+421 948 199 109

Drobné ovocie do záhrady

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 30. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nič nie je krajšie, ako upravená praktická záhrada, z ktorej máte aj úžitok. Záhradu si predstavuje každý po svojom a pre svoj obraz ju aj vytvára. Niektorí z nás si záhradu však nevedia predstaviť bez ovocných stromov a krov a samozrejme bez zeleninovej hriadky.

Drobné ovocie do záhrady

Ovocné kríky do záhrady

V každej záhrade by ste si mali nájsť miesto pre všetko čo máte radi, čo Vám chutí, z čoho je úžitok a osvieženie. Aj v tej najmenšej záhrade sa dá pestovať aj drobné ovocie v podobe krov alebo stromčekov v nádobách alebo v malom záhone.

Stromčekové druhy ríbezlí a egrešov nezaberajú veľa miesta v záhrade. Postačí im súvislý pás pozdĺž plota, pri múre, ktorý im zabezpečí ochranu proti silným vetrom. Vy im dodáte len kolíky na oporu.

Zo stromčekových druhov zozbierate síce menej úrody ako z tých kríkových, ktoré naopak potrebujú väčší priestor pre pestovanie, ale svoj účel určite splnia. Máte na výber z bielych, červených a čiernych odrôd ríbezlí, prípadne kríženca ríbezle a egreša – josty, ktorá má zaujímavú chuť a veľké čierne plody. Aj v našom e-shope nájdete množstvo kvalitných odrôd, ktoré si obľúbite.Ovocné kríky do záhrady

Egreše sú biele, žlté aj červené. Treba si vyberať hlavne z rezistentných odrôd, ktoré nie sú náchylné na množstvo chorôb a škodcov, ktoré bohužiaľ tieto rastliny napádajú. Toto ovocie je vhodné na konzervovanie a mrazenie, na výrobu štiav a džemov, marmelád, ideálne do letných šťavnatých koláčov.

Stromčekové ovocie (kmienkové tvary) vyžaduje vhodnú oporu, nakoľko váha korunky počas silnejšieho vetra by mohla kmienok polámať, prípadne nalomiť.

Ovocné kríky (Krovité druhy) vyžadujú väčší priestor pre pestovanie, pretože úrodu dosiahnete len na viacročných konárikoch, nie jednoročných. Úroda je bohatšia než na kmienkových tvaroch. Pre dosiahnutie kvalitnej úrody je vhodné vysadiť niekoľko kusov rovnakých druhov (aspoň 2 ks).

Medzi ďalšie zaujímavé ovocie patria čučoriedkybrusnice, ktoré výborne rastú vo vlhkých pôdach s kyslým pH. Sú to inak nenáročné trváce rastliny, ktoré si vyberte do záhrady podľa veľkosti plochy. Sú druhy nízke i vysoké.

V malej záhradke vyčleňte miesto na pestovanie jahôd, ktoré milujú najmä deti. Aj tu máte na výber množstvo odrôd podľa termínu plodenia, dokonca si viete nakombinovať jahody s postupným zberom.

Dokonalé sú stáloplodiace jahody, ktoré nemajú zvláštne požiadavky na pestovanie od klasických jahôd. Na rozdiel od nich však plodia viackrát do roka, niektoré za dobrého počasia ešte aj začiatkom novembra. Jahody sa dajú všestranne použiť a sú naozaj pochúťkou pre každého.


Pozrite si kompletnú ponuku drobného ovocia z nášho eshopu


Ak túžite po malinách, tiež máte na výber z odrôd s červenými a žltými plodmi, sladkými, šťavnatými, dvakrát rodiacimi. Vyžadujú väčšiu plochu na pestovanie nakoľko sa rozrastajú. Najlepšie je ich umiestniť na plochu vzdialenejšiu od okrasnej časti záhady. Napríklad na koniec záhrady, vedľa murovaného plotu. Nie sú náročné na pestovanie, vyžadujú len vystrihávanie a zalievanie, pravidelný zber a potom nápad, ako plody zužitkovať.

Prečítajte si aj článok, kde sa dozviete viac o pestovaní malín .

Drobné ovociea jeho pestovanie je význačné tým, že sa dá pestovať všade. Stačí len upraviť podmienky, niekedy zatieniť, ochrániť, vysadiť v blízkosti múru alebo pestovať v nádobe. Nemusíte sa už obmedzovať a vyskúšajte pestovať niekoľko druhov drobného ovocia aj u Vás na záhrade.

Výber druhov a ich počet je závislý od veľkosti plochy. Na malú plochu vyberajte zo stromčekových foriem, vo veľkej záhrade vysaďte kry drobného ovocia. Výborne doplnia Váš jedálniček a Vaše deti sa naučia čo-to o pestovaní, zbere a starostlivosti. Dajte im za úlohu postarať sa o nejaký stromček, ker. Pokiaľ zarodí, bude to určite pre ne úspech.

Drobné ovocie sa vysádza najlepšie na jeseň, kedy je aj lepší výber kultivarov. Pri výbere kultivaru si všímajte najmä typ a veľkosť plodov, beztŕňovitosť, rezistenciu – odolnosť voči väčšine chorôb, nenáročnosť pestovania, výnosnosť a chuť. Samozrejme, nie každému chutí ovocie rovnako, a preto môžete čítať recenzie na kultivar a vyberať podľa toho alebo vyskúšať samotné pestovanie.

Kultivary sa dajú rozdeliť na staré a nové. Staré sú väčšinou osvedčené a logicky vyplýva, že pokiaľ sa nejaká staršia odroda stále pestuje a predáva, je pravdepodobne obľúbená z hľadiska chute a veľkosti plodov. Nové kultivary vznikajú na podnet pestovateľov alebo ak nejaký chýba, čo sa týka farby, chuti či iných anomálií.

Dá sa vysádzať aj na jar za predpokladu vyššej zálievky počas roka. Jar v poslednej dobe nastupuje súčasne s letom, takže je nedostatok vlahy. Jarné ponuky už nie sú také pestré, čo sa týka kultivarov, ale samozrejme vybrať sa dá.

Zdieľať tento blog
Eva 6. decembra 2019 at 2:42 Odpovedať
baby darí sa vám ríbezle alebo rozinky odšťaviť ? mám už starší odšťavovač a tak kukám po nejakom novom - ale ak máte niektorá taký čo odšťaví aj toto drobné ovocie tak šup sem s radou :)
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 10:42 Odpovedať
Drobné ovocie odšťavíte v tých strarších odšťavovačoch...vyjdú len také suché šúlky alebo sa používajú špeciálne mlynčeky, ktoré nerozomelú tie malé zrniečka, a to sa používa aj na vinič, ríbezle.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Scilla Bifolia / Scila dvojlistá, bal. 10 ks, 5/6