+421 948 199 109

Jesenné rozmnožovanie trvaliek

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jeseň je ideálne obdobie na rozmnožovanie trvaliek – delením trsov. Získame nové rastliny, doplníme prázdne miesta v záhone a zmenšíme veľké trsy starších rastlín a tak ich podporíme v raste a čiastočne omladíme.

Mix trvaliek

Takto môžeme deliť viacero trvaliek ako sú rudbekie, kokardy, echinacei, astry, hosty, heuchery.

Rozmnožovanie trvaliek

Vyberiem si rastlinu vhodnú na delenie, v tomto prípade ide o Echinaceu purpurovú ( Echinaceae purpurea), teraz by už mala byť odkvitnutá.

Rozmnožovanie trvaliek - výber a vykopanie rastlinyň

Echinacea trvalka: fotka vľavo hore je z obdobia kvitnutia. Celý trs dôkladne a opatrne odkopeme, vyrýľujeme s celým koreňovým balom a vyberieme z pôdy, tak ako vidieť na obr. vpravo hore.

Delenie trsov u trvaliek

Rastlinu rozdelíme podľa veľkosti trsu na niekoľko častí. Môžeme použiť rýľ na preseknutie, nôž alebo opatrne deliť rukou. Trvalku sme rozdelili na 3 približne rovnaké časti

Rozmnožovanie trvaliek - rozdelienie rastliny

Jednu získanú rastlinu môžeme vysadiť na pôvodné miesto. Pri výsadbe použite kvalitný substrát a dobre utlačte okolo koreňov. Rastliny po výsadbe dôkladne zalejeme. Už neprihnojujeme.

Rozmnožovanie trvaliek - výsadba rozdelených trsov

Ostatné získané rastliny vysadíme na vhodné slnečné miesto a počas celej suchej jesene zalievame, aby do zimy zakorenili. V lete sa Vám odvďačia nádherným kvitnutím.


Ak ešte echinaceu v záhrade nemáte, vyberte si z našej ponuky alebo sa pozrite do nášho eshopu na trvalky všetkých farieb


Dúfame, že dnešný fotopostup vám poskytol zrozumiteľný návod ako rozmnožiť echinaceu a iné jesenné trvalky.

Ďalší spôsob ako si rozmnožiť trvalky, prípadne iné kvety, je pestovanie zo semien.

Pestovanie trvaliek zo semien

Z výsevu priamo doma si môžete okrem letničiek vypestovať aj trvalky či dvojročné rastlinky. Je to ideálne najmä pre tých, ktorí nechcú príliš investovať do hotových rastlín a zároveň majú možnosti a priestor vypestovať zdravé priesady trvaliek a potom ich vysadiť na pripravené záhony.

Nie všetky trvalky sa však dajú vysievať v jarnom období. Niektoré sa vysievajú už na jeseň, po dozretí semien. To platí najmä pre tých, ktorí už trvalky pestujú a chcú si ich ešte dopestovať z vlastných semienok.

Iné semená zasa potrebujú prejsť obdobím chladu, čiže stratifikáciou na to, aby začali klíčiť. Čiže najskôr im musíte imitovať podmienky chladu, akoby boli vonku, vypadnuté z materskej rastliny. Stačí, ak ich vysejete do nádob a umiestnite do studeného pareniska, pivnice na 3 mesiace.

Ak nemáte takúto možnosť, môžete ich zabaliť do servítky a papierového vrecka a uložiť na dno v chladničke. Po období 3 mesiacov ich môžete vysadiť ako trvalky, ktoré sa vysádzajú na jar.

Stratifikovať sa musia napríklad: srdcovka (Dicentra), čemerica (Helleborus), hlaváčiky (Adonis), lupina (Lupinus), horec (Gentiana), primulky – aurikuly (Primula auricula). Veľmi drobné semienka sa vôbec nezasypávajú substrátom, voľne sa položia na povrch. Vyžadujú svetlo : rudbekia (Rudbeckia), zvončeky (Campanula).

Niektoré dvojročky ako sedmokrásky (Bellis) a sirôtky (Viola) a náprstník (Digitalis) sa vysievajú koncom leta do riadku a okolo septembra, októbra sa presádzajú na trvalé stanovište. Na jar môžete vysádzať orlíček (Aquilegia), kokarda (Gaillardia), echinacea (Echinacea).

Výsevy s prakticky podobné ako pri letničkách do pripravených nádob. Umiestnite ich podľa toho, aké teplotné podmienky potrebujú. Len tak sa dočkáte priesad. Ak zvolíte nesprávne obdobie, niektoré semená stratia klíčivosť.

TIP: Ak chcete poskytnúť vášmu trvalkovému záhonu kompletnú starostlivosť, prečítajte si aj článok o pestovaní trvaliek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty