+421 948 199 109

Petúnie pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 13. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Petúnie patria medzi atraktívne balkónovky. Mnohí však pomenovanie petúnie používajú aj pre surfínie alebo minipetúnie označované aj ako million bells. Petúnie sú v poslednom období veľmi žiadané pre nové kultivary, druhy a farby.

Petúnie pestovanie

Medzi najhľadanejšie patria plnokveté tumbelíny. Teda, nie je petúnia ako petúnia. Poďte sa s nami pozrieť na rozdiely a možnosti pestovania. U nás sa pestujú ako jednoročné, preto sa často objavuje veta: ak sa Vám ich podarí prezimovať. Samozrejme je to možné. Nie na 100% a všetky rastliny, ale niektoré naozaj dokážu prežiť.

Petúnie a surfínie rozdiel

Petúnie sú jednoročné rastliny, letničky so vzpriamenou stonkou. Vytvárajú kompaktný bochník, a rastie rovnako do výšky ako do šírky. Môžu byť veľkokveté, mnohokveté a mnohých farieb. Calibrachoa je príbuzný rod petúnie s drevnatou stonkou a drobnými kvetmi.

Krížením vznikli nádherné rastliny, ktoré sú dodávané na trh pod značkami Million Bells, Superbells. Majú širokú škálu farieb. Najznámejšie sú žlté, červené, ružové, fialové a ich odtiene. Sú vynikajúce na kombinovanie a do závesných mís, košov, nádob a závesných tašiek.Pestovanie petúnií

Surfínia je petúnii veľmi podobná, lebo z nej bola vyšľachtená. Je však previsnutá a dokážete pomocou nej vytvoriť nádherné previsy. Teda stonky má previsnuté. Sú vhodné do závesných nádob samostatne, aby vynikli dlhé previsy zaujímavých kvetov.

Tumbelina je plnokvetá petúnia zaujímavých farieb, aj melírovaná. Vytvára len poloprevisy, nie dlhé vodopády kvetov. O to viac sú atraktívne kvetmi. Z kultivarov dáme do popredia Belinda, Inka, Maria, Bella, Susanna, Diana, CandyFlos. Sú bohaté, dlho kvitnú, dostatočne husté aby Vás očarili. Vyskúšajte niečo nové.

Kedy sadiť petúnie

Petúnie sa dajú vypestovať zo semien. Tie sa vysievajú plytko do výsevných misiek už v januári. Je nutné zabezpečiť dostatok svetla, tepla a primeranej vlahy pre klíčenie semien.

Jednoduchšie je zakúpiť si sadbovače petúnii alebo už hotové rastlinky v K7. Sadbovače sú mladé rastlinky v zakoreňovačoch, určené na domáce pestovanie. Je nutné ich presádzať 2x. najskôr do plastových 7 cm kvetináčov a potom neskôr do nádob, kde už budú do mrazov.

Von ich môžete dávať od apríla a teplotných podmienok najskôr na otužovanie a na noc ak sú teploty okolo nuly ešte do bytových podmienok. Trvalo môžu zostať vonku ak aj nočné teploty zostávajú nad 5 stupňov. Počas májových mrazov je nutné ich premiestniť pod strechu altánku alebo na krytú terasu, inak o ne prídete.


Kompletný sortiment petúnií nájdete aj v našom eshope


Petúnie starostlivosť

Vyžadujú pravidelnú zálievku, veľa slnkahnojenie raz za týždeň. Nádoby tiež vyžadujú odtokové otvory. Všetky typy neznášajú dlhodobé premokrenie. Pokiaľ sa Vám podarí ich premokriť, vymeňte substrát. Inak hrozí žltnutie, napadnutie voškami a odhnívanie.

Ako strihať petúnie

Tým, že v úvode článku sme si popísali aké petúnie môžu byť, je aj rozdiel, ako sa o ne starať čo sa týka rezu. Nestrihajú sa priamo. Odštipávajú sa odkvitnuté súkvetia. A to palcom a ukazovákom, aby sa netvorili semená, a rastlina bola kompaktná a rýchlejšie nahadzovala kvetné puky. PetúnieRovnako sa zaštipávajú aj nové výhonky pred kvitnutím, aby rastlina nadobudla kompaktný tvar a nemala len jeden výhon, ktorý bude niesť kvety.

Surfínie môžete zaštipovať na dlhých výhonoch v dĺžke akej potrebujete.

Tumbelinam sa tiež upravuje kompaktný tvar skôr na široko. Nebojte sa zaštipovať a upravovať tvar. Len vtedy budú vaše rastliny zdravé a bohato kvitnúť. Takto sa upravujú až do mrazov. Pred prvými mrazmi ich treba buď skompostovať alebo pokúsiť sa časť prezimovať.

Ako prezimovať petúnie

Ak sa rozhodnete prezimovať ich, máte 50% úspešnosť. Postačí ich zostrihať na polovicu a umiestniť na svetlé a zároveň chladné miesto v pivnici s minimálnou zálievkou, bez rizika mrazov. Vo februári sa opäť zostrihajú, aby rastliny spevneli a vytvorili mladý obrast. Potom ich musíte umiestniť na svetlé a teplejšie miesto s pravidelnou zálievkou.

Petúnie lepkavé listy

Hoci sa maximálne snažíte, aby vaše rastliny mali dostatok všetkého čo potrebujú, stane sa, že ich napadne nejaký škodca. Zistíte to najčastejšie lepkavými listami alebo drobnými pavučinkami na rastlinách, či bielym povlakom.

Najčastejšie ich napadnú zelené vošky, ktoré sa maskujú na zelených listoch a vyciciavajú šťavu z mladých výhonkov. To čo vylučujú je práve tá lepkavá tekutina, ktorá naopak láka mravce. Mravce dokonca slúžia voškám ako dopravné prostriedky, teda ich jednoducho prenesú aj na iné časti rastlín alebo aj do iných kvetináčov. Treba urýchlene zasiahnuť postrekom na vošky a ostrihať naviac napadnuté časti.

Iné ochorenia a škodcovia

Petúnie môže zasiahnuť aj múčnatka, čo je hubové ochorenie, prevažne z nadmernej vlhkosti, nedostatočne vetraného priestoru a nedostatočného slnečného žiarenia.

Môže ich však tiež napadnúť vírus – mozaika, kučeravosť. Vírusové ochorenie prenáša hmyz – komáre, vošky a roztoče. Po napadnutí je nutné zlikvidovať celú rastlinu.

Roztoče – sú malinké pavúčiky, ktoré uvidíte na petúnii pomerne ťažko ale všimnete si určite pavučinky. Treba zakročiť chemickým postrekom.

Chloróza – bledé listy s výraznou kresbou a žilnatinou. Spôsobuje ju nedostatok svetla, nedostatok horčíka, mangánu a železa, nadbytok vápnika.

Žltnutie listov – nedostatok železa, alebo nadmerná zálievka

S čím kombinovať petúnie

Môžete ich vysádzať samostatne v jednej farebnej kombinácii alebo vytvárať farebné variácie. Do jednej závesnej nádoby vysaďte 3 kusy Million Bellsu. V krátkom čase ho vyplnia a vytvoria bohato kvitnúci záves. Rovnako sa po 3 ks do guľatých nádob sadia aj petúnie.  Tumbeliny stačia aj 2 ks. Do podlhovastých hrantov ich môžete kombinovať aj s inými letničkami , trvalkami a okrasnými trávami.

Veríme, že sme vás článkom presvedčili, že petúnia nie je náročná na pestovanie a tá trocha námahy určite stojí za krásu, ktorá ozdobí balkón alebo okná.

TIP: Prečítajte si viac o kombinácií balkónových kvetov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty