+421 948 199 109

Výsadba okolo chodníka

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite ste si už kládli otázku, ako vyriešiť samotné chodníky v záhrade, ktoré Vám uľahčia pochôdzku záhradou aj počas nepriaznivých dní. Chodníky patria po stavbe domu a drobných stavbách medzi dôležité práce, ktoré sú väčšinou trvalou záležitosťou. Preto výber materiálov, tvar, líniu dôkladne zvážte.

Výsadba okolo chodníka

Pokiaľ už máte tieto práce za sebou, je tu ďalšia práca, ktorá Vás čaká – výsadba okolo chodníka. Samotnému výberu rastlín by sme mali venovať rovnakú pozornosť ako výstavbe chodníka, inak sa môže stať, že budeme nevhodne zvolené rastliny presádzať, príliš často zastrihávať a celkovo im venovať viac starostlivosti ako je potrebné.

Kvety okolo chodníka

Pokiaľ ste si zvolili v záhrade nášľapné kamene, môžete ich ukladať priamo do trávnika alebo okolo nich vysadiť nízke pôdopokryvné rastlinky a skalničky ako rozchodníky, ktoré rýchlo vyplnia priestory medzi nimi.Rastliny okolo chodníka


Vytvorte si lemujúci záhon zo skalničiek


Ak ste zvolili zámkovú dlažbu, pravdepodobne ste použili aj obrubníky, ktoré môžu tesne susediť s úzkym priestorom voľnej plochy, ktorá je ako stvorená na záhon nízkych trvaliek, ktoré budú chodník lemovať. Ideálne sú levanduľa, nízke okrasné trávy.

Trávnik a úzka plocha nejdú dokopy, nakoľko úzke a roztrieštené plochy sa veľmi ťažko udržiavajú. Určite vsaďte na kvitnúce trvalky, ktoré Vás obdarujú počas celého leta kvetmi. Okrem spomínanej levandule sú vhodné floxy, veroniky, krásnoočká, rozchodníky, astry.

Výsadbu však nemusia tvoriť iba kvety popri chodníku. Ak máte radi pravidelnosť a prísne upravené záhrady strihom, vysaďte krušpán alebo bršlen, dreviny určené na lemy a nízke ploty. Výborne sa strihajú, udržiavajú, i keď rastú pomalšie. Najmä krušpán.

Čo tak krása v prenosných nádobách

Rovnako sa dajú upraviť aj schody. Chodiť po nich potom bude naozaj zážitok. Minimalizujete tak množstvo betónovej alebo inej pevnej plochy množstvom rastlín v ich blízkosti.

Jemne presahujúce až na nášľapnú plochu nie je problémom. Všetky rastliny sa dajú zostrihať, upraviť a usmerniť ich rast a záhrada bude vypadať v každom ročnom období inak.

Pokiaľ máte radi rastliny a dreviny v nádobách, chodník alebo schody môžete skrášliť rovnakými nádobami a strihanými drevinami do tvarov gule, kužeľa alebo do nich vysaďte bylinky. Všetko sa samozrejme odvíja od stanovišťa. Bylinky preferujú slnečné stanovište.

Tip: Ak sa chystáte na výsadbu okolo chodníka použiť práve skalničky alebo jednoducho zakladáte sklalku, prečítajte si návod na pestovanie skalničiek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty