+421 948 199 109

Ako pestovať paradajky na balkóne

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. decembra 2020 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Paradajky patria medzi teplomilnú plodovú zeleninu, ktorú dokážete bez problémov vypestovať aj v nádobe na terase či malom balkóne. Budete potrebovať len vhodné nádoby, dobre orientovaný slnečný balkón či terasu, substrát a zeleninové priesady. Paradajky sú liany, ktoré dokážu vyrásť do výšky aj 2 m. Pre postupný zber je vhodné, ak sa po vytvorení strapcov či plodov zaštipnú a sila tak ide do plodov a nie na úkor rastu samotnej priesady a listov. Ale poďme postupne.

Ako pestovať paradajky na balkóne

Paradajky z výsevu

Samotné priesady si môžete zabezpečiť aj v domácich podmienkach z výsevu. Ten urobte vo februári. Doprajte rastlinkám dostatok tepla , vlahy a najmä svetla, aby neboli vytiahnuté. Po vytvorení 2 listov ich presádzajte samostatne do nádobiek alebo malých plastových kvetináčov.  Akonáhle sa bude dať, priesady otužujte a privykajte na vonkajšie podmienky. Najmä na slnko, aby ste sa jednorázovo vyhli spáleniu.  Krehké stonky by tiež mohol zlomiť vietor.

Ako správne pestovať paradajky na balkóne

Nádoby, v ktorých plánujete pestovať balkónové paradajky, musia byť dostatočne veľké, s priepustným a zároveň výživným substrátom a s drenážnou vrstvou na dne. Otvor na odtok prebytočnej vody by mal byť samozrejmosťou. Pokiaľ nemáte k dispozícii nádoby, môžu to byť aj drevené debničky, vrecia. Paradajky sa do nádob vysádzajú nižšie, než boli pôvodne. Nielen kvôli stabilite, ale aj kvôli svojej výške. Je to liana, ktorá dokáže vytvoriť korene aj na stonke. Príliš vysoké paradajky môžete zaštipnúť na vrchole. Robí sa to aj na konci sezóny, kedy je zjavné, že už plody nestihnú dozrieť. Preto rastlinu radšej skráťte, aby vyživovala existujúce plody a nedávala energiu do rastu a prípadne nových kvetov.Paradajky na balkóne

Počas rastu sa vyštipávajú aj prilístky z pazúch listov. Nové výhonky, ktoré dokážu tiež zakvitnúť a zarodiť zbytočne rastlinu vysilia a množstvo energie sa vkladá do zelenej hmoty listov a nie do tvorby a veľkosti plodov. Aj spodné listy, ktoré sú obyčajne nevzhľadné, môžete odstrániť. Prípadne nakombinujte do jednej veľkej nádoby vysoký druh s oporou a spodnú etáž vyplňte balkónovým kultivarom paradajky.


Vyberte si z nášho eshopu zdravé a odolné priesady zeleniny podľa vašej chuti


Ak rastlina vytvorí strapce plodov alebo jednotlivé plody, môžete odstrániť všetky listy pod strapcom. Aj kvôli tomu, aby mali plody viac svetla, a tým aj rýchlejšie dozreli. Môžete sa takto vyhnúť aj možným plesniam - ak je viac rastlín po kope, tienia si a dotýkajú sa navzájom, prípadne ak by trpeli prebytočnou vlhkosťou.

Pestovanie paradajok v nádobe

Do jednej priemerne veľkej nádoby vysaďte vždy len jednu paradajku. Pokiaľ obľubujete koktejlové – cherry paradajky môžete vysadiť aj 2 ks vedľa seba. Vysádzajú sa hlbšie než boli pôvodne pestované v malej nádobe.  Vysokým doprajte oporu.

Efektne napríklad vynikne aj kombinácia žltých a červených plodov. Rajčiny za priaznivých podmienok rýchlo  rastú. Celodenné páliace slnko im však veľmi nevyhovuje. V časti balkóna, kde ich mienite pestovať, zaveste rohož alebo iný tieniaci prvok.

Zber úrody každého ženie vpred, a tak vyvíjate maximálnu snahu zabezpečiť rastlinám všetko potrebné, aby ste mali radosť z pestovania a z úrody, a potom v konečnom dôsledku aj tú pravú chuť vlastnoručne dopestovaných plodov, ktorých chuť sa nedá porovnať s tými kúpenými.

Zelené plody na konci sezóny dokážu ešte dozrieť na okennej parapete, či v sklenenom pohári. Chuť už bude síce iná ale mnohí ľudia dokážu spracovať aj zelené plody.

Paradajky majú nízky obsah kalórií, žiadny tuk, množstvo vitamínov a výborne chutia samostatne alebo aj v šalátoch. Vynikajúci je rajčinový šalát s bazalkou, či len tak ku chlebu. Malé odrody uvítajú aj deti. 

TIP: Pestovanie paradajky nie je žiadna veda a s troškou šikovnosti a trpezlivosti to zvládnete. Ak však z akéhokoľvek dôvodu dávate prednosť už vypestovaným plodom, ktoré si chcete natrhať úplne čerstvé, v  našom skleníku vám ponúkame v sezóne aj samozber chutných a voňavých rajčín.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Hedera helix ´Hibernica´ / Brečtan, 60-80 cm, C2