+421 948 199 109

Pestovanie malín

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Sú obľúbené, chutné a takmer bez starostlivosti pravidelne rodia – maliny. Malina vyžaduje len výber vhodného stanovišťa, aby sa mohla rozrastať a tým nespôsobovali problémy iným rastlinám alebo susedom.

Pestovanie malín

I keď maliny plytko korenia, ich koreňové výbežky dokážu prerásť bez problémov aj k susedovi alebo vám zaplieniť skalku či trávnik. Preto je výber trvalého stanovišťa dôležitý. Vyžadujú výživné pôdy a dostatok slnka. Vlahu milujú, ale nadmerné vlhko im škodí.

Ako sadiť maliny

Malina je vhodná na pestovanie vo všetkých klimatických oblastiach na Slovensku, podmienka je však chránené slnečné stanovište, ktoré podporuje vývin plodov a vysokú úrodu. Podobne ako jahody, vyžaduje humóznu, dobre prevzdušnenú, hlinito-piesčitú neutrálnu alebo mierne kyslú pôdu. Najvhodnejšie obdobie na výsadbu sú na jar mesiace marec až máj, na jeseň október do príchodu prvých jesenných mrazov. Najčastejšie vysádzajú na okraje záhrad, napr. k plotu.Ako pestovať maliny

Pokiaľ máme k dispozícii maliny kontajnerované, môžeme ich vysádzať počas celého vegetačného obdobia. Rastliny vyberieme z kontajnera a spolu so zeminou ich vysadíme do vopred pripravenej jamy tak, aby výška okraju jamy bola rovnaká so zemitým obalom koreňov.

Nekontajnerované maliny vysadíme do jám hlbokých asi 40 cm a priemeru do 60 cm. Vzdialenosť medzi kríkmi sa odporúča od 0,5 do 1m, podľa veľkosti odrody. Podľa potreby korene zrežeme a nadzemné výhonky skrátime asi na tretinu pôvodnej dĺžky. Po zasadení výdatne zalejeme, počas suchých dní maliny musíme zavlažovať. Od marca začneme prihnojovať.

Strihanie malín

Pokiaľ chcete vykonať rez malín, je dôležité vedieť, aké maliny vlastne pestujete. Nemáme teraz na mysli maliny stromové. Mnohí takto nazývajú morušu. Teraz sa budeme venovať klasickým záhradným malinám, ktoré dokážu rodiť 1x za rok aj 2x do roka.

Ako strihať maliny

Klasické záhradné maliny rodia na dvojročných výhonkoch. Každý rok teda odstránite suché odrodené výhonky a každý rok narastú nové. Pravidelne sa môžete tešiť z úrody. Odrodené, suché, poškodené výhony odstraňujte na jar, kedy je už zjavné, že sú suché a bez života.


Sortiment malín z našej aktuálnej ponuky


Dvakrát rodiace maliny rodia na jednoročných výhonkoch, a to je podstatný rozdiel. V prípade, že by ste tieto výhonky odstránili, pripravíte sa o bohatú úrodu. Maliny zozbierate počas celej sezóny postupne.

Raz rodiace maliny prinesú úrodu jednorázovo, cca v priebehu 2 týždňov. Na 2x rodiacich malinách je zaujímavé to, že aj v novembri nájdete na výhonkoch červené maliny a množstvo nedozretých plodov. Po odrodení sa tieto výhony skrátia a v druhom roku opäť rodia v nižšej úrovni. Životnosť kra je cca 7 rokov. Výborne sa pestujú v rade, na drôte, ktorý im je oporou, nakoľko sú vysoké a prevísajú. Plody sa potom lepšie zbierajú. Pokiaľ nechcete, aby sa rozširovali po celej ploche, pravidelne odstraňuje mladé výhonky aj s koreňmi, prípadne zdravé sadenice darujte.

Maliny hnojenie

Maliny, ktoré sú pravidelne hnojené najmä v jarnom období (NPK, cererit) a pravidelne zavlažované, sú veľké a šťavnaté. Bez vlahy sú plody malé, suché, rýchlo odpadávajú. Maliny chutia takmer každému. Sú výborné čerstvé, v koláči, dá sa z nich vyrobiť sirup, džem, zmrzlina a výborné sú aj na pečený čaj. 

Ošetrovanie a zber plodov

Pri pestovaní malín môžeme využiť aj rôzne oporné systémy, po ktorých porast vedieme. Takto je ker ľahšie dostupný pri ošetrovní i zbere plodov. Zabraňuje aj nežiadúcemu znečisteniu plodov, ktoré sú, rovnako ako jahody, na znečistenie či premokrenie veľmi háklivé a ľahko podliehajú plesniam.

Veríme, že maliny a ich pestovanie pre vás už bude po prečítaní článku oveľa jednoduchšie a prinesie bohatú úrodu sladkých plodov.

Tip: V záhradách sa čoraz častejšie pestuje aj menej tradičné drobné ovocie. Prečitajte si článok o pestovaní rakytníka.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu