+421 948 199 109

Bylinková špirála

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 28. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte radi bylinky a neviete, kde ich pestovať? Skúste si vybudovať bylinkovú špirálu, ktorá sa tak stane neodolateľnou súčasťou Vašej romantickej záhrady.

Bylinková špirála

Výhodou je, že jednoducho zapadne do celkovej koncepcie architektúry a okolia, zároveň ušetríte priestor a spotrebujete ľahko dostupný materiál, nakoľko na výstavbu sa používajú materiály ako tehly, kamene, škridly. Na jednom mieste tak sústredíte všetky zdraviu prospešné koreniny, ochucovadlá a bylinky na osviežujúce čaje a nápoje. Osviežite nimi šaláty a výborne dochutíte ryby či mäso.

Bylinková špirála by mala byť umiestnená na slnku alebo v čiastočnom riedkom polotieni, pretože takéto stanovište práve vyhovuje väčšine bylinkám. Jej umiestnenie by malo byť sústredené v blízkosti domu, terasy, aby ste mali zelené bylinky po ruke počas celého roka a nemuseli ste tak ísť až na koniec záhrady.Bylinky v bylinkovej špirále

Priemer bylinkovej špirály by mal byť 2 m a výška taká, aby ste na ňu dočiahli, obvykle 1,5 m. Pokiaľ však máte menej priestoru alebo chcete pestovať malé množstvo byliniek, ktoré aj reálne využijete v kuchyni, môže byť aj menšia. Je to záhon stočený do špirály, kde v dolnej časti majú miesto bylinky, ktoré sa viac rozpínajú a vytvárajú mohutné kompaktné tvary alebo vyrastajú do výšky. V mieste stočenia, sa vytvára tieň a to je miesto pre bylinky, ktoré obľubujú čiastočný tieň. Postupne do výšky môžete vysádzať bylinky, ktoré uprednostňujú priame slnko, sucho.

Použite bylinky a zeleninu, ktorú najčastejšie využívate v kuchyni. Množstvo voľte striedmo, lebo na malej ploche sa rýchlo rozrastú a pokryjú celú cestičku špirály.

Použiť môžete niektoré z týchto tradičných aj menej tradičných byliniek. Cesnak (Allium), kôpor (Anethum graveolens), zeler (Apium graveolens), cibuľka (Allium), pažítka (Allium schoenoprasum), mäta (Mentha) a jej rôzne druhy ako čokoládová, jahodová, banánová, jahodová, medovka (Melissa officinalis), saturejka (Satureja hortensis), majorán (Majorana hortensis), palina (Artemisia), šalvia (Salvia), fenikel (Foeniculum vulgare) , koriander (Coriandri aetheroleum), materina dúška (Thymus serpyllum) , tymian (Thymus vulgaris), yzop (Hyssopus officinalis), rozmarín (Rosmarinus officinalis).

Samozrejme ďalšie sú už na Vašom zvážení. V mierne zatienenej časti pestujte petržlen (Petroselinum crispum), pažítku alebo harmanček (Matricaria chamomilla).


Pozrite si aj našu kompletnú ponuku semien byliniek, v sortimente nájdete aj bio semená


Základné kamene alebo tehly sa na sucho ukladajú do pieskového lôžka do vykopanej ryhy. Potom sa špirála stáča do pravej strany a do výšky, ktorú si sami určíte. Stredový a zároveň konečný bod je vlastne najvyšší bod špirály, ktorý by mal byť najstabilnejší, najvyšší a oporný. Ostatné kamene alebo tehly sa presýpajú zeminou. Špirála sa vysype dostatočnou vrstvou štrku, ktorá bude slúžiť zároveň ako drenážna vrstva.

Potom tam nasypte dostatok vhodného, priepustného substrátu s podielom piesku a začnite vysádzať bylinky. Druhy mäty nevysádzajte vedľa seba, mohli by ste do budúcnosti prísť o pôvodný druh. Vždy medzi ne vysaďte inú bylinku. Ak sa bylinky rozrastú, nebude tu miesto pre buriny.

Pravidelne ich zostrihávajte, používajte, omlaďte alebo sušte. Nepoužívajte hnojivá ani žiadne chemické prípravky. Bylinky nie sú náročné na pestovanie a zároveň ich najmenej napádajú choroby a škodcovia. Ak im chcete prilepšiť, poskytnite im zelené hnojivo v podobe pokosenej trávy, ktorou povrch zamulčujete. Zalievajte striedmo. Väčšina byliniek je suchomilná a nevyžadujú veľa vody.

TIP: Prečítajte si ako je možné aj na balkóne vytvoriť malú eko-záhradku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu