+421 948 199 109

Ľalie (Lilium)

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kto by ich nepoznal, kto by ich nemiloval. Majú noblesný elegantný vzhľad a atraktívnu vôňu. O farbách ani nehovoriac. Majú všetky farby okrem modrej a fialovej. Navyše si ich môže dovoliť pestovať každý. Sú to ideálne v lete kvitnúce trvalky (cibuľoviny), ktoré nie sú náročné na pestovanie. Samozrejme existujú aj druhy, ktoré sú na pestovanie náročnejšie.

Ľalie

Ľalia pestovanie

Prinášame Vám zaujímavé informácie o ich pestovaní a využití v záhonoch. Na to, aby dokonale vynikli, sú predurčené na solitérne pestovanie alebo pestovanie v zmiešaných záhonoch v hniezdach. Nezabudnite, že ide o veľmi rozsiahly rod, ktorý je variabilný aj výškou. Niektoré druhy dosahujú výšku len 20 cm, iné naopak až 2 metre.

Rozdeľujú sa na niekoľko skupín a od toho sa odvíjajú aj nároky na pestovanie:

Ľalia pestovanieÁzijské hybridy – najviac pestované a predávané. Dorastajú do výšky 60 -120 cm a kvitnú v júni až v júli.

Martagon hybridy – vyžadujú polotieň, vápenaté pôdy, kvety sú jemných a nie veľmi nápadných farieb a dorastajú do výšky aj 2 m.

Candidum hybridy – málo pestované druhy v okrasnej záhrade.

Americké hybridy – pôvodom z Ameriky. Dorastajú do výšky 120 –200 cma farba kvetov je červená, oranžová, žltá až škvrnitá.

Longiflorum hybridy – menej pestované v záhradách. Sú predurčené na rez a rýchlenie.

Rúrkovité hybridy – v záhradách pestované. Dorastajú do výšky aj 2 m, kvety sú miskovité, rúrkovité, ploché a farebné. Darí sa im celkom dobre aj v zime. Kvitnú od júla do septembra.

Orientálne hybridy –  východoázijské krížence, ktoré vyžadujú miernejšiu klímu, menej vlahy, ľahké a kyslé pôdy. Vysoké sú do 180 cm a kvety kvitnú v auguste až septembri.

Pôvodné druhy – tam patria napríklad ľalia kráľovská, ľalia biela, ľalia dlhokvetá.

Záhradníci však rozdeľujú ľalie aj podľa typu kvetov na rúrkovité, miskovité, turbanovité.


Krásne ľalie v pestrých farbách nájdete aj v našom eshope


Výsadba ľalie

Ľalie nemajú na cibuliach ochranné šupy ako hyacint, narcis alebo tulipán, a preto sú náchylnejšie na vyschnutie. Uchovávajú sa teda na chladnom a tmavom mieste. Vysádzajú sa na jeseň. Počas sadenia buďte opatrní. Cibuľa je krehká a nemalo by sa z nej nič ulomiť. Rany vzniknuté na cibuliach môžu spôsobiť rôzne infekcie a hnilobu. Ak sú cibule pred výsadbou zvädnuté, namočte ich na 24 hodín do vody. Cibule sú obyčajne veľké cca 10 cm, preto potrebujú ísť do hĺbky minimálne 20 cm.

Majú radi kypré a zároveň prevzdušnené pôdy a povrch s mulčom. Najviac im škodí zimná a jarná prebytočná vlaha. Pokiaľ máte na pozemku príliš ťažkú a zamokrenú pôdu a chcete pestovať ľalie, vyhĺbte dostatočne veľkú jamu aj 50 cm, dno vysypte drenážnou vrstvou a až potom vysádzajte do vhodného substrátu s prímesou rašeliny. Nepoužívajte na takejto pôde geotextíliu. Ľalie ďalej neznášajú zálievku na list a kvet. Môžu sa vysadiť aj na jar. Orientálnym druhom sa darí aj v nádobe.

Ľalie sú predurčené na rez a aj veľmi obľúbené. Nezabudnite odstrániť tyčinky s peľnicami, aby ste si neušpinili odev alebo obrus v byte. Dobre a rýchlo sa rozmnožujú dcérskymi cibuľami.

S čím kombinovať ľalie

Svetlé farby kvetov vyniknú pred tmavým pozadím ihličnanov. Nízke druhy v skalke a v nádobe. Tmavé druhy sú zaujímavé v trvalkovom záhone s bielo kvitnúcimi trvalkami. Pokiaľ máte veľký priestor, viete ich vysadiť aj popri dome alebo plote do súvislého pásu. Počas kvitnutia sa Vám naskytne nenahraditeľný pohľad na množstvo kvetov a vôní. Dobre sa kombinujú aj s okrasnými trávami. Pozor však na pestrofarebné kombinácie, ktoré už nepôsobia esteticky.Madonina ľalia

Madonina ľalia

Lillium candidum - Madonina ľalia je obľúbená bielokvitnúca ľalia, ktorá vytvára až pätnásť exoticky voňajúcich voskových kvetov na jednej dlhej stopke. Kvitne v júni až v júli.

Pestuje sa buď na záhone alebo vo väčších kontajneroch a svojimi kvetmi prináša radosť naozaj každý rok.  Dosahuje výšku 70 cm a vysádza sa do pozadia cibuľového záhona alebo popri stene. Vyniknú aj v skupine pred tmavozelenými ihličnanmi. Voňavé kvety lákajú hmyz.

Má ružicu zelených listov. Po odkvitnutí cibule zaťahujú a na jar znovu vyrašia. Vhodné sú na kombinovanie so stálozelenými trvalkami, ktoré zakryjú nevzhľadné listy v letnom období. Niektoré listy normálne prezimujú. Vysádza sa koncom augusta až do konca septembra do výživnej priepustnej pôdy na slnku alebo v polotieni.

Tieto ľalie patria medzi liečivé. Zbiera sa kvet. Na čo sa dá použiť? Má všestranné využitie na popáleniny, bolesť svalov, ako obklad po zlomeninách, lieči hnisavé i zapálené miesta a dokonca je vhodná aj na opary. 

Tinktúra z bielej ľalie

Ako vyrobiť tinktúru:  4 kvety ľalie, bez zelenej stopky uložte do 7 dcl pohára, ktorý vopred umyjete a osušíte. Zalejte bielym alkoholom, alebo liehom, ovocnou pálenkou a zatvorte. Nechajte lúhovať 14 dní na suchom a tmavom mieste. Len na vonkajšie použitie! Prikladať sa môžu aj lupienky kvetov. Kvet by mal byť stále zaliaty, aby sa nevysušil. Na herpes použite tinktúru pomocou vatovej tyčinky.

TIP: Medzi zaujímavé jarné cibuľoviny, ktoré sa vysádzajú teraz na jeseň, patrí aj okrasný cesnak. Prečítajte si článok o pestovaní okrasných cesnakov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty