+421 948 199 109

Presádzame izbové rastliny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 18. februára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Typickou jarnou prácou je presádzanie izbových rastlín. Po predchádzajúcom raste a vegetácii je pôda už maximálne vyčerpaná. Možno sa pýtate, či február nie je pre rastliny skorým mesiacom na prerušenie zimného odpočinku. Práve naopak. V tomto mesiaci rastliny ešte odpočívajú a nerastú, preto je vhodné ich presadiť, aby v marci už začali rásť a prebúdzať sa v nových podmienkach, na ktoré si lepšie a rýchlejšie zvyknú.

Izbové rastliny

Vopred si pripravte nové alebo vlastné nádoby, ktoré dôkladne vyčistite, vhodný substrát a drenážne kamienky. Nie každá rastlina zvláda každoročné presádzanie. Presádzajte rastliny, ktorým korene prerástli cez dno nádoby alebo vytŕčajú vrchom, tie, ktoré majú nekvalitnú pôdu s bielym povlakom alebo ktorá už páchne. Ďalším problémom môže byť premočená pôda a výskyt smútiviek, nepríjemných malých čiernych mušiek, ktoré otravne lietajú zo substrátu a sú rozlezené už po celom byte.Izbové rastliny v črepníku

Veľkým rastlinám v črepníku stačí vymeniť vrchnú časť pôdy a doplniť tak výživný substrát.

Rastlinám ako fialky vymeňte substrát a použite rovnaké nádoby, z ktorých ste ich vybrali.

Nezabudnite na drenážnu vrstvu, ktorá zabezpečuje odtok prebytočnej vody z koreňovej časti do podmisky alebo obalu kvetináča, cez odtokový otvor, ktorá na nádobe musí byť.


Či už chcete ozdobiť balkón alebo priamo interiér, inšpirujte sa ponukou črepníkových rastlín


Po presadení často nemusíte hneď prihnojovať. Počkajte, kým sa rastlina dobre zakorení. Mnohé kvalitné substráty sú už totiž obohatené o hnojivo. Ak nie, môžete pri presádzaní zakomponovať do substrátu zásobné hnojivo vo forme granúl.

Rastliny po presadení umiestnite na svoje pôvodné miesto a už onedlho si všimnete, ako sa prebúdzajú a začnú rásť. Začnite s polievaním, prípadne prisvetľovaním, zvýšením teploty a odoberaním odrezkov a výhonkov pre rozmnožovanie.

Rastliny sa Vám odvďačia rýchlejším a rovnomerným rastom. V starej a vyčerpanej pôde by len chradli a listy by im časom zožltli. Pokiaľ ste si tento jav už všimli, je najvyšší čas na presadenie.

Ak ste si priniesli nejakú rastlinu z kvetinárstva či z obchodu zvážte jej presadenie podľa základných znakov. V prvom rade počkajte pár dní na aklimatizáciu v nových bytových podmienkach a potom si všímajte veľkosť kvetináča, typ substrátu a jeho kvalitu, vlhkosť. Nie všetky treba hneď presadiť ale určite ich treba prihnojovať.

TIP: Orchidea je obľúbená a žiadaná izbová rastlina. Prečítajte si v našom článku ako sa orchidea pestuje.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty