+421 948 199 109

Fakľa vs fakľovka

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Obe rastliny patria medzi dominantné trvalky a ich názvy sú často zamieňané. Prečítajte si ako ich od seba rozoznáte a aké sú rozdiely v ich pestovaní.

Fakľovka v trvalkovom záhone

Eremurus pestovanie

Fakľa (Eremurus) je trsovitá trvalka pochádzajúca z Ázie. Vytvára mohutné bezlisté kvetné stonky a každá vytvára hustý klas hviezdicovitých bielych, ružových alebo žltých kvetov s nápadnými tyčinkami, ktoré sú vyhľadávané včelami a motýľmi.Fakľovka a fakľa rozdiely

Pre bohaté kvitnutie potrebujú studenú zimu, ktorá navodí kvitnutie. Mladé jedince sú však citlivé na mráz. Vyžaduje suché, priepustné pôdy, pestovanie na plnom slnku v trvalkovom záhone.


Vyberte si kvet fakle z ponuky eshopu


Na jeseň je nutné ich nastlať kompostom, ale koreňovú hlavu nechať voľnú. Rozmnožujú sa delením trsov po odkvitnutí.

Kniphofia pestovanie

Fakľovka (Kniphofia), nazývaná aj Kleopatrina ihla, je podzemkatá trvalka pochádzajúca z Afriky. Väčšinou sú to stálozelené rastliny, existujú však aj opadavé druhy.

Rovnako vytvárajú  bezlisté pevné stonky ukončené dlhými súkvetiami klasovitých kvetov so strapcami. Kvety bývajú červené, oranžové, biele i žlté, aj kombinované. Výškou dosahujú od 50 –180 cm.


Fakľovka v našej aktuálnej ponuke


Rastline nevyhovuje zimná vlhkosť. Citlivé druhy sa musia pestovať s nástielkou, ktorá im vyhovuje, alebo v chladnom skleníku. Vyžaduje hlboké, priepustné, suchšie pôdy na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni.

Vynikne v trvalkovom záhone aj ako solitéra. Rozmnožuje sa delením trsov skoro na jar. V čase kvitnutia sú plné čmeliakov, včiel a iného hmyzu.

Pokiaľ chcete prilákať hmyz do záhrady, určite začnite pestovať tieto dominantné trvalky, ktoré Vám rozpália záhradu ako pochodne, ktoré pripomínajú práve tieto kvety.

Tip: Poznáte kaméliu a jej nároky na pestovanie?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Prunus avium ´Lapins´ / Čerešňa, Gisela5