+421 948 199 109

Vzácna zelenina v kvetináči

Vytlačiť
Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 14. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte chuť na vlastnú zeleninu? Nedá sa to, ak nemáte vlastnú záhradu? Chyba! Ak si chcete denne pochutnať na čerstvej zelenine, nepotrebujete záhradu. Ideálnu príležitosť na vytvorenie malej rajskej záhrady ponúka nevyužitý balkón alebo terasa.

Zelenina v kvetináči - chilli papričky

Dozretá na stonke, čerstvo odtrhnutá a predovšetkým veľmi zdravá – takáto zelenina chutí jednoducho najlepšie. A čo je dobrá vec, tieto pochúťky sa dajú kvalitne dopestovať v kvetináčoch. A pre tie sa nájde miesto vždy!

 Zelenina zaujímavá na pohľad

Veľa zeleniny sa opticky nemusí schovávať za tradičné okrasné rastliny. Aj oni dokážu urobiť balkón pútavým. Buď vďaka svojim farebným plodom alebo zaujímavými kvetmi či rozložením listov. Ak sú umiestnené v atraktívnych kvetináčoch, vytvoria z balkónu na príjemné miesto, kde si budete s radosťou chodievať užívať svoj voľný čas.

 Klasika vs. výnimočnosť

Zelenina vhodná do kvetináčaAk sa chcete vyhnúť viacerým tradičným druhom zeleniny, siahnite po jedinečných zvláštnych kultivaroch. Zvlášť úsporné, čo do miesta, sú druhy zeleniny, ktoré sa šplhajú alebo visia, ako napr. Inka uhorka, mexická miniuhorka, kalabasa „vtáčia búdka“ alebo sladký zemiak. Aj na malom balkóne môžu rásť do výšky na mreži aj tekvica vhodná do mikrovlnnej rúry. Tieto tekvice sú 10 až 15 cm vysoké a vážia okolo 700 - 1000 g. Táto obzvlášť malá tekvica je ideálna pre prípravu v mikrovlnnej rúre. Ešte stále málo známe je trpasličie Tamarillo. To je tiež známe ako brazílska zamatová slivka a pochádza z Bolívie. Jeho oranžové plody sú veľmi chutné, lahodné a pripomínajú chuť marhúľ.

Jedlé stolové dekorácie

Pozornosť na balkónovom stole upútajú plody citrónových chilli. Zrelé plody sú jasne žlté. Chuť je ostrá a má citrónový nádych. 

Kulivar "Lemon Drop" je veľmi produktívna odroda. Rastlina dokáže vytvoriť až 80 plodov. Stromové Chili papričky (Capsicum pubescens) pestovateľov zaujmú svojou robustnou formou. Tieto zvláštne chili dobre vydržia dokonca aj teploty do 5 ° C. Plody tvoria dokonca aj v zime a veľké fialové kvety sú veľmi dekoratívne. Plody sú veľmi mäsité a prekvapia svojou zvláštnou chuť a ostrosťou.
Prečítajte si viac o pestovaní chilli papričiek v našom článku.


Všetky druhy zeleniny ale aj ovocia, ktoré môžete pestovať na balkóne nájdete aj v  našej ponuke


Ak dávate prednosť zelenine, ktorá sa môže jesť priamo z ruky do úst, siahnite po citrónovej uhorke. S jej jemnou chuťou, je vhodná ako koktailová rajčina na desiatu. Citrónová uhorka je bez horkosti, veľmi jemná a zdravé. Nechutí tak, ako názov napovedá jej názov, po citróne. Naopak, je guľaté plody nie sú horké, sú veľmi príjemné a zdravé.

Úžitkové rastliny v kvetináčoch potrebujú zvláštnu starostlivosť

Pre pestovanie na balkóne si vyberte veľké nádoby, v ktorých musí byť v každom prípade na dne otvor pre odtok prebytočnej vody. V opačnom prípade môže dôjsť po výdatnom daždi k premokreniu a úhynu koreňov. Použitie vysoko kvalitného substrátu je obzvlášť dôležité. Tu by ste nemali šetriť. Pri sadení zapracujte do substrátu zásobné hnojivo alebo 4 až 6 týždňov po výsadbe ich prvýkrát prihnojte.

Smerovanie balkónu na východ alebo na západ je ideálne pre pestovanie zeleniny. V dopoludňajších hodinách alebo večer tam pôsobí mierne slnko, ktoré zvyčajne vyžaduje teplomilná balkónová zelenina. Pri južnej expozícii je nebezpečenstvo, že sa rastliny v slnečných dňoch spália alebo vyschnú. Aby sa tomu zabránilo, musia byť pestovateľské nádoby chránené pred extrémnou horúčavou.

Samozrejme, balkón neponúka dostatok priestoru pre dosiahnutie potravinovej sebestačnosti, ale zábavu zo záhradníčenia poskytne určite áno.

TIP: Ak sa chcete držať klasiky a pestovať napríklad obľúbené paradajky, prečítajte si aj článok o pestovaní paradajok na balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu