+421 948 199 109

Najkrajšie stromy do veľkej záhrady

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 30. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Veľká záhrada je zaujímavá priestorom, voľnosťou a tiež možnosťou použiť zaujímavé a veľkolepé stromy s rozložitými a širokými korunami, ktoré dodajú romantický až parkový vzhľad. Ak sa obkolesíte vzácnou zeleňou, nebudete potrebovať vysoké ploty, veterné clony, a prachové lapače či žalúzie.

Veľké stromy do záhrady

Vhodné kombinácie použité priamo z prírody sú nám najbližšie, tak prečo sa obkolesovať vysokými betónovými múrmi a stenami. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Veľa stromov znamená aj veľa lístia, drobných konárikov, možno aj nejaké tie zvieratká, pokiaľ ste v blízkosti lesa alebo na vidieku.

Nič sa však nevyrovná pocitu, že Vaša záhrada je tá najkrajšia široko ďaleko a to nie len na jar ale počas celého roka, kedy jednotlivé druhy menia farebné prevedenie listov.


Vo veľkej záhrade kombinujte ihličnany a listnaté stromy z ponuky nášho eshopu


Každá plocha si vyžaduje jednu dominantu, ostatné menšie stromy, krovitú etáž a iné rastliny, ktoré kvitnú a dotvárajú plochu. Veľká záhrada zvládne aj obvodovú etáž z vysokých stromov. Najvhodnejšie je, ak sa striedajú druhy ihličnaté s listnatými, samozrejme v prirodzenom pomere, s prihliadnutím na okolie, diverzitu a dendrologické zloženie podľa oblasti. Každému sa môže páčiť niečo iné a tiež si vo veľkej záhrade môže dovoliť vysadiť aj enormne veľké stromy. Takéto stromy sú vhodné aj ako stromy na tienenie.Stromy na tienenie

Veľké stromy do záhrady

Medzi najkrajšie habitusom patria jemne prevísajúce stromy ako brezy, vŕby, sakury, všeobecne druhy s názvom pendula.

Pre niekoho sú atraktívne globózne formy platanov, javorov, katálp a líp. Tie sú menšieho až stredného vzrastu.

Výšku ovplyvňuje kmeň. Niekto uprednostní nádherne kvitnúce druhy okrasných čerešní, jabloní a sliviek, magnólie, paulownie, ľaliovníka tulipánokvetého, katalpy.

Iného zaujme kôra: brezy, platan alebo aj plody, ktoré obohatia záhradu o jesenný efekt a na mnohých si viete aj pochutnať: moruša, jarabina, figovník, jablone, okrasné jablone, muchovník.

Takto by sme mohli ešte pokračovať. Dôležitý je výber a umiestnenie stromu, stromov v pomere ku záhrade, k domu. Pozor na susedné objekty, oplotenie, prípadné tienenie.

Z ihličnanov sú krásne napríklad cyprušteky, borovice, cédre alebo smreky.

Tip: Ak ste majiteľom skôr menšej záhrady, prečitajte si, ktoré stromy sú vhodné do malej záhrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu