+421 948 199 109

Stálozelené dreviny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pre tých z Vás, ktorí chcú byť zelenou farbou obklopení počas celého roka, ale opadavé živé ploty Vám nepripadajú pohľadné najmä počas zimy, môžete si vybrať stálozelené dreviny. Vďaka ich listom sa obohatíte o pohľadnú záhradu počas celého roka, no zároveň sa ochudobníte o premenu počas jesenného vyfarbovania.

Stálozelené dreviny

Vo väčšine prípadov sa na výsadbu používajú ihličnany ako tuje, cyprušteky, smreky, tisy. V mnohých prípadoch je potrebné dôkladne zvážiť výber drevín kvôli deťom. Jedovaté plody, ktoré rastú aj na ihličnanoch, by ich mohli lákať. Preto sa vyvarujte najmä tisu (Taxus baccata).

Pokiaľ chcete vytvoriť vysoký živý plot a chcete ho vytvoriť z ihličnanov, vyberajte druhy, ktoré sú zaujímavé tvarom, rýchlosťou rastu alebo farbou. Z ihličnanov sú vhodné tuja západná Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), cypruštek lawsonov (Chamaecyparis lawsoniana) alebo cyprusovec (Cupressocyparis).


Ďalšie stálozelené rastliny zo sortimentu ihličnanov nájdete v našom eshope


Z listnatých stálozelených druhov môžete uvažovať nad vavrínovcomvtáčím zobom, ktoré sú počas celého roka zelené s minimálnym úbytkom listov počas zimného a skorého predjarného obdobia.

Stálozelené rastlinyMôže sa stať, že dreviny počas zimy namrznú, ale po správnom ošetrení a reze môžete udržať naozaj zaujímavý živý plot.

Ihličnany nie sú len zelené, majú rôzne odtiene zelenej, sivej, modrej, striebornej až zlatej. Kombinujte, vyberajte a obklopte sa farbami.

Aj živý plot z tují môže byť zaujímavý a nemusí to hneď vyzerať ako cintorínová výsadba, ako si viacerí myslia. Stačí skombinovať viaceré druhy, farby a všetko vyznie úplne inak.


Ponuka vždyzelených okrasných kríkov


Samozrejme pozor na množstvo farieb. Aj výsadba by mala podliehať architektúre domu a typu záhrady, aby na seba plynulo nadväzovali a vzájomne sa dopĺňali.

Ak sa rozhodnete pre krušpán (Buxus), počítajte síce s pekným hustým plotom, ale pomaly rastúcim. Možno z neho vytvoríte živý plot podľa svojich predstáv (nízky lem alebo vysoký plot so strihanými oblúkmi a rôznymi otvormi), len mu to bude niekoľko rokov trvať.

Tip: Ihličnany môžete vhodne doplniť neopadavými listnatými stromami.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Jacaranda mimosifolia / Žakaranda, bal. 15 s