+421 948 199 109

Najkrajšie kvitnúce okrasné stromy do záhrady

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 31. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nič nie je krajšie ako rozkvitnutá záhrada. Každá by mala mať jednu dokonalú dominantu, ktorá počas každého ročného obdobia uchváti svojim vzhľadom, či už je to kvetom, habitusom, listom, alebo len tým, že poskytne dokonalý tieň.

Najkrajšie stromy do záhrady

Nie každá záhrada však spĺňa parametre pre vysadenie stromu, ktorý nadobudne v dospelosti obrovské rozmery. Spravidla však platí, že dominantné veľké stromy, poskytnú záhrade neopakovateľné čaro. Spolu s okolitou výsadbou, jemnými krivkami záhona a celkovou koncepciou navodia tú správnu atmosféru, dokonca aj samotný príbeh záhrady. Nečakajte však zázraky. Od samotného vysadenia mladého stromu musí prejsť určité obdobie, aby strom zmohutnel, nadobudol svoju šírku a výšku a tým aj zakvitol do podoby, ktorú chceme vidieť.

V dnešnom článku vám predstavíme trojicu stromov, ktoré môžeme právom zaradiť medzi najkrajšie kvitnúce stromy.

Judášov strom

Judášov stromJudášovec (Cercis) je okrasný strom zaujímavý najmä ružovými kvetmi, ktoré rozkvitajú už v apríli na bezlistých stonkách. Kvety často vyrastajú aj z kmeňa a starších konárov. Neskôr sa tvoria listy.

Vybrať si môžete z niekoľkých druhov a kultivarov. Judášovec strukový, čínsky a kanadský.

Najznámejší je asi Judášovec strukový (Cercis siliquastrum), ktorý dostal meno podľa legendy, že práve na tomto strome ukončil svoj život biblický Judáš. Ker alebo strom pochádza z Balkánu a východného Stredomoria.

Trsy ružových motýľovitých kvietkov vyrastajú priamo z kmeňa a z konárov. Tento jav sa nazýva kauliflória a bol popísaný prvýkrát práve u judášovca strukového.

Pestuje sa obyčajne ako solitér. Obľubuje vápenatú pôdu, slnečné stanovište a dobre zvláda podmienky aj bez pravidelnej závlahy, samozrejme nie bezprostredne po výsadbe. V mladosti je náchylný na mrazy a preto vyžaduje ochranu. Po kvitnutí, ktoré trvá 3 – 4 týždne sa začnú tvoriť srdcovité listy, ktoré majú modrozelený nádych.

Pokiaľ túžite po tomto strome a máte malú záhradu siahnite po judášovci čínskom (Cercis chinensis), ktorý dorastá len do výšky 3 m. Zvláda rovnaké podmienky ako vyššie popísaný judášovec strukový, len je teda menších rozmerov. Obzvlášť kultivar ´Avondale´. Listy má však žltozelené, na jeseň vyfarbuje do zlatista. Takže naozaj v každom ročnom období prekvapí a zahrá svoje divadlo.


Nádherný strom s ružovými kvetmi - judášovec v našom eshope


Ľaliovník

ĽaliovníkĽaliovník tulipánokvetý (Liriodendron tulipifera). Tento strom snáď nemusíme ani predstavovať. Kto by po ňom netúžil, kto by ho nemiloval. Jeden z najkrajších a najmohutnejších listnatých stromov na svete pochádza zo severnej Ameriky, kde na pôvodných stanovištiach dorastá až do výšky 50 m a šírky 15 m.

Spolu s magnóliami patrí medzi najpôvodnejšie krytosemenné stromy. Má veľmi zaujímavé štvorlaločné zvláštne vykrojené listy lýrovitého tvaru.

Kvety sa objavia v máji a sú naozaj plné noblesy a elegancie. A hoci nie sú farebne výrazné, svojim vzhľadom pripomínajú rozkvitajúce tulipány. Kvety sú obojpohlavné, žltozelené.

Ľaliovník je náročný na obsah živín v pôde a vyžaduje aj dostatočné zavlažovanie. Dobre odoláva mrazom.


Ľaliovník z ponuky nášho eshopu


Je to výborná a atraktívna solitéra, ktorá však vyžaduje aj dostatok priestoru. Kvitne asi po 7 rokoch pestovania. Dosahuje v našich podmienkach cca 30 m. Ak mu naozaj neodoláte doprajte mu výnimočné miesto vo vašej veľkej záhrade s trávnikom, kde celkový pohľad sústredíte na túto dominantu.

Paulovnia

Paulovnia - okrasný strom do záhradyPaulovnia plsnatá (Paulownia tomentosa) ako okrasná kvitnúca drevina patrí do záhrady pre viaceré dôvody.

Výnimočná je najmä vďaka kvetom. Len máloktoré dreviny kvitnú na ružovofialovo tak bohato, ako ona. V dospelosti a najmä v staršom veku sa jedná o mohutný strom.

Patrí medzi najrýchlejšie rastúce elegantné stromy pre svoj habitus a celkový vzhľad. Je to dominantná drevina vhodná ako solitér do veľkej záhrady. Dorastá do výšky 9 m.

Má obrovské mäkké listy a nádherné kvety ružovofialovej farby. Množstvo lievikov visí na strapci a kvety majú rôzne žlté bodkovanie a pásiky zároveň. Kvety kvitnú ešte pred listami, takže sa Vám naskytne neuveriteľný pohľad zakvitnutého stromu bez listov ako v rozprávke. Neskôr sa z kvetov vyvíjajú tobolky, ktoré sú najskôr zelené, v jeseni hnednú a poskytujú množstvo semien. Kvety navyše voňajú vanilkovo a lákajú množstvo hmyzu. Patrí medzi energetické stromy.

Dobre zvláda rez a je nenáročná na pestovanie. Hlbokým rezom na hlavu sa podporuje veľkosť listov na úkor kvetov a dá sa potom pestovať ako ker. Pestovaná v podobe stromu potrebuje len priestor.


Vyberte si paulovniu z ponuky nášho eshopu


Dá sa pestovať aj v nádobe, kde rastie pomalšie a častejšie jej treba dopĺňať živiny a nový substrát. V mladom veku môže namrznúť. Dobre zvláda akýkoľvek rez aj z odrezaného kmeňa dokáže obrašiť. Pokiaľ máte priestor, je to ideálny strom do záhrady. Paulovnia poskytuje nádherný pohľad na celkový habitus a rozvoľnenú korunu, pod ktorou budete radi sedieť.

Presvedčili sme vás? Veríme, že áno. Ttieto stromy sú výnimočné a patria do záhrady akéhokoľvek tipu.

Tip: Doplnte svoju záhradu o zaujímavé kry.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty