+421 948 199 109

Rastliny do tieňa

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno aj Vy patríte medzi tých, ktorí nedisponujú slnečným pozemkom. Aj na zatienenom pozemku však viete vytvoriť dokonalú atmosféru starých záhrad popretkávaných popínavými lianami a nádhernými obrovskými a zároveň dominantnými listami trvaliek.

Rastliny do tieňa

Potom už len umiestniť lavičku do tejto nádhery a relax môže začať. Nie je umenie vytvoriť záhradu na holom pozemku na slnku. Umenie je vytvoriť záhradu s existujúcim porastom, dominantnými stromami a v tieni alebo polotieni.

Väčšina majiteľov záhrad obľubuje rovinatý pozemok s množstvom voľnej plochy s trávnikom a usporiadanými záhonmi. Sú však aj takí, ktorí chcú dať existujúcej zeleni šancu, aby zapadla do novej kompozície, ktorá sa prispôsobí súčasnému stavu.

V prvom rade zatienenú záhradu neberte ako problém, ale ako pozitívum nevšednej krásy a romantiky, kde sa kedykoľvek schováte pred páliacim slnkom a vychutnáte si odpočinok aj v tom najhorúcejšom dni. V takomto prostredí menej cítite výkyvy počasia, pôda sa neprehrieva a zostáva dlhšie vlhká a starostlivosť o rastliny je teda minimálna.Rastliny v tieni

Musíte však vybrať tie správne rastliny, ktoré nevyžadujú dostatok svetla, suchú pôdu a nevadí im konkurencia v koreňovej časti.

Takýchto rastlín nie je vôbec málo. O niektorých ste možno ani nevedeli, že majú radi tieň a zbytočne sa trápia na slnku v už existujúcich záhonoch na záhrade.

V takejto záhrade vykvitnú aj drobné cibuľoviny. Väčšina z nich rastie v prirodzenom prostredí pod korunami stromov, v lesoch, kde vynikajú v čase, keď ešte nie sú na stromoch listy. Medzi ne patria aj snežienky (Galanthus), veternice (Anemone), nezábudky (Myosotis), bledule (Leucojum), konvalinky (Convallaria), pľúcnik (Pulmonaria)...


Kompletná ponuka cibuľovín


Medzi ďalšie rastliny do tieňa patria niektoré dominujúce trvalky, ktoré sú atraktívne listami.


Výber trvaliek do tieňa


Dominujú paprade, funkie (Hosta), brunera (Brunnera), zimozeleň (Vinca). Mnohé rastliny v tieni aj kvitnú: zvončeky (Campanula), srdcovka (Dicentra), orlíčky (Aquilegia), hluchavky (Lamium) a mnohé iné. Z popínaviek spomenieme brečtan. Medzi kríkmi dominuje rododendrony (Rhododendron), no v ponuke sú aj ďalšie.


Okrasné kríky do tieňa nájdete aj v našom eshope


Nezabudnite, že záhony v zatienenom prostredí treba vysádzať tak, aby boli čoskoro zapojené, aby jeden druh nepotláčal druhý a aby tie rastliny, ktoré zaťahujú na jeseň, neboli vedľa seba, a tak nevzniklo prázdne miesto.

Tip: Zaujíma vás, ktoré ihličnany sú vhodné do tieňa?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu