+421 948 199 109

Záhon z letných cibuľovín

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokiaľ milujete cibuľoviny a nestihli ste jesennú výsadbu pre jarný efekt kvitnutia, vysaďte si na jar letné cibuľoviny, ktoré sú výnimočné vzrastom i farbami a doplnia trvalkový záhon o letné kvitnutie, ktoré u mnohých druhov pretrváva až do jesene.

Záhon z letných cibuľovín

Cibuľoviny kvitnúce v lete

Vo väčšine prípadov ide o hľuznaté rastliny, ale nájdu sa aj druhy, ktoré nesú typické cibule. Atraktívne sú tigrídie (Tigridia), montbrécie (Crocosmia), georgíny (Dahlia), acidantery (Acidantera), gladioly – mečíky (Gladiolus), frézie (Freesia), cigánsky kvet (Sparaxis) a iné.

Záhony letných cibuľovínVysádzajú sa v apríli až v máji tak, aby do obdobia posledných jarných mrazov (polovica až koniec mája) nevyrástli. Mnohí ich vysádzajú až v polovici mája. Kvitnú neprestajne až do prvých mrazov.

Vysádzajú sa podobne ako cibuľoviny na jeseň. Mnohé z nich sa dajú pestovať aj v nádobe na terase. Možno je pre niekoho nepraktické práve ich vyberanie z pôdy pred mrazmi. Preto sú na záhonoch menej vidieť. Tí, čo si však dajú tú námahu, určite už nikdy nezostanú bez ich pestovania.


Jar je vhodné obdobie na vysádzanie letných cibuľovín, ktoré kvitnú v lete, až do jesene


Po odkvitnutí sa nechajú hľuzy zásobiť živinami, normálne sa polievajú a potom pred mrazmi sa vyberú z pôdu, nechajú preschnúť na slnku a uskladnia sa v pivničných priestoroch až do jari.
Vyberanie cibuľovín z pôdy vám výrazne uľahčia košíky na cibuľoviny.

Ak však chcete pestovať frézie, je nutné cibule nechať prejsť obdobím chladu a cibuľky nechať aspoň 3 mesiace v chladničke. Potom ich môžete normálne vysadiť do pôdy. Bez tohto bodu vytvoria len listy. Ich nádherná a omamná vôňa určite stojí za to, aby ste to aspoň vyskúšali.

TIP: Vo svojej záhrade by ste nemali zabudnúť ani na jarné cibuľoviny, ktoré sa vysádzajú v jesennom období. Prečítajte si náš ďalší článok a možno sa rozhodnete aj pre nádherné prvé jarné kvety.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu