+421 948 199 109

Ako sa popínajú rôzne popínavé rastliny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 26. januára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno pre niekoho nezaujímavé, ale pre správne a úspešné pestovanie na konštrukciách veľmi dôležitá informácia, aby ste vedeli, aký typ konštrukcie zvoliť ( drevená treláž, kov, konáriky, lanká). Niektoré rastliny si nájdu cestu aj bez vašej pomoci, iným treba menej alebo viac pomôcť.

Ako sa popínajú popínavé rastliny

Taký pavinič trojlaločnatý (Parthenocissus tricuspidata) sa výborne popína po stene a múroch aj sám, nakoľko sa prichytáva pomocou svojich platničiek. Iné potrebujú nutne oporu, inak nikdy nenadobudnú požadovaný tvar a funkciu.

A podľa toho sa aj rozdeľujú.

Popínanie pomocou stonkových koreňov

Tie majú brečtany a tiež sa dokážu bez problémov uchytiť na neupravených stenách a múroch, dokonca aj na kôru stromu, kde nájdu malú trhlinku a tam sa stonka zakorení. Vo väčšom rozsahu vedia však tieto porasty trvalo rozrušiť omietky. Medzi takéto rastliny okrem brečtanov patrí aj pileostegia a schizophragma.Rôzne popínavky

Popínanie pomocou prichytávajúcich sa platničiek

Tak ako už vyššie bolo spomenuté, patria sem paviniče, ktoré sa dokážu popínať samovoľne vďaka týmto platničkám. V počiatočnom raste je však dobré im pomôcť vyviazať výhony.

Popínanie pomocou ovíjavých listových stoniek a úponkov

Toto je parketa pre plamienky, mučenky, viničkobeu, ktoré sa okolo konštrukcie alebo opory ovíjajú pomocou listových stoniek dookola. Dokážu sa tak ovíjať okolo kmeňa stromu a iných krov. Vhodnejšie sú preto mriežky.

Popínanie pomocou ovíjavých stoniek

Sem patria takmer všetky popínavé rastliny, ktoré sa ovíjajú a upevňujú na konštrukcie vďaka ovíjavým stonkám. Niektoré vytvárajú drevnaté stonky, ktoré sa ovíjajú a to znamená, že na oporu vyvíjajú určitú záťaž. Preto je vhodné najskôr zistiť, ktorá rastlina ako prudko rastie a čo je z nej v dospelosti, aby sa konštrukcia pod ňou časom nepoškodila alebo nezničila aj niečo iné.


Aktuálna ponuka popínavých rastlín z nášho eshopu


Vistéria je liana, ktorá v budúcnosti vytvára mohutné drevnaté ovíjavé liany a preto vyžaduje naozaj bezpečnú a pevnú oporu. Patrí sem aj zemolez, berberodopsis, chmeľ, hrachorpovojník. Posledné dva druhy sú jednoročné rastliny, bylinného charakteru a dokážu aj v nádobe sa ovíjať okolo tenkých a dlhých konárov posadených dookola nádoby.

Popínanie pomocou tŕňov

Toto je samostatná kategória pre ruže, ktoré vyžadujú usmernenie, vhodnú konštrukciu z dreva alebo kovu. Časom výhony drevnatejú, preto treba zabezpečiť pevnú a stabilnú konštrukciu. Takto sa popínajú aj černice, ostružiny s tŕňmi. Pre začiatok je vhodné ich priviazať.

Teraz keď máte základné informácie, ktorá rastlina sa ako pripína na konštrukciu, určite zvolíte vhodné opory a tým aj rýchlejšie donútite rastlinu vyšplhať sa do výšky a tak ju esteticky zapojiť do celkovej koncepcie záhrady. Už skoro zakvitnú a obohatia priestor o nádherné kvety alebo listy.

TIP: Ak vás zaujíma pestovanie popínaviek podľa stanovisťa, prečítajte si náš článok o zaujímavých popínavých rastlinách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Juniperus communis ´Compressa´ / Borievka, 30-40 cm, C3