+421 948 199 109

Letnenie rastlín na balkóne a terase

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Leto je príjemným obdobím, tešíme sa z množstva svetla, slnka, tepla, kvitnúcich rastlín v záhrade i na balkóne. Okrem dovolenkového obdobia je to vhodný čas na inováciu interiéru, a preto je nutné, aby ste svoje interiérové rastliny vyniesli von na vzduch. Nerobte to však len počas úprav na Vašom byte alebo počas maľovania.

Starostlivosť o kvety - letnenie

Rastlinám vyhovuje aj vonkajšie prostredie, pokiaľ im zvolíte vhodné podmienky. Balkón je ideálny, keď naň nepraží slnko. Mnohým rastlinám vyhovuje aj to, avšak len za predpokladu bohatej a pravidelnej zálievky.

Letnenie izbových kvetov

Letnenie izbových kvetovLetniť môžete kaktusy, sukulenty, palmy, citrusy a iné stredomorské stromčeky a izbové rastliny, malé i veľké. Okrem toho, že sa im bude vonku dariť, ich môžete umiestniť aj pod koruny stromov. Ak zmoknú, nevadí im to, príjemný a kyslý dážď im vyhovuje. Kaktusy takúto sprchu uvítajú práve najmä počas leta.

S letnením začnite na jar čím skôr, aby si rastliny zvykli na nové podmienky. Ideálne je začať už od teploty 18 °C – 20 °C. Dbajte na to, aby sa rastlinám neprehrievali korene. Nádoby ukladajte ešte do väčšej nádoby, najlepšie z kameniny, betónu alebo keramiky.


Prezrite si sortiment rastlín na balkón


Rastliny umiestnite na podobné miesta, ako mali v byte. Tie, ktorým vyhovuje polotieň až tieň, umiestnite na tienisté miesto bez priameho slnka, ktoré by mohlo listy spáliť. Rastliny milujúce slnko umiestnite na slnko, ale nie na celodenné.

Starostlivosť o kvety v lete

Nezabúdajte na hnojeniezalievanie, najlepšie odstátou alebo dažďovou vodou. Rastliny, na ktoré nikdy nenaprší, občas poroste alebo ponorte do vedra s vodou. Oleandre vodu milujú, preto im dajte hlboké podmisky a do nich vodu pravidelne dolievajte. Rastliny v nádobách zalievajte skoro ráno alebo večer, keď už nepáli slnko.

To isté platí aj o rosení a sprchovaní. V opačnom prípade spálite listy. Aby ste počas sprchovania vo vani nemali vaňu plnú substrátu, zabaľte nádobu do igelitky a zaviažte, vodu striekajte na listy. Nie všetky rastliny sú však vhodné na sprchovanie. Rastliny, ktoré na terase alebo balkóne letníte – juky, dracény, palmy alebo iné rastliny s pevnejšími okrasnými listami sú vhodné na sprchovanie a rosenie. Rastliny s mäkkými, plstnatými listami nie sú vhodné na sprchovanie. Správna zálievka je taká, keď voda pretečie až do podmisky a substrát je vlhký. Prebytočnú vodu zlejte.

Tienenie rastliny určite ocenia. Odvďačia sa Vám krásnymi a sviežimi listami počas celého leta a tie kvitnúce budú kvitnúť až do jesene. Letnením sa rozumie aj vysadenie niektorých inak bežne pestovaných rastlín v nádobách, do pôdy. Len ich nezabudnite na jeseň opäť s koreňovým balom presadiť do nádoby a zazimovať alebo umiestniť v byte.

Tip: Prečítajte si článok o pestovaní rastlín v samozavlažovacích nádobách.

 

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty