+421 948 199 109

Lístie a konáre, ako ich zužitkovať?

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 22. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rastlinný odpad trápi nejedného z nás. Nie je problém ho vytvoriť, ale problémom je, kam ho dať, aby bol z neho aj úžitok. Najväčší odpad je zo strihaného živého plota. Drobné aj dlhé konáre sa povaľujú pod plotom a kopia sa do neuveriteľnej výšky. Čo s ním?

Využitie jesenného lístia do kompostu

Môžete použiť drvič konárov, ktorý množstvo zredukuje a odpad sa zmenší v podobe štiepky, ktorú môžete použiť na mulčovanie, alebo ju môžete vysypať do vopred pripravenej jamy, ktorá bude slúžiť ako skrytý kompost. Vhodné je to na ploche, ktorá je malá a na kompost už nie je v záhrade miesto. Do takejto jamy môžete nahádzať všetky odkvitnuté letničky, lístie zo stromov, všetok rastlinný odpad okrem burín ako pýr a buriny so semenami.Jesenné lístie

Môžete však z nich urobiť výluh a ten použiť ako zelené hnojenie. Štiepka z konárov vynikne na okrasnom záhone.

Z niektorých konárov môžete vytvoriť dočasný kryt pre jesennú výsadbu cesnaku a tiež je to odpudzujúce pre mačky, ktoré si chcú svoju potrebu vykonať práve vo vyčistených hriadkach v zeleninovej záhrade.


Aj toto obdobie je stále vhodné na výsadbu jarných cibuľovín alebo drevín do živého plotu, no aj iných okrasných a ovocných druhov.


Pichľavé konáre z ruží použite na ochranu Vašich obľúbených rastlín, do ktorých tiež s obľubou chodia mačky alebo pes. Drobné konáriky môžete použiť ako deliaci plot k novovysadeným druhom, aby ste nezabudli, kde ste ich vysadili.

Pokiaľ máte na záhrade aj parenisko, ako podklad je vhodný maštaľný hnoj a treba ho prikryť vrstvou lístia z opadaných ovocných stromov. Lístie z orecha však nepoužívajte ani na kompost. Niektoré farebné lístie môžete s deťmi pozbierať a vyplniť s nimi kvetináče a prútené koše, do ktorých naukladáte pár okrasných tekvičiek. Niektoré lístie môžete využiť ako výplňový materiál do vriec, a tak zazimovať okrasné rastliny na terase a balkónoch.

Využitie lístia na zazimovanie balkónoviek

Rastliny, ktoré chcete zimovať a pestovať na balkóne, je nutné na zimu pripraviť tiež. Rastliny pestované v klasických plastových nádobách počas zimy trpia najviac. Plast ich nezahreje a veľakrát sa stáva, že vymrznú alebo vyschnú z nedostatočnej vlahy. Takéto nádoby je nutné ešte vložiť do drevenej debničky alebo väčšej keramickej nádoby, ktorú vysteliete textíliou alebo bublinkovou fóliou, podľa veľkosti aj kúskami polystyrénu a ostatné vyplniť suchým lístím.

TIP: Prečítajte si aj článok ako pripraviť úžitkovú záhradu na zimu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu