+421 948 199 109

Príprava úžitkovej záhrady na zimu

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Hoci je slnka menej, do trvalého zamrznutia pôdy nám zostáva ešte nejaký čas na to, aby ste záhradu pripravili na obdobie odpočinku a zimy. Je to vhodné obdobie na odburinenie a porýľovanie všetkých voľných plôch po kvetoch a zelenine.

Príprava úžitkovej záhrady na zimu

Príprava pôdy na zimu

Na jeseň pôda vyžaduje hlboké prekopanie. Pokiaľ ste vysiali rastliny pre zelené hnojenie, je nutné ich pokosiť a koreňové baly pomocou rýľu poprevracať a nechať v pôde. Bez zeleného hnojenia by mala pôda do zimy zostať prázdna, čistá, odburinená a očistená od všetkých kameňov a koreňov. Len tak bude pôda pripravená na jar. Pokiaľ máte kompost a už je v ňom vhodne rozložený substrát, môžete použiť aj ten.Plody jesene

V tomto období sa stále dajú vysádzať ovocné stromy a kry. Do vopred vykopaných jám môžete použiť kompost na spodnú časť, vysadiť stromčeky, dať k nemu oporu a zasypať.

Korene väčšinou bývajú už upravené rezom. Korunku strihať nemusíte. Dostatočne zalejte. Opory sa ku stromom dávajú v prípade, že vysádzate vo vyšších polohách alebo v severných oblastiach Slovenska, či na príliš veternom mieste. Pamätajte však na to, že v závetrí sa stromčekom bude dariť viac.

Okolo kmeňu ponechajte odburinenú plochu, tzv. misu, ktorá vám umožní pohodlnejšie a efektívnejšie zalievanie priamo ku koreňom rastliny, možnosť prevzdušnenia pôdy a lepšieho hnojenia, či prístupu ku kmeňu.


Inšpirujte sa ponukou ovocných stromov z nášho eshopu


Pokiaľ sa váš sad nachádza v blízkosti lesa alebo poľa, počítajte s tým, že v prípade nespoľahlivého oplotenia vám stromčeky môže ohrýzť lesná zver. Kmeň obaľte pletivom na stromčeky a skontrolujte oplotenie. V čase bez dažďa a bez mrazu zalievajte najmä novovysadené ovocné stromy a kry.

Ak sa na stromoch nachádzajú ešte listy a vy už chcete mať všetko na zimu pripravené, opatrne ich straste a pohrabte. Nie je to na tom nič zvláštne, hoci sused sa môže na vás pozerať a krútiť hlavou. Vy budete mať čistú záhradu a stromy sa skôr pripravia na zimu.

Na stromoch a kroch však predsa len môžete ponechať niekoľko plodov ako poďakovanie vtáctvu a drobným živočíchom za prácu v záhradke, bez ktorých by ste sa nezaobišli. Vtáky vám spríjemňovali deň takmer celý rok veselým štebotaním. Bohužiaľ pre nich neprichádza práve hostinné obdobie. Ak necháte časť jabĺk na strome, potešia sa. Nezabudnite na vtáčie kŕmidlá a domčeky, kde nájdu útočište počas najnepriaznivejšieho počasia. Ak máte v záhrade hustú výsadbu krov alebo živý plot z ihličnanov a k tomu im pridáte slnečnicové semienka do kŕmidla, určite zostanú u Vás aj v zime. A máte ďalšiu príčinu vyjsť si do záhrady aj počas nepriaznivého zimného počasia.

Pokiaľ na záhrade máte ešte nejakú zeleninu ako mrkvu, petržlen, paštrnák, či zeler, je najvyšší čas ich vybrať z pôdy a uskladniť. Zelenina by mala byť vybratá z pôdy, keď je pôda aspoň mierne presušená. Lepšie sa vám s ňou bude pracovať. Vňať nerežte príliš hlboko a uskladňujte ju v piesku alebo v novinách, v debničkách, v suchých a vetrateľných priestoroch. Počas zimy pravidelne kontrolujte a samozrejme spracovávajte.

TIP: Ak sa chystáte na výsadbu ovocných drevín, prečítajte si napríklad náš článok o tom kedy a ako vysádzať ovocné druhy.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu