+421 948 199 109

Rozkvitnutá záhrada = šťastná včela

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 20. januára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Známy fyzik Albert Einstein kedysi povedal : „Keď umrie posledná včela, ľudstvu ostáva menej ako 5 rokov života“. Pre niekoho možno prehnaný výrok, ale žiaľ je pravdivý. Práve včely zabezpečujú to, aby sme mali na stromoch úrodu a tvorili sa semená. Sú v opeľovaní na prvom mieste. A práve to opeľovanie má pre ľudstvo obrovský význam.

Trvalky pre včely

Môžeme ich podporiť a prilákať do záhrady práve správnym výberom trvaliek a stromov, ktoré lákajú hmyz a najmä včely. Okrem tohto prínosu získame aj okrasnú záhradu s množstvom rozkvitnutých záhonov, kvitnúcich od jari až do prvých mrazov. V našom sortimente nájdete množstvo trvaliek, okrasných aj ovocných stromov a krov, ktoré prilákajú včely do záhrady.

Včely láka okrem vône aj farba a tvar kvetu. Včely vidia farebne. Akurát červenú farbu vnímajú ako šedú až čiernu, preto je dôležité vysádzať rastliny, ktoré sú rôznych farieb, s rôznou intenzitou vône a majú odlišný tvar kvetu.

Prvé krátke prelety sa začínajú už pri teplote 10°C, hromadné prelety už od 15°C. Preto je treba zabezpečiť už pri týchto teplotách kvitnúce rastliny a dreviny. Vďačné sú drobné jarné cibuľoviny,  kvitnúce ovocné stromy a kry a najmä vŕby.  Mnohé ovocné dreviny sú cudzoopelivé, čiže je potrebný na opeľenie peľ z inej dreviny, a opelenie práve zabezpečujú včely. Vetrom opeľované sú napríklad lieska, rakytník, orech aj gaštan.Kvitnúce trvalky pre užitočný hmyz

Trvalky pre včely

Raj pre včely určite vytvoríte vysadením týchto rodov kvitnúcich trvaliek: levanduľa, echinacea, materina dúška, yzop, fakľovka.

Na jar kvitnúce rastliny a dreviny: snežienky, bledule, prvosienky, modrice, kosatce, vŕba

V lete a na jeseň kvitnúce rastliny: levanduľa, šalvia, kapucínka, echinacea, rudbekia, materina dúška, budleja, pavinič, všetky druhy mäty a medovky, fakľovka, fakľa, kocúrnik, kokarda, margaréty, veronika.

Aj rastliny v trávniku majú svoje opodstatnenie pre včely. Vyskytujú sa v ňom najmä púpavy, ďatelina, sedmokrásky, ktoré radi navštevujú včely. Pokiaľ máte priestor, vytvorte im kvetinovú lúku.

Na veľkých plochách je ideálne, ak kosíte postupne. Ponechajte v pásoch alebo v kruhoch určitú vykvitnutú alebo prirodzenú lúku. V tomto priestore nájde útočište a potravu viac druhov hmyzu a mnohé tu dokončia aj svoj vývojový cyklus.

Nezabudnite na vodný prvok, misku s vodou alebo napájadlo. V horúcom lete budete prekvapení, koľko návštevníkov sa pri ňom vymení.


Okrem vypestovaných kvetov je možné použiť aj semená lúčnych kvetov z našej ponuky


Vhodným doplnkom a dekoráciou v záhradách je v poslednom období domček pre hmyz. Môžete ho vytvoriť z rôznych kúskov dreva, stebiel, machu a rastlinného materiálu. Umiestnite ho na tiché a ničím nerušené miesto v zadnej časti záhrady. Potom môžete len sledovať, ktorý hmyz sa v ňom usídli. Ušľachtilá včelia rodina to asi nebude, ale môžu to byť včely divé, čalúnice a iné druhy včiel.

Kvety pre včely sú nenahraditeľné, no okrem kvetov potrebujú oveľa viac. Kvety ako potrava sú len jednou z podmienok nevyhnutných pre ich existenciu. Potrebujú aj útočište, domov, zdravú prírodu bez chemických postrekov a herbicídov. Prispejme teda aj my správnou kvetinovou výsadbou a okrem včiel potešíme aj seba, svoju rodinu, skrášlime okolie a záhradu.

TIP: Zaujala vás možnosť potešiť seba aj užitočný hmyz? Prečítajte si článok ako úspešne založiť lúku z lúčnych kvetov.

Zdieľať tento blog
mamasvabi 12. marca 2018 at 15:38 Odpovedať
Rozkvitnutá záhrada = šťastný včelár!
Adriána 6. februára 2019 at 13:07 Odpovedať
A teda platí vďaka rozkvitnutým trvalkám budú všetci šťastní (hmyz, včely, včelári, pestovatelia, milovníci kvetov aj záhrada )
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu