+421 948 199 109

Popínavé rastliny na balkón

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 12. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Balkón nie je len o sedení alebo pestovaní 3 rastlín v malom kvetináči. Určite ste v nejakom časopise alebo na internete už videli plný a bohatý zelený balkón, ktorý sršal energiou a sviežosťou. Na takýto balkón však musíte mať aj čas - zalievať rastliny, prípadne hnojiť, zatieňovať a niekedy sa im aj prihovoriť.

Popínavé rastliny na balkón

Nie vždy musí ísť o pestovanie klasických balkónových druhov ako muškáty, petúnie, begónie ale aj o bylinky či pár kusov zeleniny.Skúste namiesto roliet a zatienenia vytvoriť prirodzenú zelenú clonu z popínavých kvetov na balkón alebo rastlín, ktoré vám vedia priniesť aj plody.

Popínavé kvety na balkónIde o jednoduché pestovanie jednoročných rastlín, ktoré sú vo vhodných podmienkach schopné vyrásť aj do 2 – 3 metrov.  Potrebujete len dostatočne hlbokú nádobu (minimálne 30 cm) - do nej vysejte semená fazule záhradnej, okrasnej fazule, hrachoru voňavého, kapucínky  alebo povojníka. Všetky tieto rastliny vyžadujú oporu. Môžete vytvoriť mrežu z drôtov alebo špagátov, prípadne drevenú a kovovú treláž, po ktorej sa budú rýchlosťou popínať.

Tieto rastliny sú vhodné na slnečné stanovište. Po vyrastení Vám poskytnú úchvatné zatienené miesto, kedy sa k Vám slnko prederie len cez niektoré veľké listy. Okrem zelenej plochy Vás tieto liany potešia kvetmi od konca jari až do jesene a dokonca aj jedlými plodmi v prípade kapucínky a neskôr aj strukmi na fazuli. Môžete vysiať aj hrášok.

Fazuľa je veľmi vďačnou rastlinou. Kvitne bielymi i červenými kvetmi a tvorí jedlé struky, ktoré môžu byť rôznej farby od zelenej, červenej, strakatej, fialovej až čiernej.


Menej tradičné črepníkové kvety na balkón z našej ponuky


Povojník Vás očarí veľkými farebnými kvetmi bielej, ružovej či fialovej farby.

Jedinou nevýhodou týchto rastlín je, že ich musíte vysievať každoročne. Má to však aj svoje výhody. Odpadáva nepraktické zazimovanie v byte alebo v pivniciach, čo u panelákových bytoch býva naozaj problém. Na jeseň jednoducho zozbierate úrodu, strhnete liany a listy a zasa na jar vysejete nové semená.

Rastliny sa nepredpestovávajú, ale priamo vysievajú do nádob. Okrem jednoročných rastlín viete pestovať aj trvalky.

Náš tip: Doplnte výsadbu na balkóne vhodným ihličnanom v kvetináči.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty