+421 948 199 109

Dlho kvitnúce trvalky

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Trvalky sú veľmi vďačným rastlinným materiálom na záhone. Nemajú špeciálne požiadavky na ošetrovanie a výhodou je, že ich nemusíte každoročne vysádzať na stanovište. Postupom času naberajú na objeme a tým vyplnia prázdne miesto v záhone a zároveň poskytnú množstvo kvetov vám pre radosť a včelám a motýľom pre pastvu. Vďaka trvalkám prilákate do záhrady hmyz, čo sa Vám určite nepodarí, ak máte záhradu vysadenú len z ihličnanov.

Dlho kvitnúce trvalky

Trvalky rozlišujeme podľa termínu kvitnutia, vysoké, nízke, doplnkové, okrasné listom, na priame slnko alebo do tieňa. Predstavíme Vám najkrajšie kvitnúce trvalky na priame slnko pre nenáročný záhon.

Najkrajšie trvalky

Medzi najkrajšie trvalky patria levanduľa (Lavandula), echinacea (Echinacea), rudbekia (Rudbeckia) a krásnoočko (Coreopsis). Vďaka nim záhon v lete ožije a ich kvety Vás budú tešiť až neskoro do jesene.

Kvitnúce trvalkyLevanduľu a krásnoočko umiestnite do popredia záhona, echinaceu a rudbekiu do pozadia. Vďaka kultivarom si môžete vybrať aj z farebných prevedení. Vyžadujú slnečný záhon, ľahkú priepustnú až piesočnatú pôdu, priemernú závlahu, skôr nižšiu ako prehnanú starostlivosť, bez hnojenia.

Levanduľa vyžaduje piesčitú pôdu, bez pravidelného polievania, okrem obdobia po výsadbe. Po zime sa upravuje rezom, aby zostala dlhé roky kompaktná. Nestrihajte ju pravidelne do dreva. Rez do dreva sa vyžaduje až po cca 7 rokoch pestovania, keď ju chcete zmladiť. Rez sa vykonáva na jar, po uplynutí najväčších mrazov. Levanduľa sa potom reže ešte počas kvitnutia, alebo po odkvitnutí, ale zostrihávajú sa len kvetné stonky.
Dá sa pestovať aj v nádobe alebo kmienkový forma. Francúzska levanduľa v našich podmienkach neprezimuje, resp. v teplejších lokalitách áno.

Coreopsis – krásnoočko, patrí medzi nádherné trvalky, ktoré rozžiaria záhon svojimi žltými kvetmi. Tvar je podľa kultivaru kompaktný alebo vysoký. Podľa kultivaru ich umiestnite aj v záhone. Nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Na jar môžete trsy rozdeliť a presadiť.

Echinacea patrí medzi najžiadanejšie trvalky vyššieho vzrastu. Dominuje svojimi kvetmi, okrem klasickej liečivej E.purpurea nájdete v našej ponuke aj licenčné odrody, ktoré sa žiaľ nedajú rozmnožovať pomocou semien. Sú nenáročné na pestovanie. V krátkom čase vytvorí bohatý trs kvitnúcich stoniek a poteší Vás až do jesene. Kvety sú rôznych farieb. A dlho kvitnú.


Všetky trvalky rôznych farieb nájdete aj v aktuálnej ponuke nášho eshopu


Rudbeckie – rudbekie sú veľmi podobné echinacei, vyžadujú rovnaké nároky na stanovište, slnko, teplo, priepustnú pôdu a tiež sa odvďačia kvitnutím až po mrazy. Mnohé z nich sú však len letničkami alebo krátkovekými trvalkami, dobre sa však rozmnožujú samovýsevom, teda na záhone Vám určite v krátkom čase narastú aj nové rastlinky.

TIP: Inšpirovali sme vás a chystáte sa pestovať trvalky? Prečítajte si ako založiť trvalkový záhon.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Cornus mas ´Expres´ / Drieň veľkoplodý, 30-50 cm+