+421 948 199 109

Čo sa oplatí pestovať v ovocnom sade

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 7. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie všetci obľubujeme len okrasnú záhradu so zeleným trávnikom a okrasnými krami. Veľa z nás, najmä z tých, čo pochádzajú z vidieka a napriek tomu sa ocitli v mestskom prostredí, túži po ovocnom sade.

Domáci ovocný sad

Čo sa oplatí pestovať

Samozrejme v prvom rade to, na čo máte Vy a Vaši blízki chuť, čo chcete spracovávať, konzervovať alebo uskladniť na zimu a zároveň vhodné odrody podľa pestovateľskej oblasti.

Niekedy však nestačí len toto. Musíte brať ohľad aj na veľkosť pozemku, smer prevládajúcich vetrov, orientáciu svetových strán. Vždy pred samotnou kúpou ovocného stromčeka uvažujte o jeho umiestnení a aj o čase, ktorý musíte stráviť so samotnou starostlivosťou k nemu.Čo sa oplatí pestovať

Patrí sem zálievka, hnojenie, rez, prebierka plodov, zber ovocia, postreky. Prípadne si môžete zaobstarať osobného záhradníka, ktorý sa rád za finančnú odmenu o váš súkromný sad postará.

Pokiaľ máte dostatok voľného priestoru pre výsadbu ovocných stromov, dodržiavajte rozostupy, zvoľte výber podpníkov, čo sa týka rýchlosti rastu a výšky koruny v dospelosti, zvoľte pestovateľský tvar a v konečnom dôsledku vyberajte z odrôd podľa toho, ktoré Vám napríklad chutia, ktoré Vám odporučia alebo sú vhodné do pestovateľskej oblasti, v ktorej sa nachádzate.

Domáci ovocný sad

Správna voľba prinesie ovocie

Každý sad by mal obsahovať jablone, letné a zimné. Letné na spracovanie a konzum, zimné na spracovanie a uskladnenie. Niektoré odrody sú vhodné na zber od  októbra a vydržia uskladnené až do apríla. Skôr ich samozrejme zjete.

Potom sú to hrušky. Niekto preferuje mäkké a voňavé odrody, niekto na spracovanie tvrdé plody. Je potrebné zabezpečiť viac kusov na vhodné opelenie.


Základ ovocného sadu tvoria ovocné dreviny, nezabudnite ani na drobné ovocie a stále obľúbenejšie druhy netradičného ovocia


Marhule, broskyne a tiež slivky sú väčšinou samoopelivé. Prítomnosť 2 kusov je však vítaná. Pestujú sa predovšetkým v teplých pestovateľských oblastiach, ale je možné vybrať aj z odrôd, ktoré sú vhodné do všetkých, aj chladnejších, pestovateľských oblastí, kde však počítajte s menšou, či neskoršou úrodou. Prípadne sa musíte postarať o vhodné miesto na výsadbu mimo mrazových kotlín a prúdeniu severného vetra. Skôr zvoľte miesto pri múre, stene, vo vhodnej vzdialenosti.

Stromy v ovocnom sadeČerešne a višne sú aj samoopelivé aj cudzoopelivé, treba si vybrať podľa dozrievania, možnosti využitia plodov a priestoru. Orech a gaštan sú stromy, ktoré dorastajú do obrovských rozmerov, preto je potrebné naozaj zvážiť veľkosť záhrady. Tiež je nutné mať vhodného opeľovača pre oba druhy

V niektorých prípadoch musíte zvoliť aj vhodného opeľovača. Mnohé druhy sú samoopelivé, ale podpora druhej odrody, ktorá v rovnakom čase kvitne, zabezpečí vyššie výnosy a kvalitnejšiu úrodu. 

Potom si môžete vybrať aj podľa toho, či chcete plody tvrdé, šťavnaté, zelené, červené, sypké, dužinaté, na konzervovanie, na priamy konzum.

malom sade si môžete dovoliť len menšie množstvo druhov ovocných stromov, prípadne samoopelivé odrody alebo stĺpovité formy, ktoré nezaberajú príliš veľa miesta v korunnej časti. Počítajte však s nižšími úrodami.

Správna agrotechnika a ošetrovanie má priamy vplyv na veľkosť, kvalitu a množstvo úrody. Bez závlahy, správneho rezu a hnojenia to určite nepôjde.

Preto, ak máte pochybnosti, nechajte si poradiť a pýtajte sa skúsených ovocinárov, kým si nezabezpečíte dostatok informácii aspoň o základnej starostlivosti o ovocný sad, z ktorého chcete vyťažiť maximum. 

V dnešnej dobe je množstvo kultivarov, ktoré sa dajú pestovať takmer vo všetkých pestovateľských oblastiach. Výnimkou sú mrazové kotliny a extrémne svahové stanovištia s extrémnymi podmienkami. A tiež si viete vybrať z pomedzi rezistentných odrôd, kde nemusíte aplikovať toľko chemických postrekov.

TIP: Prečítajte si aj článok o opeľovaní ovocných stromov a nezabudnite pri kúpe drevín zohľadniť aj vhodný podpník.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu