+421 948 199 109

Čemerice pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 2. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Čemerica (Heleborus) patrí v poslednom období medzi vyhľadávané trvalky. Chceli by ste aj vy pestovať túto krásku na záhone? Najzaujímavejšie sú počas kvitnutia. Prekvapia často aj z pod snehu už v zimných mesiacoch. Záleží na druhoch.

Čemerice pestovanie

Počas roka sú však nezaujímavé a len olistené. Napriek tomu sú v obľube pre nádherné kvety, v čase, keď málo čo kvitne.  Farebne prekvapia v bielej, ružovej, tmavoružovej, čiernej, tmavofialovej aj v zelenej farbe. Listy sú väčšinou tmavozelené, kožovité.

Čemerica pestovanie

Na pestovanie čemerice nie sú náročné ale niekedy sa stane, že tvoria len listy a nekvitnú. V tom prípade skontrolujte ich pestovateľské podmienky. Čemerice vyžadujú polotienisté stanovište, úrodné mierne vlhké pôdy, najlepšie v podraste nižších listnatých stromov a krov ako sú kaliny, hamamel, ktoré im poskytujú riedky a prirodzený tieň a zároveň sa tam môžu nekontrolovateľne šíriť a tak zaplniť celú plochu.


Nádherné čemerice nájdete v našej ponuke medzi trvalkami


Počas kvitnutia sa vám naskytne naozaj nádherný obraz. Výborne sa kombinujú s jarnými cibuľovinami, pľúcnikom, krpčiarkami, nízkymi papraďmi.  Nevhodné prostredie je príliš tienisté, príliš vlhké, kde trpia hubových ochorením a tiež kyslé prostredie im nevyhovuje. Teda nekombinujte ich v blízkosti azaliek a rododendronov. Aj keď kvitne v zime, severné a otvorené stanovištia a ostrý vietor im neprospieva. Obľubujú vápenaté pôdy.

Čemerica starostlivosť

Počas kvitnutia dominujú najmä kvety a listy sú nepodstatné. Často sa odstraňujú, aby boli viac viditeľné kvetenstvá. Rovnako môžete odstraňovať suché a poškodené listy.

Predpokladom zimného kvitnutia je však zanedbanie letnej zálievky. Takže aj keď si ju nebudete počas leta všímať, prekvapí v zime kvetmi. Znížte teda v lete zálievku a zabudnite, že sú na záhone.Čemerice v záhone

Netreba ich okopávať a pravidelne presádzať. Plytko korenia a po presadení kvitnú až za 3 roky. Pri manipulácii s nimi požívajte rukavice.

Čemerica rozmnožovanie

Môžete ich však rozmnožovať delením trsov. V blízkosti často nájdete aj mladé rastlinky. Mladé rastlinky však kvitnú neskôr. Rovnako sa dá rozmnožovať semenami. Je to zdĺhavejší spôsob ale často úspešný, aj mladé rastlinky v poraste vyrástli zo semien, ktoré v zime prešli obdobím chladu a mrazu a preto aj vyklíčili. Je potrebná prirodzená alebo umelá stratifikácia pred výsevom.

Vianočný zázrak

Veľmi často práve v období Vianoc kvitne práve H. niger. Jedna stonka nesie 2 až 4 atraktívne biele kvietky so žltým stredom. Kultivar ´Christmas Carol´ vytvára rozsiahly koreňový systém, odporúča sa preto okolo rastlín rozsypať vrstvu mulču alebo lístia a meniť ho každú jar. Pozor, korene čemeríc sú jedovaté! Rastlinky sa v období Vianoc dajú zakúpiť už zakvitnuté a vedia spríjemniť vonkajšie nádoby aj vchod do domu. Do záhrady ich vysaďte potom na jar.

Čemerice východné / H.orientalis

Kvitnú neskôr, od februára. Kvety sú väčšinou ružové, rôznych odtieňov, dokonca aj plnokveté. Kvitnú aj do marca – apríla, teda sa zasa dajú pekne kombinovať s jarnými cibuľovinami.

Zaujímavá je aj Čemerica smradľavá (Heleborus foetidus). Nech Vás neodradí tento nevľúdny názov. Výborná je do trvalkových záhonov a už v januári až februári Vás poteší množstvom malých zelených kvietkov s ružovým lemom okolo. Je to vyšší druh, takže na záhone nezanikne ani pod snehom, ak nám ho príroda nadelí.

Veríme, že si čemerice obľúbite pre ich nádherné kvety a nenáročné pestovanie. Záhony v záhrade tak v neskorých zimných a skorých jarných mesiacoch nadobudnú úplne iný rozmer a farby.

TIP: Chcete aby vaša záhrada bola zakvitnutá čo najdlhšie? Prečítajte si článok o dlho kvitnúcich trvalkách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu