+421 948 199 109

Čo zasadiť k ružiam

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ruže sa môžu v záhrade pestovať samostatne ako solitérne rastliny v trávniku, popínavé druhy na pergole alebo inej vhodnej konštrukcii, treláži alebo ako stromčeková forma v predzáhradke. Možností je veľa.

Čo zasadiť k ružiam

S čím kombinovať ruže

Vynikajú však aj v kombinovaných záhonoch s okrasnými trávami a inými dlhokvitnúcimi trvalkami, kedy vedia toto obdobie predĺžiť až do mrazov, dokonca aj do prvého napadnutého snehu.


Nádherné ruže sa hodia k trvalkám alebo aj k okrasným trávam


Ruže sú vhodné na slnko aj do polotieňa, a preto sú tieto aj pôdne podmienky podobné s požiadavkami na pestovanie trvaliek. Výborne vyniknú vysoké trvalky a krovité ruže v pozadí, napr. so stračonôžkami, rudbekiami, echinaceou, divozelom. Nižšie druhy vyniknú s alchemilkou, gypsomilkou, rebríčkom, kosatcami.S čím kombinovať ruže

Tiež vyniknú v jednofarebných alebo v dvojfarebných kombináciách.

Dobre sa kombinujú aj s okrasnými trávami, ktoré spolu s ružami vytvoria dokonalú dvojicu. Tráva elegantne dodajú ľahkosť a jemnú krásu. Hoci trávy nekvitnú farebnými a ohromnými súkvetiami, sú veľmi dôležité pre kompozície a najmä jesenný efekt. Strihajú sa až v jarnom období rovnako ako väčšina ruží.

Vytvorte si zaujímavé záhony, na ktorých okrem klasických trvaliek budú dominovať nostalgické a nádherne voňavé ruže. Nájdete ich v rôznych farbách a každá je výnimočná niečím iným.

Popínavé ruže patria do záhrad s romantickým podtónom, ale aj do vidieckych a moderných záhrad, kde dominuje pergola alebo oblúk.

Kritériom býva väčšinou vzhľad, množstvo kvetov a vôňa. Ruže sú stvorené pre oblúky a pergoly.

Pokiaľ ich vysadíte vhodne, splnia účel i požiadavku. Treba si však uvedomiť, že množstvo kvetov a vôňa okrem nás láka aj včelstvo a iný hmyz, ktorý vo väčšom množstve môže byť aj nepríjemný. Rovnako to platí aj o výsadbe vistérie (Wisteria) a zemolezu (Lonicera).

Ruže sú v dospelosti drevité kry, preto treba adekvátne zvoliť aj pevnosť opory, po ktorej sa budú popínať. Vhodné sú kovové oblúky, drevené trámy a kombinované tehlovo drevené konštrukcie. Výhony pravidelne priväzujte a ohýbajte. Odstraňujte aj nevhodne rastúce výhony. Ruže pomerne dlho aj opakovane kvitnú od leta do jesene, v závislosti od druhu a kultivaru.


Skombinujte popínavé ruže s vhodnými popínavkami z našej aktálnej ponuky.


Iné vhodné rastliny na popínanie sú: aktinídia (Actinida), plamienok (Clematis), už spomínaný zemolez, ďalej trúbkovec (Campsis), jazmín (Jasminum), pavinič (Parthenocissus), akébia (Akebia) a v neposlednom rade schizandra (Schisandra).

TIP: Viac informácií k starostlivosti o ruže nájdete aj v našom ďalšom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu