+421 948 199 109

Boj proti škodcom

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie vždy sa dá bojovať proti škodcom nechemicky, ale stojí za to vyskúšať to. V minulosti neboli žiadne podporné látky na rast a rýchlenie, ani na ochranu škodcov a zeleniny i ovocia bolo dostatok.

Boj proti škodcom v záhrade

V dnešnej dobe sa  aj u rezistentných odrôd môže stať, že sa na stromoch objavia molice, vošky, mravce a hniloba.

Počas leta sa mnohí trápia aj s náletom vtákov, ktorým tiež chutí drobné ovocie, čerešne a menšie plody. Umiestnite na stromy plašiče. Nie je to však trvalé riešenie, lebo vtáky si na tieto strašiaky a alobalové pásky rýchlo zvyknú a sú natoľko inteligentné, že si odsledujú ich pohyb a význam. Je lepšie využiť spleť jemnejších vlákien nití nad porastom, ktorý má byť ochránený, lebo im znemožňuje prístup priamo k plodom. Dá sa to aplikovať však len na nízkych porastoch. Kry ríbezlí a malín môžete zakryť sieťkou, rovnako ako sa zakrývajú hlávky slnečníc.Škodcovia v záhrade

Samotné mravce nie sú až takým problémom, ale tieto malé tvory ochraňujú vošky, lebo im chutí práve výlučok vošiek. Takže tam, kde sú vošky, sú aj mravce, ktoré im doslova vytvárajú prostriedky dopravy. Mravce potom dokážu okrem vošiek preniesť aj ochorenie ako múčnatku, roznášajú aj semená burín. Ani mravcov sa nedá len tak jednoducho zbaviť. Napriek tomu, že vedia byť aj užitočné, vedia znepríjemniť pobyt v záhrade. Majú výborne vyvinuté čuchové ústrojenstvo, a preto nemajú radi intenzívne vône ako škorica, paradajkové listy, citróny.

Sú aj väčšie živočíchy, s ktorými si nevieme dať rady – mačky, hraboše, krtko. Mačky sa najradšej vyváľajú v nižšej okrasnej tráve alebo v trse. Porast, ktorý chcete ochrániť, zakryte pichľavými konármi, aby tam nedokázali vykonať svoju potrebu alebo na trvalky umiestnite konáriky ruží, šípok, malinčia. Prípadne si zadovážte psa.

Myšihryzce obľubujú najmä cibule a hľuzy. Zadovážte si plastové misky a košíky a do nich vysádzajte cibule. Docielite aj to, aby nezostupovali príliš do hĺbky a vždy budete vedieť, kde sú vysadené a aj presadenie bude jednoduchšie.

Krtko je tvor prefíkaný, ak je u suseda, zaručene navštívi časom aj Vás. Ak nemáte siete pod trávnikom, za chvíľu môže vyzerať trávnik ako po bojisku. Sú rôzne plašiče a návnady, ich použitie necháme už na Vás. Ak ho konečne chytíte, preneste ho ďalej do lesa, je chránený. Jeho nepriateľom je aj pes. Napriek škodám, ktoré dokáže v krátkom čase, niekedy z noci do rána napáchať, je aj veľmi užitočný.

TIP: Prilákajte so záhrady užitočný hmyz, ktorý pomôže aj v boji so škodcami. Jedna z možností je kvetinová lúka. Prečítajte si ako ju založiť.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Medonosná lúka Kiepenkerl , bal. 1 kg, 5-10 g/m2