+421 948 199 109

Netradičné drobné ovocie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 7. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V súčasnosti je trendom prinavracať hodnotu starým odrodám a druhom, ktoré v minulosti boli v záhradách bežným ovocím. Spravidla mali vysokú úžitkovú hodnotu, množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok pre telo i dušu. Okrem toho majú širokú možnosť spracovávania a výborne chutia. Pokiaľ aj Vám chýbajú, doplňte si ich do záhrady a potešte sa kvetmi i plodmi.

Netradičné drobné ovocie

Medzi netradičné ovocie patrí dri ( Cornus mas). Túto rastlinu poznali už Rimania. Je to na jar kvitnúci ker, ktorý môžete pestovať priamo v okrasnom záhone. Nie je náročný na pôdne podmienky, vyhovuje mu aj suchá pôda.


Kompletnú ponuku odrôd netradičného ovocia nájdete aj v našom eshope


Kvitne na žlto a je okrasný aj listom aj habitusom počas celého roka. Samozrejme plodmi, ktoré sa dajú využiť všestranne na priamy konzum aj na výrobu kompótov, džemov, rôsolov a lekvárov. Je to rastlina, ktorá vydrží na záhrade stovky rokov.Netradičné ovocie stromy

Poznáte Goji  – Kustovnicu čínsku ( Lycium chinensis) ? Je to ker, ktorého plody a ich účinky poznali už starí Číňania.

Goji dorastá do výšky 2 m a plody sú červené a podobné šípkam. Chutia ako brusnice alebo hrozienka.  Plody sa ručne nezbierajú, lebo po kontakte pokožka sčernie. Vo veľkom sa plody striasajú na plachtu a v tieni sa sušia. Postačí malá hrsť plodov denne a Váš organizmus a telo omladne. Môžete mať túto rastlinu doma na záhrade a celá rodina bude fit.

Konzumovať sa môže sušené i čerstvé. Ideálne do koláčov, kompótov, do ovocných šalátov, sušené do müsli alebo si pripravte osviežujúci čaj.

Viac o pestovaní Goji sa dozvite v článku Goji - návod na pestovanie.

Ďalšou výbornou rastlinou je Rakytník rešetliakový – rastlina budúcnosti (Hippophae rhamnoides). Bohatý ker dorastajúci do výšky 2 – 4  m s úzkymi listami a drobnými žltooranžovými až červenými plodmi.

Pre úspešné pestovanie potrebujete vysadiť 2 rastliny vedľa seba, samčiu a samičiu. Nie je náročný na pestovanie. Prekvapí Vás rovnako ako goji svojimi pozitívnymi účinkami na povzbudenie a prevenciu voči niektorým chorobám.

Hlavným pozitívom tejto dreviny je, že sa okrem plodov dá využiť celá rastlina. Zberajú sa aj konáriky, listy, semená, kvety, kôra aj koreň. Všetko sa využíva na ďalšie spracovanie, na oleje, džemy, sirupy, čaje, kompóty a šťavy. Plody sú však bez stopiek a pevne držia na konárikoch. Pri zbere sa teda ľahko potlačia a šťava vytečie. Ideálne je plody zbierať v zimnom období.

Podobné účinky majú aj iné ovocné a zároveň okrasné dreviny. Napríklad Schizandra čínska (Schizandra chinensis). Zaujímavé sú aj baza ( Sambucus nigra ), moruša ( Morus nigra, Morus alba), zemolez ( Lonicera kamtschatica ). Stačí si len vybrať na čo máte chuť, čo chcete vyskúšať pestovať, na čo všetko máte miesto vo Vašej záhrade. Pokiaľ nemáte priestor a máte okrasnú záhradu, vysaďte si pár ovocných drobných druhov priamo do záhonov a priamo pri práci zozbierate šťavnaté osviežujúce plody.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu