+421 948 199 109

Obľúbená perovskia

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite ste už niekedy prechádzali okolo modrého zakvitnutého oblaku a pátrali po jeho názve. Predstavujeme vám ušľachtilú trvalku menom perovskia.

Perovskia

Mnohí ju poznajú aj pod inými názvami ako ruská šalvia alebo ruská levanduľa. Pravdepodobne kvôli podobným modrým súkvetiam a úzkym listom. Perovskia je vyššia polodrevnatá trvalka dosahujúca výšku do 1,2m.

Perovskia v záhone

Výborne sa hodí do zmiešaných aj monokultúrnych záhonov aj spolu s levanduľou. Kvitne od polovice leta do septembra až októbra a v čase plného kvitnutia je naozaj neprehliadnuteľná.


Vyberte si z aktuálnej ponuky perovskie aj v našom eshope


Očarí vás fialový poloker, s nepatrným ale aromatickým olistením, zaujímavými stonkami a vôňou. Dokonale nahradí nízky živý plot, vytvoríte ňou zaujímavé steny a vytvoríte bohatý trvalkový záhon. Vynikne aj ako dominanta.Perovskia pestovanie

Perovskia pestovanie

Môžete ju pestovať aj v nádobe na terase a balkóne. Na pestovanie nie je náročná. Podobne ako levanduľa vyžaduje slnečné stanovište, priepustnú a chudobnejšiu pôdu, strednú zálievku.


Kompletný sortiment nádherne kvitnúcich trvaliek


Je plne mrazuvzdorná, ale pôda musí byť priepustná, nie trvalo zamokrená. Je to vynikajúca trvalka, ktorá láka do záhrady množstvo motýľov a včiel.
Na 1m² budete potrebovať 1-3 rastliny. Rozostupy od seba cca 0,6-0,8m.

Kedy strihať perovskiu

Aby bola pekne vetvená a bohato kvitnúca, každý rok na jar vyžaduje zostrihanie o jednu tretinu.

Pokiaľ sa vám javí ako slabá, menej rozkonárená, môžete ju zostrihnúť až na 5-10 cm. Podporíte tak rast aj kvitnutie.V zime naopak oceníte jej dekoratívnosť vďaka zaujímavým neolisteným stonkám, takže ju určte zostrihávajte až na jar.

Pri dodržaní týchto základných rád sa vám perovskie odmenia zdravým rastom a bohatým kvitnutím.

TIP: Nespočetné množstvo dostupných trvaliek nám často "komplikuje" výber tých vhodných do našej záhrady. Vyskúšajte napríklad pestovať pivonku, v článku sa dozviete ako na to.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu