyžaduje aj mulč, ktorý chráni plytký koreňový systém a udržiava pôdu vlhkú a v zime pôsobí zároveň ako ochrana.

Pestovanie na opore

Opora pre pestovanie je investícia na dlhé obdobie (nakoľko sa dožíva až 40-50 rokov), preto je nutné zabezpečiť takú, aby toto obdobie vydržala, bola stabilná a dlhodobo funkčná. Používa sa často taká, ako na vinič. Siete a pletivá sú vhodné len pre mladé rastliny, takže časom by ste ich museli vymieňať. Vytvorte stabilnú konštrukciu s drôtenkou, maximálne do výšky 2 metre. Prvý drôt by mal byť odspodu cca vo výške 90 cm, ďalšie postupne vo výške 50 cm od prvej.

Ako zasadiť kiwi

Aktinídia sa vysádza v spone 4x3 metre. Pri menších sponoch výsadby si rastliny silno konkurujú a výhony sa navzájom splietajú. Nemusíte sa obávať, že na začiatku výsadby pôsobia medzery neesteticky. Je to liana, ktorá rýchlo rastie a vy musíte vytvorené výhony od začiatku viazať na pripravenú drôtenku a konštrukciu. Výsadba kiwi sa realizuje do vopred pripravenej jamy. Na jej dno vložte výživný kompost, zmiešaný s rašelinou. Pokiaľ je pôda ílovitá, vykopte hlbšiu jamu a na jej dno vysypte kamienky, štrk. Táto vrstva bude slúžiť ako odvodňovanie.


Vysadte si niektorú z odrôd kiwi z ponuky nášho eshopu


Ako strihať kiwi

Je veľmi podobný viniču. Reže sa obyčajne koncom zimy, kedy je menšie prúdenie miazgy a rastlina tak veľmi neslzí alebo po opade listov na jeseň. V lete sa vykonáva presvetľovací rez, kedy sa odstraňujú neesteticky rastúce dlhé výhony a konkurenčné. Plodné výhonky sa skracujú za 5-8 listom u samičích rastlín, u samčích sa výhony skrátia na 1m. Pozor na fakt, že výhonky kvitnú a plodia na 2 ročnom dreve, ktoré nesmiete odstrániť rezom. Po zime v neskoršom veku môžete odstraňovať odrodené, suché a staré, i mrazom a inak poškodené výhony. Zároveň do budúcnosti naplánovať, ktorý výhon nahradí starší.

Dozrievanie plodov

Plody za vhodných podmienok dorastú do očakávaných rozmerov podľa odrody (drobnoplodé, veľkoplodé). Dozrievajú na jeseň, cca v októbri až v decembri, kedy už nemusí byť dlhodobo vhodné počasie. Drobnoplodé odrody sú voči chladu odolnejšie. Veľkoplodé sa môžu obrať aj nezrelé. Rýchlo dozrievajú aj v izbových podmienkach. Nezozbieraná úroda mnohokrát vydrží na rastline veľmi dlho, ale plody po mrazoch strácajú svoju dobrú chuť aj obsah vitamínu C.

Spracovanie plodov

Je veľa spôsobov ako spracovať kiwi. Keďže predpokladáte, že úrody bude veľa, pripravte sa aj na spracovanie, aby ste všetky plody využili. Dajú sa pripravovať rôzne miešané ovocné šaláty, kde bude dominovať kiwi, smoothie, nanuky, marmelády, kiwi limonáda s ľadom, kiwi plátky obalené v čokoláde, zákusky a rezy.

TIP: Chcete doplniť svoju záhradu o ďalší, možno menej známy druh ovocia? Prečítajte si článok o pestovaní figovníku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu