+421 948 199 109

Dekorácie a výzdoba

Vytlačiť

          Je čas adventu, blížia sa očakávané sviatky pokoja a lásky, deťmi milované Vianoce. Ale nie len deťmi. Aj my, dospelí, sa tešíme na pokojnú atmosféru, vôňu dobrého jedla, vianočného pečiva, sviečok či ihličia. Oddýchnuť si v kruhu blízkych, v teple a mnohí aj bez pomyslenia na prácu. Aby ste tieto sviatky precítili ešte viac, vyzdobte si svoje obydlie rôznymi dekoráciami, ktoré navodia tú správnu vianočnú atmosféru. V dnešnom modernom svete sa okrem sviečok používajú aj svetelné reťaze, ktoré sa dajú umiestniť na okná, po obvode strechy, na terasy a zábradlia. Nikdy však nezabúdajte na bezpečnosť a správny výber. Na osvetlenie exteriéru nikdy nepoužívajte interiérové osvetlenie.

Prvou decembrovou nedeľou sa začína aj advent a symbolizuje ju adventný veniec pozostávajúci zo štyroch sviec. Každú nedeľu sa zapáli jedna sviečka. Adventné vence zvyčajne umiestňujte na rovnú pevnú plochu, na stôl a horiace sviečky určite nenechávajte bez dohľadu a v blízkosti detí, kvôli bezpečnosti. Komody a stoly tiež ozdobia svietniky s jednou sviečkou. Ak použijete živý prírodný materiál z lesa a záhrady, aranžmány budú o to krajšie a voňavejšie. Vianočný stromček je samozrejmosťou. Je na Vás, či zvolíte živý, umelý alebo prenesený z balkóna, ktorý bežne počas roka pestujete vonku. Takýto vianočný stromček zvládne krátkodobú zmenu teploty, na ktorú ho musíte však pripraviť. Najskôr ho preneste do miestnosti asi 5 dní pred Vianocami, v ktorej je okolo 10° C, neskôr ho preneste do bytovej teploty, kde stlmíte kúrenie. Neumiestňujte ho v blízkosti krbu a radiátora. Doprajte mu vodu a svetlo. Takto Vám vydrží určite do Nového roka. Potom ho opatrne odstrojte a znovu prispôsobte chladnejším podmienkam a až potom ho vyneste von na terasu a balkón. Ak je teplota príliš nízka, počkajte na zvýšenie teploty. K Vianociam  parí aj vôňa. Voňavá škorica, vanilka, jablčné a pomarančové šupky, orechy, sušené šípky a zmes čaju v miske spolu s hviezdičkami anízu a klinčekov. Vôňu lesa zabezpečíte konárikmi borovice či smreka, šiškami a kôrou.

Nezabudnite vyzdobiť vchodové dvere, okenné parapety , terasy a balkóny. Dokonca si môžete vyzdobiť vianočný stromček priamo v nádobe na terase alebo aj v záhrade. Vianočné obrúsky, obrus, slávnostné poháre a jedálenská súprava pre túto príležitosť by mala byť naozaj slávnostná a jedinečná a nemali by sme ju používať pri všednom stolovaní. Tak nech sa páči k stolu. Želáme Vám ničím nerušené dni pokoja a očakávaní, prekvapení a radosti nielen z darčekov, ale aj zo samotnej výzdoby a atmosféry.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu