+421 948 199 109

Ovocná záhrada desatoro pestovateľa

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 4. februára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Február je mesiacom dôležitým najmä pre ovocinárov. Množstvo a kvalita úrody je ovplyvňovaná práve prácou súvisiacou s ošetrovaním a rezom ovocných druhov. Už to nie je len o prechádzke po ovocnom sade ale aj o manuálnej práci.

Ovocná záhrada - strihanie stromov

1. V prvom rade si všímajte možné ochorenia a škodcov, ktorý môžu na ovocných stromoch prezimovávať, prípadne sa na konároch môžu držať ešte mumifikované plody. Na jabloniach skontrolujte výskyt múčnatky a obmedzte jej šírenie.

2. Ak ste nestihli výsadbu na jeseň, alebo sa nachádzate v severných častiach Slovenska a máte lepšie skúsenosti s jarnou výsadbou ovocných druhov, čaká Vás táto zaujímavá práca. Po výsadbe ich ukotvite a dôkladne zalejte. Samozrejme dá sa to zrealizovať, len ak to dovoľujú podmienky. Nie je príliš hlboko pod nulou, nie je zmrznutá pôda a veľa snehu.

3. V ovocnom sade i v malej súkromnej ovocnej záhradke dokončíme jarný rez jadrového ovocia, ktorý sa môže vykonávať od decembra až do konca februára.


Sortiment ovocných drevín nájdete aj v našej aktuálnej ponuke


4. V rovnakom čase presvetlíme kry drobného ovocia, odstránime staršie a odrodené konáre. Rez sa týka najmä malín, ríbezlí a egrešov.Ovocie v ovocnej záhrade

5. Pokračujeme v ochrane mladých ovocných výpestkov, stromčekov a pravidelne kontrolujeme ochranné siete a oplotenie, aby sa k stromom nedostala lesná zver, ktorej chutia mladé konáriky a kôra.

6. Pravidelne kontrolujeme uskladnené ovocie v pivniciach. Preberáme jablká a hrušky. Priestory vyvetráme a skontrolujeme v nich malých hlodavcov.

7. Rez viniča priamo ovplyvňuje veľkosť plodov na strapci a ich kvalitu. Preto ponechávame len jeden silný výhon a jeden záložný čapík. Vinič by mal strihať naozaj odborník a obdobie počas rezu by už nemalo byť príliš mrazivé. Pokiaľ to počasie nedovoľuje rez ponecháme na marec.

8. Bez chemických prostriedkov a hnojív sa niekedy nezaobídete, preto už teraz myslite na jar, ktorá sa čoskoro ukáže v plnom prúde a zabezpečte si vhodné prostriedky na podporu rastu, výživu a ochranu voči chorobám a škodcom, ktoré sa väčšinou aplikujú u nerezistentných a náchylných odrôd.

9. Okolo ovocných druhov udržiavajte stále nezaburinenú misu, aby sa ku koreňom dostala vlaha. Váš sad či malá ovocná záhrada bude pôsobiť zdravo a esteticky.

10. Je tiež čas na zber vrúbľov na jarné štepenie. Zberajú sa jednoročné výhonky, odoberané z južnej strany, bez kvetných pukov.

TIP: Prečítajte si aj článok, v ktorom sa dozviete viac o pestovaní drobého ovocia.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Bidens ´Biggest Sun´ / Dvojzub, K7