+421 948 199 109

Letný rez ovocných stromov

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová, Rastlinky.sk 15. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Po zbere úrody je dôležité najmä na kôstkovinách vykonať letný rez. Presvetlíte korunu a tiež zabezpečíte úrodu v nasledujúcom roku. Vykonáva sa na slivkách, marhuliach i broskyniach.

Letný rez ovocných stromov

Odstraňujú sa odrodené výhonky a aj tie, ktoré sa pod váhou plodov poškodili a zlomili. Ďalej sa odstraňujú vlky a výhony vyrastené do stredu koruny, ktoré ju zbytočne zahusťujú. Tým strom presvetlíte a zamedzíte tak aj vyššiemu výskytu chorôb a škodcov. Strom ďalej nebude tvoriť husté obrasty, na ktorých možno len veľmi ťažko očakávať úrodu. Upravený strom rezom pôsobí vždy upravene a zdravo.


Aktuálna ponuka ovocných drevín z nášho eshopu


Pri väčších konároch používajte pílku. Na menšie konáre postačia nožnice. Veľké rany môžete potrieť voskom. Rez sa musí vykonať do konca septembra, aby rany vyzreli a nebola možnosť vymrznutia pletív a následne poškodenie celého stromu.Letný rez ovocných drevín

Letný rez broskýň, marhúľ

Augustový rez a strihnie sú typické a známe najmä pre broskyne a marhule, kedy sa konáre skrátia o 1/3. Pozastavíte tak bohatý rast výhonkov.

Letný rez jabloní

Letný rez sa vykonáva menej na jadrovinách. Neplatí to však na jabloniach pestovaných ako štíhle vreteno. V tomto prípade sa rez vykonáva od augusta do septembra.

Pokiaľ ste si všimli letorast nad plodmi, ten môžete zakrátiť. Strom tak dodá silu plodom a nie do tvorby výhonkov a letorastom za plodmi. Plody sú potom väčšie, lepšie vyfarbené, nakoľko majú aj viac svetla a zároveň netrpia tak hubovými ochoreniami, ktoré je typické pre prehustené koruny vďaka množstvu listov.

Letný rez vykonajte aj na černiciach. Mladé nerodiace výhonky skráťte na polovicu. Ak ich je veľa vyberte najsilnejšie a ostatné odstráňte odspodu. Černica by mala byť pestovaná na konštrukcií nie len pre ušetrenie miesta a lepšie ošetrovanie, ale aj pre estetický vzhľad a lepší zber plodov. Na jednej rastline ponechajte maximálne 6 silných prútov.

Podrobnejší popis rezu jednotlivých drevín počas roka nájdete v článku rez ovocných drevín.

TIP: Rez potrebujú okrem ovocných stromov aj živé ploty. Viac sa dozviete v článku o tvarovaní žívého plotu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu