+421 948 199 109

Starostlivosť o ruže počas celého roka

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 30. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ruže patria k romantickým druhom kvetov a hoci majú už nejakú históriu za sebou, sú v záhradách stále moderné a obľúbené. Kvetov a dlhovekosti sa však dočkajú len tí, ktorí poznajú základné techniky rezu, starostlivosti a hnojenia ruží počas celého roka. Poskytneme Vám postupne prehľad toho najdôležitejšieho podľa ročných období.

Starostlivosť o ruže

Vo všeobecnosti platí, že im treba vybrať vhodné miesto na slnku, prípadne v miernom tieni, vo výživnej pôde s obsahom humusu a s dostatkom vlahy a obdaria nás dlhým kvitnutím. Nádherne kvitnú, príjemne voňajú a sú ozdobou od leta až do jesene, niektoré až do prvých mrazov. Vhodné sú na rez, na záhonové výsadby, ako solitéry do predzáhradok alebo popínavé na pergoly, treláže, oblúky a múriky. Pokiaľ sa o ne postaráte, budú Vás tešiť dlhé roky.

Pokiaľ sa ruže chystáte ešte len vysádzať, prečítajte si stručný návod k výsadbe ruží.

Starostlivosť o ruže

V nasledujúcich riadkoch vám vysvetlíme ako sa staraž o ruže počas celého roku.

Starostlivosť o ruže na jar

Ružiam na jar, keď už nehrozia dlhotrvajúce mrazy, odstráňte zimné kryty a nakopcovanie. Odstrihnite všetky suché, poškodené a polámané výhony aj suché listy, v ktorých by sa mohli ukrývať prezimovaní škodcovia.  Podľa veľkosti kra ponechávajte aj počet výhonov. Stred by mal zostať voľný. Výšku výhonov upravte na 4 – 5 očiek. Rez neplatí pre popínavé ruže.


Vyberte si nádherné odrody zdravých ruží z ponuky nášho eshopu


Plochu, kde sú vysadené, udržiavajte v stave bez buriny. Počas suchého obdobia zalievajte. Ruže hlboko korenia, potrebujú dostatok vlahy, ale pozor na trvalé zamokrenie, to neznášajú. V apríli začnite s hnojením a výživou. Zvoliť môžete hnojenie na koreň alebo listy. Podporíte tým rast, tvorbu pukov a následné kvitnutie. Starostlivo kontrolujte výskyt možných chorôb a škodcov a zvoľte včas prevenciu alebo postrek.Ako sa starať o ruže

Starostlivosť o ruže v lete

Toto obdobie je typické kvitnutím pre väčšinu ruží. Ruže určené na rez odstrihávajte ešte v puku, dlho vydržia vo váze. Stonky nerežte zbytočne dlhé. Pravidelne odstraňujte odkvitnuté súkvetia, aby ste podporili následné dlhé kvitnutie. Ruže tak nebudú všetku silu dávať do tvorby plodov, ale na tvorbu nových pukov a kvetov. Nájdite si čas raz za týždeň odstrániť všetky odkvitnuté kvety. Váš ker alebo popínavá ruža na pergole bude vyzerať esteticky.

V júli skráťte silné výhony o 15 cm . Slabé výhony môžete skrátiť viac. V tomto období ruže inak nerežeme. Môžete robiť len menšie estetické úpravy. Odrody, ktoré kvitnú raz za rok, v rovnakom čase, popínavé ruže a botanické ruže nestriháme.

Pravidelne a hojne zalievajte a prihnojujte. Zvoľte hnojivá s obsahom dusíka a fosforu. Dusík je prvok, ktorý podporuje rast a fosfor podporuje násadu pukov a bohaté kvitnutie. Hnojivá na tejto báze aplikujte do augusta. Zároveň kontrolujte výskyt chorôb a škodcov. Včas aplikujte preventívne postreky alebo chemické postreky.

Starostlivosť o ruže na jeseň

Ruže stále môžete prihnojovať do konca septembra hnojivom s vyšším obsahom draslíka, ktorý pôsobí na vyzrievanie pletív. Tým chránite čiastočne aj kry proti namŕzaniu v zimnom období. Počas suchého obdobia ruže zalievajte. Koncom októbra znížte zálievku a obmedzte ju raz mesiac, podľa počasia.

Neustále a včas odstraňujte odkvitnuté kvety, aby sa ruže nevysilili tvorbou plodov. Koncom jesene ruže začnite pripravovať na zimu. Ku koreňom môžete dať kvalitný kompost. Vysoké ruže – mnohokveté a veľkokveté môžete zrezať o tretinu. Pohrabeme všetky listy popadané a poškodené, očistíme porasty a plochu výsadby ruží. Ruže treba prihrnúť zemou, kôrou alebo pilinami.

Ruže v zime

Nastáva obdobie pokoja. Všetky rastliny aj ruže sa pripravujú na zimu vyzretím pletív a dreva. Dobré prezimovanie bude výsledkom budúcoročného rastu a kvitnutia. V období bez mrazov môžete ruže počas dňa mierne zaliať. Pokiaľ je zima bez snehu, je to pre ruže horšie. Niektoré zle znášajú holomrazy a studený vietor. Pred mrazom ich môžete ochrániť aj nakopením snehu okolo rastliny. Potom už v pokoji môžete relaxovať a premýšľať nad ďalšími odrodami či novom ružovom záhone do záhrady.

Pozrite si aj detailný návod na pestovanie ruží.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty