+421 948 199 109

Prirýchľovanie cibuľovín

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. decembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Niektoré druhy cibuľovín si môžeme prirýchliť v bytových podmienkach a tak vieme získať kvety v období, keď na záhrade je ešte sneh alebo jar je nedohľadne.

Rýchlenie cibuľovín

Rýchlenie cibuľovín

Na rýchlenie použite vždy kvalitné, pevné a najväčšie cibule. Čím skôr ich vysaďte do nádob, v ktorých budú potom aj kvitnúť. Správna hĺbka je predpokladom úspešného kvitnutia. Ak chcete pestovať v jednej nádobe viac druhov, vysádzajte ich podľa veľkosti cibúľ. Najväčšie na dno, stredné do stredu a drobné na povrch. Drenáž je vhodná.

Takto vysadené nádoby vyložíme na vzdušné a svetlé miesto, aby cibule zakorenili. Neskôr potrebujú cibule prejsť obdobím chladu, čo v bytových podmienkach nevieme zabezpečiť, preto ich zakopte do parenísk alebo do pôdy a prikryte, aby nepremrzli. V období okolo Vianoc nádoby opatrne vyberte z pôdy a preneste do miestnosti s teplotou okolo 10 °C.

Prirýchľovať sa dá aj na balkóne a terase, či lodžii, ale nádoby by počas zimy premrzli, preto ich musíte vložiť ešte do iných väčších nádob alebo do debničiek, ktoré sú vystlané bublinkovou fóliou, slamou, lístím aspoň o hrúbke 5 – 10 cm. Na Vianoce ich preneste do rovnakých podmienok ako nádoby zimované v parenisku alebo priamo na záhone. V takýchto podmienkach začnú rásť veľmi rýchlo listy. Dokonca aj v tme.

Keď uvidíte prvé kvetné puky, preneste nádoby do vyššej teploty okolo 18 °C. V takýchto podmienkach sa s nimi môžete potešiť dlhšiu dobu. Pri vyšších teplotách cibuľoviny rýchlo dokvitnú. Nezabúdajte ich umiestniť na svetlé miesto a zalievajte po preschnutí substrátu. Neumiestňujte ich v blízkosti radiátorov.Rýchlené cibuľoviny v nádobách

Po odkvitnutí odstráňte kvety a stále zalievajte až kým listy nezačnú žltnúť. To je znamenie, že cibuľa sa uzatvára, zaťahuje a naberá živiny do ďalšieho kvitnutia. Keď sú listy žlté, už nezalievajte, odložte nádobu z dosahu a nemusíte si ju ani všímať. Keď už listy pôjdu odstrániť jemne rukou od cibule, cibuľa je suchá a môžete ju uskladniť na ďalšie rýchlenie alebo ju na jeseň vysadiť na záhon v záhrade.

Najčastejšie sa rýchlia drobné cibuľoviny ako šafrany, drobnokveté narcisy, modrice, bledule, snežienky, nižšie tulipány. Dokonca je možné prirýchliť zornice a niektoré hľuznaté rastliny.

Zaujímavým rýchlením je použitie sklenenej nádoby, do ktorej vložíte dostatočne veľkú cibuľu, pod ktorou bude voda (asi 2 cm pod cibuľou). V tejto časti narastú korene. Vodu treba dolievať opatrne, nie vymieňať. Tiež ich treba ponechať na chladnom a tmavom mieste. Keď začnú rásť korienky a objavia sa aj kvetné puky, nádobku preneste do teplejších a svetlejších podmienok, do 18 °C. Pri vyšších teplotách budú kvety čoskoro odkvitať.

Takéto cibuľoviny sú vhodné na stoly ako doplnok k slávnostnému prestieraniu. Krátkodobo zvládnu aj vyššie teploty, ale potom ich musíte preniesť do nižších teplôt. Na rýchlenie do sklenených nádob sú vhodné hyacinty, veľkokveté narcisy, zornice a s nimi často zamieňané amarylky. Po odkvitnutí nechajte cibule zatiahnuť, ako sme popísali vyššie.

U nás nájdete široký sortiment cibuľovín s väčším priemerom, ktoré sú vhodné na rýchlenie. Ponúkame rôzne zvýhodnené balenia, atraktívne akciové ceny a farebné kombinácie tých najkvalitnejších holandských cibuliek. Určite si vyberiete. Rozžiarte svoju domácnosť alebo záhradu. Aj v záhrade ich viete stále vysádzať. Nečakajte.

TIP: Pletiete si zornice s amarylkami? V našom článku sa dozviete ako ich rozlíšiť a ako sa zornice a amarylky pestujú.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu