+421 948 199 109

Pestovanie ihličnanov v kvetináči

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 30. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ihličnany sú vďačné, aj keď pre mnohých jednotvárne dreviny. Okrem toho, že sú stálozelené (väčšina druhov), vedia presvedčiť sfarbením, dĺžkou a hustotou ihlíc, výškou, šírkou a vôňou. Sú ideálne pre tých, ktorí obľubujú zeleň, ale nemajú čas na pravidelnú starostlivosť, nemusia mať zmeny v podobe kvetov, hlavne, nech je balkón zaujímavý, skrytý alebo počas roka stále zelený.

Pestovanie ihličnanov v kvetináči

Doplniť jednoročné rastliny v podobe balkónoviek alebo letničiek už nie je problém. Ihličnany pestované v nádobách potrebujú polotieň, plytšie nádoby, menej vlahy a minimálnu starostlivosť. Napriek tomu vedia presvetliť priestor, lebo okrem zelenej sú aj žlté, zlaté, svetlozelené, modré a sivé kultivary.

Ihličnanyv črepníkuIhličnany vhodné do črepníka

Veľké nádoby sú vhodné pre viacero typov ihličnanov, do malých črepníkov treba vysadiť zakrpatené formy.

Nie je to však len o pestovaní a vytváraní zelene na malom priestore. Ihličnany v črepníku treba aj hnojiť a pripraviť na zimu, nakoľko ich koreňový systém je v nádobe, ktorá dokáže premrznúť.


Pozrite si ponuku trpasličích ihličnanov v našom eshope.


Pokiaľ chcete, aby Váš balkón spestrili aj v budúcom roku, vyžadujú zazimovanie. Nádoby by mali byť vystlané textíliou, na dne s drenážou a najlepšie je použiť keramické, terakotové nádoby, prípadne betónové, ktoré určite premrznú menej ako plast.

Nádoby sa môžu obaliť jutovinou. Pokiaľ zvolíte farebnú a pridáte nejakú mašľu alebo zapichovačky, Váš balkón pôsobiť dekoratívne aj v zime.

Kosodreviny vyžadujú nižšiu zálievku. Nepodceňujte ju však v jeseni a v zimnom období. Pokiaľ zistíte výskyt škodcov, ihneď zasiahnite. Povrch zamulčujte u všetkých ihličnanov kôrou alebo kamienkami. Prípadne tam vysaďte skalničky alebo previslé trvalky. Pôdopokryvné a prevísajúce dreviny ako skalník sú vhodné tiež, ale do veľkých nádob. Nebráňte sa použitiu vždyzelených drevín, ale ani farebných, hoci opadavých druhov.

TIP: Ihličnany na balkóne sú ozdobou počas celého roku. Prečítajte si aj článok o tom ako vytvoriť celoročný efekt na balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Brunnera macrophylla ´Jack Frost´ / Brunera, C1