+421 948 199 109

Rozmnožovanie orchideí pomocou keiku

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 17. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Orchidea je veľmi vďačná exotická izbová rastlina, ktorá si našla svoje miesto vo viacerých domoch a bytoch. Rozmnožovanie semenami je veľmi zložitý proces a v domácich podmienkach je takmer nemožný. Je tu však možnosť získať mladú rastlinku pomocou keiku, výhonku, ktorý vyrástol na materskej rastline.

Orchidea rozmnožovanie

Rozmnožovanie orchideí

Ako rozmnožiť orchideu

Ak orchidea nekvitne, spravidla tvorí keiky a to je príležitosť pre Vás. Je však veľmi dôležité vedieť, kedy ich z rastliny odoberať. Keik je vhodný na výsadbu, ak má už vytvorené svoje vlastné vzdušné korene.

Tieto keiky ešte nie sú vhodné na výsadbu, preto ich ponecháme na materskej rastline až do obdobia, kedy vytvoria vzdušné korene.

Množenie orchideí

Výhonok – keik odstrihneme z materskej rastliny.

Pripravíme si vhodnú, najlepšie priesvistnú, nádobu na pestovanie orchideí, substrát pre orchideu a nový výhonok vysadíme. Mierne zalejeme a ponecháme na teplom a svetlom mieste.

Keiki orchidea

Prajeme vám veľa pestovateľských úspechov a tie najkrajšie kvety, ktoré budú lahodiť každému oku!

TIP: Okrem rastlín, ktoré nás potešia svojími kvetmi, často pestujeme v domácnosti aj rastliny, z ktorých máme úžitok. V ďalšom článku sa dočítate viac o pestovaní aloe vera.

Zdieľať tento blog
Stevka 6. decembra 2015 at 17:13 Odpovedať
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať, či je možné rozmnožovať orchideu aj vtedy keď už keiky na materskej rastline okrem vzdušných koreňov majú asi 10cm stony s pukmi :) Je to trojstonková orchidea a na dvoch má keiky s pukmi ktoré už idú kvitnúť, avšak je veľmi veľká a nezmestí sa na parapetu :) Ďakujem
Admin rastlinky 28. decembra 2015 at 11:04 Odpovedať
Áno, je to možné. Ideálne by to bolo stihnúť trochu skôr, ale ako sa hovorí, radšej neskôr ako nikdy.
Janka 4. januára 2016 at 19:16 Odpovedať
Zdravím, moja otázka nepatrí priamo k Vášmu článku. Potrebovala by som ale poradiť. Mamka má asi 11 ročnú orchideu, ktorá má strašne veľké už korene a celá sa nejak vykrivila. Môžem tie staré korene nejakým spôsobom zrezať? Bojím sa, aby potom nevyhynula. Bol to darček, ktorý každý rok niekoľkokrát kvitne veľmi pekne. Ďakujem
Admin 13. januára 2016 at 9:28 Odpovedať
Dobré by bolo rastlinu vidieť. Fotografiu môžete poslať na email zákazníckeho servisu. V každom prípade sa pri presádzaní odporúča zostrihnúť suché alebo poškodené korene a rastlinu umiestniť do väčšieho, pokiaľ možno priesvitného kvtináča.
Lenka 12. júla 2016 at 20:02 Odpovedať
Dobry den, moja orchidea ma na materskej rastline keik, ktory uz ma asi 30 cm stonku s viacerymi pukmi ale ziadne vzdusne korene. Len stonku a tri listky. Neviem ci ho mam zoseknut aj bez korenov a zasadit alebo este ponechat na materskej rastline. Prosim poradte. Dakujem :-)
Admin 30. januára 2017 at 9:01 Odpovedať
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za neskoršiu reakciu. Keik už možno vytvoril aj vzdušné korene, čo je podmienka správneho presadenia a odstránenia od materskej rastliny.
Eva Kaszmanova 22. júna 2017 at 12:42 Odpovedať
Dobry den. Prosim Vas ja by som mala otazku ohladom kvitnutia. Predtym mi krasne kvitli a teraz uz skoro rok sa zasekli a nic. Dostavaju hnojivo, zalievam ich- prebytocnu vodu vylievam cize nestoja vo vode, hnojim ich a nic. Su na juznej strane, kde im cez leto svieti slnko, ale nie priame. Mame ich na poschodi domu, je tam vsak dost teplo. Dakujem za radu.
Jan 3. februára 2020 at 8:40 Odpovedať
Dobry den, chcem sa opytat ako zasadit keik orchidei do substratu ohladom vzdusnych korenov, tieto korene ostavaju nad substratom a do substratu sa zasadi len stonka z odstrihnutej materskej rastliny? Ak ano aka dlha by tato stonka mala byt? Dakujem
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 10:10 Odpovedať
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď. Pokiaľ keik vytvoril už vzdušné korene je potrebné ho zasadiť. Časť korienkov môže byť v substráte, kvetináč by mal byť priehľadný a časť vonku, neviem presne ako ich má rozložené. Ďalšie vzdušné korene nad povrchom začne vytvárať postupne.
Bea 17. augusta 2020 at 12:15 Odpovedať
Zdravim moja mini orchidea má 2 keiky pod listami už majú aj vzdušné korene mám ich zasadiť?
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 8:56 Odpovedať
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď. Áno, ak už ma keik aj vzdušné korene, je vhodné ho zasadiť do substrátu pre orchideu.
Zdenka 3. februára 2021 at 12:19 Odpovedať
Dobrý deň,
dostala som orcideu, ktorá po odkvitnutí na oboch trsoch pustila keiky, na jednom dva a na druhom jeden. Keiky krásne vyrástli, majú po niekoľko listov no nie a nie pustiť korene. Keiky sa mi na orchideách tvoria pomerne často, ale aby takto nepúšťali korienky sa mi ešte nestalo. Materská rastlina žiaľ najprv zhodila listy a potom celkom uhynula. Chcem zachrániť aspoň tie nové rastlinky tak som stonky ztezala a dala do vázy s vodou. No stále nepúšťajú korienky. Jeden keik som teraz zrezala a uložila do samozatváracieho sáčku na vlhkú vatu, našla som to na nete, skúšam teda či korienky pustí. Na stonke začal rašiť aj štvrtý keik, bolo by mi ľúto o všetky prísť, materská rastlinka bola farbená na modro, opätovne zakvitla krásnymi veľkými bielymi kvetmi, rada by som zachránila aspoň tie keiky. Ako ich prinútim zakoreniť ? Stonku musím pravidelne po kúsočku zrezávat cca po týždni, lebo sa rozmáča a keiky začínajú vednúť, takže sa stonka neustále skracuje.
Adriána Francová 14. februára 2021 at 13:08 Odpovedať
Dobrý deň, keik musí vytvoriť vzdušné korene na materskej rastline. Tu však nastal problém, že materská rastlina pomaly odchádzala, pravdepodobne ju vyčerpali aj tie mladé rastlinky. Bude trvať veľmi dlho, kým odstrihnutý trs listov vytvorí vzdušné korene, ak vôbec. Nemá ju teraz čo vyživovať a sama seba zasa bude na úkor listov. Farbené na modro orchidei vždy pri budúcom kvitnutí kvitnú na bielo. jedine odroda vanda je prirodzene modrá ale tie orchidei sú od 30-40€ vyššie. Do budúcna platí, že musia zostať na meterskej rastline a materskú rastlinu trvalo podporovať kvalitným hnojením a musí mať aj vhodné podmienky, žiadny prievam na parapete okna teraz v zimnom období, nech sa Vám darí.
Drienik Dušan 21. marca 2021 at 10:06 Odpovedať
Kvietky mi zvedli a a lupienky su ovednute i napriek starostlivosti a vhodnej teplote.Je toto možne preliatim?Ďakujem.
Adriána Francová 8. apríla 2021 at 10:03 Odpovedať
Môže to byť podchladením ak je na okne a vetráte a máte otvorenú vetračku alebo aj nadmernou či nedostatočnou zálievkou,
Drienik Dušan 21. marca 2021 at 10:08 Odpovedať
Kvety mi ovedli,je toto možne prelievanim?Inak mam podmienky vyhovujuce.Ďakujem.
Katarína 7. júna 2021 at 10:58 Odpovedať
Dobrý deň. Moja orchidea vyhodila 2 keiki, jedna na jednej stonke, druhu na druhej. Jedna z toho hneď zakvitla (nemá ani korene ale kvety áno), tak som ju nechala na materskej rastline. Druhú som posadila do čerstvého substrátu a dala na okno ku ostatným. Denne ju rosim, raz týždenne zalievam (nechám nejaký čas v lavore a potom vrátim na okno) tak ako ostatné, ale listy začínajú vadnut. Čo robím zle?
Adriána Francová 7. júna 2021 at 11:12 Odpovedať
Dobrý deň, vždy platí, že ak rastlina kvitne, dáva silu do kvetov, nie do listov alebo do koreňov,. Teda ponechjte ju na materskej rastline a po odkvitnutí venujte starostlivosť materskej rastline a doplňte živiny. Mladú rastlinu odstráňte až po vytvorení vlastných vzdušných koreňov. Nepíšte či druhý keik bol odstránený z materskej rastline už s koreňmi, bez koreňov to nemá význam. Ak s koreňmi, možno boli malé. Doprajte im čas.
Katarína 9. júna 2021 at 6:01 Odpovedať
Dobrý deň, bol odstraneny s korenmi, ma 3x 10cm korene a 1x 2cm, čo mi pripadalo dosť (je to toľko je na fotkách v článku, možno aj viac). Ďalej vadol, tak som ho dala korenmi do sklenenej nádoby plnej vody a zdá sa, že listy opäť naberajú plnosť.
Adriána Francová 9. júna 2021 at 7:15 Odpovedať
Presne to sme chceli poznamenať, že orchidea nemusí byť nutne vysadená v substráte, zvládne to aj v sklenenej nádobe s vodou. Keď listy vädnú a sú také špongiovité, vejárovité, je to z nedostatku vlahy ale zároveň to môže byť aj nadbytok. Nech sa Vám darí.
Laura 8. decembra 2021 at 2:03 Odpovedať
Dobrý deň. Ja by som sa chcela opýtať. Mám orchideu. Kúpila som ju na začiatku roka rozkvitnutu- bordovo tigrovaná. Ale keďže žijem v Holandsku asi 2 mesiace som ju nechala na byte úplne bez ničoho. A keď som sa vrátila mala len opadane kvety. Začala som sa o ňu zase starat. A teraz asi 3 mesiace po tom mam na nej jednu novu orchideu. Teda tie listy dlhé asi 10 cm. A zase mi rastie z druhej strany na vrchu nová. Zase nová orchidea. Teda na jednej mam už 2 nove. Čo stym? Je to normálne ze nemá žiadne kvety. Len samé nove orchidky? Ešte nemajú korienky. Ďakujem za každú odpoved.
Adriána Francová 17. januára 2022 at 14:14 Odpovedať
Dobrý deň, niekedy zakúpená rastlina vkladá svoju silu a energiu do tvorby kvetov a niekedy do tvorby nových keikov, mladých rastliniek. Tie sa ponechávajú na materskej rastline až dovtedy, kedy nebudú mať aspoň 2 vzdušné korene, každá rastlinka. Potom sa môžu odstrániť. Počas tejto tvorby ju normálne zalievajte a hnojte. Potom jej môžete dať pauzu a ona by mala vykvitnúť na materskej časti. Mladé orchidei kvitnú neskôr.
Nikoleta 3. augusta 2022 at 7:36 Odpovedať
Dobrý deň prajem chcela by som sa poradiť, čo mám robiť s orchideou, ktorej vyschol výhonok, kde boli kvety. Odstrihnúť? Prípadne keď nemá orchidea výhonky, ale už len listy. Listy sú zdravé, ale výhonok nevyrástol už žiadny nový vyše roka. Ďakujem pekne
Adriána Francová 3. augusta 2022 at 10:14 Odpovedať
Dobrý deň, ak orchidea odkvitla, potrebuje čas na vytvorenie nových výhonkov s kvetmi. Tie potrebujú aj obdobie pokoja a potom následne bohaté hnojenie. Ak má pekné listy, zvýšte len hnojenie a nepremiestňujte ju.
Janka 14. septembra 2023 at 20:22 Odpovedať
mne sa v pazuche listou vytvorila nova rastlina no nema ziadne korene .mam ju odstranit a zasadit do keramzitu alebo
namocit do vody aby pustila koree
n
Adriána Francová 15. septembra 2023 at 19:48 Odpovedať
Ak nemá vzdušné korene, neodstraňujte ju, postupne ich vytvorí a až potom môže rásť samostatne.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu