+421 948 199 109

Kedy a ako vysádzať

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 26. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Videli ste v záhradníctve zaujímavé rastliny a dreviny a nie ste si istí, či ich môžete vysádzať kedykoľvek? Platí tu isté pravidlo výsadby, vďaka ktorému naše novovysadené dreviny budú mať hneď od začiatku vhodné štartovacie podmienky pre svoj zdravý rast.

Kedy a ako vysádzať dreviny

Rastliny, ktoré bežne zakúpite v plastových nádobách, môžete vysádzať do záhonov i nádob na terase a balkóne kedykoľvek. Tieto dreviny a rastliny majú kompaktný koreňový systém, ktorému nehrozí žiadne poškodenie. Spravidla sa potom vysádzajú do väčších nádob. Pred samotnou výsadbou ich ponorte do vody, lepšie sa uvoľnia z pôvodnej nádoby a okrem toho sa aj dobre nasajú vody.Výsadba drevín na záhrade

Výsadba voľnokorenných drevín

Dreviny, ktoré Vám ide predajca priamo vykopať alebo majú obalený koreň v jutovine, sa nazývajú voľnokorenné a tie sa vysádzajú väčšinou na jar alebo na jeseň.


Vyberte si ovocné dreviny z našej ponuky


Počas vykopávania tu môže dôjsť k poškodeniu hlavného koreňa a takto vysadené dreviny sa lepšie prijmú a zakorenia práve na jeseň a jar, kedy je viac prirodzenej vlhkosti a obdobie rastu.

Samotná jutovina sa nemusí z koreňov odstraňovať. Stačí, keď ju po stranách uvoľníte alebo narežete. Pokiaľ však chcete vidieť, v akom stave je koreňový systém, opatrne ju odstráňte. Nie vždy budete spokojní s výsledkom, potom môžete dreviny reklamovať. Bez hlavného koreňa im bude zakorenenie v novom prostredí trvať dlhšie.

Dreviny sa vysádzajú tak, ako boli pôvodne vysadené v škôlke. U ovocných druhov platí, že miesto očkovania musí byť nad zemou, u krov drobného ovocia zasa platí, že by mali ísť do pôdy hlbšie.


V eshope nájdete aj bohatý výber krov alebo stromčekov drobného ovocia


Niektoré rastliny sú plytkokorenné, preto ich vysádzajte plytko a akceptujte, že neznášajú konkurenciu iných rastlín v jednej nádobe.

Každá drevina má svoje požiadavky na stanovište, pôdu, vlahu, živiny, hnojenie a rez. A tie by ste mali vždy brať do úvahy. Len vtedy budú rásť a prosperovať aj k Vášmu úžitku. 

TIP: Po vysadení potrebuje každá rastlina istú mieru starostlivosti. Prečítajte si náš článok ako sa starať o ovocné stromy a kry počas roka.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Ixia mixed / Zmes ixií, bal. 25 ks, 5/+