+421 948 199 109

Černice pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 26. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rod černíc je natoľko obsiahly, že sa jeho výskumom zaoberá dokonca zvláštna odnož botaniky. Nás však budú v nasledujúcom článku zaujímať iba tmavé, sladkokyslé plody černice beztŕňovej, ktoré sa vyznačujú práve absenciou tŕňov. Ak zhrnieme základné vlastnosti týchto užitočných rastlín, môžeme povedať, že sa jedná o kríky opatrené drobnými tŕňmi, ktorých plody sú spravidla jedlé a chutné.

Černice pestovanie

Plody sa s obľubou konzumujú čerstvé, ich využitie je však oveľa širšie. Z černíc možno pripravovať múčniky, kompóty, marmelády a džemy, šťavy, ovocné vína, ba dokonca pálenky. Ak je úrody nadbytok, môžeme okrem vyššie spomínaného černice aj zmraziť. Svoje uplatnenie nájdu tiež listy černice, z ktorých sa pripravujú bylinné odvary ľudového liečiteľstva.

Černice odrody

Ako sme si už povedali v úvode nášho článku, druhov a odrôd černíc je naozaj veľa. Medzi tie najobľúbenejšie a najlepšie černice patria napríklad tieto:

'Arapaho' - túto odrodu je možné vysadiť takmer vo všetkých pestovateľských oblastiach. Vyznačuje sa pravidelnou násadou veľkých a chutných plodov.

'Navaho' - jedná sa o novší kultivar, ktorý zaujme vzpriameným rastom, veľkými a chutnými plodmi, ktoré dozrievajú v auguste až septembri. Patrí medzi druhy bez tŕňov.Pestovanie černice

'Loch Ness' - odroda veľmi dobre znáša aj silnejšie mrazy a patrí medzi tie odolnejšie aj čo sa chorôb týka. Na stonkách sa koncom leta objavujú veľké trsy plodov, pod ktorými sa rastlina doslova prehýba. Je tak potrebná opora. Zber úrody je veľmi jednoduchý aj vďaka absencii tŕňov, o ktoré by sme sa mohli poraniť.

'Black Jewel' - plody tohto kultivaru sú tmavo fialové, na pohľad až čierne. Majú výraznú, sladkú chuť a sú vhodné pre všetky druhy spracovania.

'Triple Crown' - túto odrodu radíme medzi polovzpriamené, potrebuje teda k svojmu rastu oporu. Je ale o poznanie kompaktnejší ako iné odrody. Patrí medzi skoré druhy a plody sa objavujú už začiatkom júla.

'Dirksen' – tento kultivar vysádzame skôr v teplejších oblastiach. Je odolná voči chorobám a nesie veľké, mierne kyslé až trpké plody vyváženej chuti, ktoré možno spotrebovať nielen na priamu konzumáciu, ale aj na pečenie alebo zaváranie.

'Cacanska Beztrna' - je obľúbená vďaka absencii tŕňov a veľmi sladkým plodom. Patrí medzi stredne skoré odrody.

'Black Satin' - rastliny sú vysoké a bohato vetvené. Vďaka tomu sú výnosy z jedného kríka pomerne veľké, a je možné z neho zozbierať až 6 kilogramov stredne veľkých sladkých černíc. Tŕne na rastlinách takmer nenájdeme.

'Relevant' - medzi novšie odrody radíme aj Relevant. Rastlina sa hodí do všetkých pestovateľských oblastí a nesie plody skvelej chuti.


V našom e-shope nájdete chutné a zdravé černice aj na svoju záhradu


Pestovanie černice

Ako pestovať černice? U dnešných odrôd černíc to nie je nič náročné, ale niektorých pravidiel sa držať musíme. Dôležitý je pravidelný rez, dostatočne pevná opora, po ktorej sa rastliny môžu plaziť, úrodná pôda s občasným prihnojením a samozrejme pravidelná zálievka. Černice nie sú náročné na priestor a pestovať ich môžeme pokojne pri drôtenom plote na menších záhradkách.

Kedy sadiť černice

Klasické černice sa bežne do záhrady vysádzajú na jeseň, avšak beztrnné varianty môžeme vysádzať aj v jarných mesiacoch. Ak chceme presadiť mladé rastliny na iné stanovište, poprípade do väčšieho kvetináča, opäť tak možno urobiť na jar aj v jesenných mesiacoch.

Černice v kvetináči

Pestovanie černíc v kvetináči je pomerne neobvyklé, ale nie nemožné. V poslednej dobe, keď sa ľudia z miest dávajú na „balkónové zahradničenie“, sa černice pestujú v nádobách stále častejšie. Aj v tomto prípade samozrejme potrebuje rastlina oporu. Volíme skôr kompaktnejšie odrody. Pri pestovaní v kvetináči budeme musieť rastlinu v prvých rokoch presadiť do priestranejšej nádoby. Urobíme tak na jar či na jeseň.

Čo sa týka zeminy, postačí bežný záhradný substrát, ktorý premiešame s dobre odležaným kompostom alebo použijeme už pripravené hnojivo. K černiciam v kvetináči pristupujeme rovnako aj pri reze, ktorý je však v tomto prípade o niečo radikálnejší.

Čím hnojiť černice

Černice je nevyhnutné prihnojovať hneď na jar, keď potrebujú k svojmu rastu čo najviac dusíka. Počas vegetačného obdobia prihnojujeme tiež, avšak tentoraz by sa malo jednať skôr o hnojivo s obsahom draslíka a síry. Keďže hodláme plody konzumovať, je najlepšie využiť na výživu hnojivá organické. Skvelý je kompost alebo napríklad slepačince.

Pre správny rast a bohatú úrodu môžeme využiť aj prípravky s obsahom mykorhíznych húb. Tie fungujú na princípe symbiózy, kedy sa huby usadia na koreňoch rastliny a zásobujú ju živinami. Ďalšou výhodou je potom zahustenie a rozšírenie koreňového systému, vďaka čomu môže rastlina z pôdy čerpať ešte viac živín. Výborným prípravkom z tejto skupiny je napríklad SYMBIVIT.

Choroby černíc

Aj keď sú černice pomerne húževnaté a odolné rastliny, môžu sa o ne pokúšať niektoré choroby aj škodcovia. Medzi tie najbežnejšie patria napríklad hrdze či vošky.Rez černíc

Ako strihať černice

Rez černíc je potrebné vykonávať pravidelne, pretože kríky sa rýchlo rozrastajú. Pravidelný rez tiež zaistí väčšiu úrodu a vyššiu odolnosť voči chorobám. A kedy strihať černice? Robíme tak hlavne na jar, kedy je rez veľmi radikálny, ale aj na jeseň potrebujú kríky skrátiť.

Ako strihať černice na jar

Na jar striháme černicu čo najskôr, avšak až vtedy, keď už nehrozia príliš silné mrazy. Striháme hlavne odplodené výhony, plody sa totiž objavujú na dvojročných výhonkoch. Vďaka tomu, že výhony, ktoré neplodili, ponecháme, a tie ostatné odstrihneme, sa dočkáme bohatej úrody každoročne.

Strihanie černíc na jeseň

 Aby bol ker košatý, môžeme niektoré postranné výhony ešte skrátiť nad druhým až tretím púčikom. Táto časť výhonu zdrevnatie a z očiek budú vyrastať čerstvé výhony. Tento rez černíc vykonávame na jeseň, ideálne v septembri. Na zimu by sme mali čo najviac listov ponechať. Černice sú síce mrazuvzdorné, ale silný mráz a studený vietor príliš dobre neznáša. Lístie, ktoré ešte neopadalo, im poskytne určitú ochranu.

TIP: Spoločne s ostružinami si môžete na záhrade aj v kvetináči vypestovať aj napríklad kiwi. Ak máte obavy z pestovania, prečítajte si článok o pestovaní kiwi.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu