+421 948 199 109

Okrasné trávy – tráva nevšednej krásy

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. septembra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie je tráva ako tráva. Teraz nemáme na mysli klasický zelený koberec, ale nádherné impozantné architektonické skvosty s objemom a výškou – dekoratívne okrasné trsy tráv, ktoré vyniknú ako solitéry alebo v skupinovej výsadbe spolu s inými krami a trvalkami. Pre ich použitie vyčleňte dostatok miesta, lebo v krátkom čase vytvoria objem do šírky aj 1,5 m.

Okrasná tráva

Okrasné trávy patria medzi obľúbené trvalky, ktoré vyžadujú minimálnu starostlivosť počas roka. Najkrajšie sú na konci leta a v jeseni, kedy nádherne vyfarbujú a kvitnú. Najväčšiu starostlivosť si vyžadujú práve v jesennom období, kedy ich treba pripraviť na zimu. Celé trsy tráv na jeseň nestrihajte. Nemuseli by prežiť zimu. Okrasné trávy sa strihajú až po uplynutí jarných mrazov.

V jarnom období ich môžete aj rozdeliť a presadiť. Pokiaľ máte pocit, že sa vašim trávam na záhone nedarí, na jar im nájdite vhodnejšie miesto. Väčšina okrasných tráv ako ozdobnice, perovce, imperata a kostravy obľubujú slnečné južné miesta s ľahkou, priepustnou a skôr suchšou pôdou. Nemusí byť ani bohatá na živiny.

Vynikajú najmä v zmiešaných trvalkových záhonoch, v predzáhradke aj v trávniku ako dominanty, tiež sa dajú pestovať vo veľkých nádobách na terase.

Okrasné trávy nízke

Medzi nízke trávy patria kostravy (Festuca) , ostrice (Carex). Na jeseň ich treba zviazať (najmä väčšie trsy) alebo nechať voľne až do jari. Mnohé ostrice sú stálozelené počas roka a kostravy stačí na jar vyčesať len rukou a odstrániť suché a poškodené steblá.  Každým rokom sú však väčšie a väčšie, preto je vhodné ich aj rozmnožovať delením trsov.

Už spomínané ostrice ste možno videli na záhone ako trsy hnedej trávy a mali ste z toho pocit, že majiteľ niečo zanedbal a nechal okrasnú trávu inak peknú habitusom vyschnúť. Ide však práve o atraktívny druh okrasnej trávy zo skupiny Carex (ostrica) a čeľade Cyperaceae.

Carex buchanani – atraktívna, ale menej komerčne známa okrasná tráva je naozaj zaujímavým doplnkom trvalkového záhona. Má tenučké pokrútené listy hnedej až červenkastej farby, ktoré od začiatku pestovania pre laika pôsobia ako vysušené. Dorastajú do výšky 50 – 70 cm a koncom leta dokonca kvitnú tenkými hnedými kláskami.Okrasná tráva výber odrôd

Carex flagellifera – podobný druh s hnedastými až červenými listami, ale dosahuje výšku 1 m.

Mnohé nižšie druhy sú vhodné do popredia a do nádob. Väčšina z nich práve do pozadia, alebo ako solitéra k jazierku, v trávniku, v kúte záhrady alebo v blízkosti vchodu.

Okrasné trávy vysoké

Známe a pekné sú ozdobnice (Miscanthus sinensis) kultivary: Zebrinus, Gracillimus, Variegatus. Nezameniteľné sú okrasné pampové trávy – kortadérie (Cortaderia).  Majestátne sa vynímajú na každom slnečnom záhone. Najkrajšie sú na jeseň počas kvitnutia a vyfarbovania. Viac o pestovaní nájdete nižšie.


Z bohatého sortimentu okrasných tráv si vyberiete aj v našom eshope


Pampová tráva

Nezameniteľné pampové trávy – kortadérie (Cortaderia) sú charakteristické vysokými metlinami bielych alebo ružových chumáčovitých kvetov, ktoré dekorujú trávy v jesennom období. Vyžadujú však zimnú ochranu alebo dokonale priepustnú pôdu bez nadmernej vlhkosti.

Pampová tráva je na pestovanie trochu náročnejšia. Počas roka sa im môže dariť ale obyčajne je problematické obdobie po zime. Neznášajú totiž nepriepustné a vlhké pôdy, množstvo snehu, holomrazy. Vytvorte im dokonalé odvodnené lôžko s množstvom štrku, vysaďte ich do priepustnej ľahkej pôdy s podielom piesku a zalievajte len výnimočne počas extrémneho sucha. Pred zimou im vytvorte dokonalý kryt, aby sa sneh nedostal do srdiečka trávy a nespôsoboval nadmernú vlhkosť. V oblastiach s ťažkými pôdami a dlhotrvajúcou zimou a snehovou pokrývkou, ich radšej na zimu vykopte a zazimujte v pivnici, kde neklesá teplota pod 0°C.

Skúste pestovať aj iné kultivary než tie známe a presvedčte sa o ich vytrvalosti a možnosti ako získať zaujímavý priestor aj bez zelenej farby. Na pestovanie nie sú náročné podobne ako iné

Vhodné podmienky na pestovanie

Mierna zálievka, suchšie podložie a množstvo slnka je to, čo potrebujú. Vyniknú v štrkovom záhone alebo spolu s inými vysokými trávami či letničkami. Kompozíciu už necháme na Vás.

Pampová tráva pestovanie v črepníku

Pampovú trávu môžete vyskúšať pestovať aj v črepníku. Ideálne ak je to keramický, terakotový veľký kvetináč. Na dno vysypte vrstvu kamienkov alebo štrku a potom doplňte priepustný substrát namiešaný s pieskom. Tráva bude v kvetináči rásť pomalšie ale v budúcnosti tiež vie vytvoriť bohatý trs. Je rovnako náchylná na prebytočnú vlhkosť, preto so zálievkou opatrne. Zalievajte výdatne ale prebytočnú vodu vylievajte. V zime kvetináč obaľte do bublinkovej fólie alebo jutoviny a umiestnite na terasu alebo do skleníka.

Starostlivosť

V jeseni, kedy už predpovede hlásia snehovú prikrývku a mrazy, je nutné ich zviazať pevným špagátom do snopov. Na veľké trsy si privolajte pomocníka, ktorý pevne chytí všetky listy odspodu a vy obmotáte celú trávu až po vrchol. Vykvitnuté súkvetia budú vo výške a pochutnajú si na nich vtáci. Pokiaľ nechcete, aby sa samovoľne vysemeňovali na záhon, ostrihajte len súkvetia. Na niektorých ich však ponechajte, aby ste si mohli vychutnať aj záhradu počas námrazy a zimy.

Prečítajte si aj ďalší článok, kde sa dozviete viac o zazimovaní okrasných tráv.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu