+421 948 199 109

Pestovanie v nádobe

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 12. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Táto téma bude aktuálna najmä pre tých, ktorí nemajú možnosť pestovať ovocie v záhrade. Drobné ovocie si môžete pokojne vypestovať aj v nádobe. A to nie len egreše a ríbezle, vyskúšajte akékoľvek ovocie, ktoré sa stane súčasťou Vášho balkóna na niekoľko rokov.

Pestovanie v nádobe - drobné ovocie

Vo veľkej nádobe alebo drevenej vysokej debničke vypestujete aj maliny, černice, dokonca čučoriedky, brusnice a jahody.

Popínavým druhom alebo druhom, ktoré vytvárajú vysoké výhonky, pomôžte oporouvyväzovaním. Čučoriedky pestujte v čistej rašeline a vo veľkej nádobe. Zemolez kamčatský, obdoba čučoriedky, nevyžaduje pestovanie v kyslej pôde. Vysádzajte však vhodné kultivary a zvoľte aj vhodného opeľovača a vysádzajte minimálne 2 kusy.

Maliny v kvetináči

Maliny vysaďte tie, ktoré rodia raz za sezónu. Vhodné sú odrody Polka, Medea.

Drobné ovocie na balkóneJosta – kríženec egreša a čiernej ríbezle rastie pomerne bujne, takže v nádobe bude vyzerať už neesteticky. Siahnite radšej po kmienku čiernej ríbezle s veľkými plodmi.


Aktuálna ponuka drobného ovocia


Ak sa zaujímate o pestovanie kiwi, vyberte si samoopelivý kultivar s kompaktnejším rastom a menšími plodmi. Najčastejšie sa pestujú v nádobách jahody. Môžete ich pestovať v nádobách ako muškáty.

Nezabudnite na fakt, že rastliny pestované v nádobách sú odkázané výhradne na Vás, čo sa týka zálievky. Korene rýchlejšie presychajú a nádoba nedokáže naviazať dostatok vlahy do budúcnosti.


Vyskúšajte aj netradičné druhy ovocia


V nádobe sa dobre darí aj figovníku, ktorý potom na zimu musíte zabezpečiť pred mrazmi a dlhotrvajúcemu chladu a premiestniť ho chladnej miestnosti bytu alebo pivnice. Vo vonkajších podmienkach, najmä v južných oblastiach Slovenska a na chránenom mieste bez problémov prežije aj zimu. Pokiaľ ste už vyskúšali jeho pestovanie a rastlina aj zarodila, ale mala len zelené nekonzumné plody, je to tým, že plody nestihli dozrieť z nedostatku slnka. Čiže aj chránená poloha musí byť dostatočne slnečná, aby plody do jesene dozreli.

Slnečný balkón je ideálny na pestovanie citrusových rastlín. Tiež ich nezabudnite pred prvými mrazmi ochrániť alebo hneď preniesť do priaznivejších bytových podmienok.

Opelenie musíte často zabezpečiť ručne pomocou štetca, nakoľko kvety kvitnú krátko a nie vždy sa k nim dostanú včely. Platí to najmä pri pestovaní v zasklených lodžiach alebo na vyššom poschodí.

Tip: Prečítajte si podrobný návod ako pestovať čučoriedky v kontajneroch.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu