+421 948 199 109

Rozmnožovanie jahôd

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 1. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ak ste si v záhrade našli miesto a plánujete výsadbu jahôd, je to výborný spôsob, ako si doplniť zdravý jedálniček, potešiť deti a vymeniť sladkosti za sladké a voňavé jahody.

Rozmnožovanie jahôd

Pokiaľ si ich zakúpite raz, môžete si ich do ďalších rokov rozmnožovať. Zaujímavé sú aj kolekcie jahôd pre postupný zber alebo kolekcie stredne skorých, veľkoplodých jahôd. Ak sa chystáte na výsadbu, prečítajte si naše tipy. V dnešnom článku sa pozrieme ako rozmnožiť jahody.

Rozmnožovanie jahôd poplazmi

Rozmnožovanie jahôd poplazmiJahody sa rozmnožujú pomocou dcérskych poplazov, ktoré vyrastajú z materskej rastliny a dosahujú aj 1,5 metra. Na tomto úseku nájdete aj 5 ks nových rastlín.

Odoberajte však len prvé dve rastlinky rastúce od materskej rastliny. Práve tie sú totiž  najkvalitnejšie. Odstrihnite ich a zasaďte do debničiek alebo ak majú už dostatočne vyvinuté korene priamo do pôdy rovnako ako keď ste záhon jahôd zakladali.

Ostatné poplazy odstráňte, aby rastlinu zbytočne nevysilili. Porast tak bude upravený pred zimou.

Vysádzajte dostatočne hlboko. Srdiečko s listami nesmie byť pod povrchom pôdy. Je už na Vás, či využijete klasické riadkové výsadby, pestovanie v textílii, záhonové výsadby. V každom prípade dbajte na to, aby bola plocha vždy odburinená, aby sa zálievka vždy dostala ku koreňom. Po výsadbe zavlažte. Nezavlažujte neustále na srdiečka, mohli by začať hniť.

Ak vysádzate v jarných mesiacoch, pozor na neskoré mrazy. Radšej výsadby zakryte pod fóliu alebo textíliu tak, aby sa kryt porastov nedotýkal.

Hnojiť sa začína na jar (len existujúce porasty) a potom po zbere úrody. Vhodné sú špeciálne hnojivá pre jahody alebo NPK, Cererit.

Niektoré druhy jahôd sa nedajú pestovať z poplazov, lebo ich nevytvárajú. Sú to tzv. mesačné jahody a tie sa rozmnožujú pomocou semien.


Sladké  a voňavé jahody nájdete aj v ponuke nášho eshopu


Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu