+421 948 199 109

Starostlivosť o trávnik

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jarné obdobie je charakteristické nielen zakladaním nových plôch trávnika, ale aj starostlivosťou o pôvodný, prípadne regeneráciu starého trávnika po zime. Jar je v plnom prúde, ešte stihnete urobiť niekoľko vecí, ktoré značne ovplyvnia kvalitu a vizáž trávnatej plochy.

Starostlivosť o trávnik

V prvom rade dbajte na to, ak ste ešte tak neurobili, aby bol trávnik vyhrabaný od starého lístia, nečistôt, napríklad po strihaní trvaliek a krov. Ak je príliš sucho, treba začať intenzívne zalievaťhnojiť dusíkatými hnojivami, ktoré trávnik dostanú do kondície.

Pokiaľ sa Vám zdá, že Váš trávnik aj napriek zálievke a hnojeniu neprosperuje, nerastie, dokonca stráca farbu, určite vyžaduje vertikutáciu, čiže prevzdušnenie, a tento mesiac ju ešte môžete vykonať. Ide o princíp prerezania starej mačiny pomocou nožov a drôtov, ktoré vytrhajú a dostanú na povrch všetok mach, nečistoty, odumreté steblá a množstvo nadbytočných hustých koreňov. Vertikutátor so zberným košom Vám uľahčia prácu v tom, že zbytky hneď zbierajú. Počítajte s tým, že nečistoty bude naozaj veľa a do malého kompostu sa Vám asi nezmestia.

Trávnik po tomto úkone môže opäť dýchať, prázdne miesta môžete dosiať, prípadne zapieskovať, pokiaľ je podklad hutný a trávnik zakladaný na ťažkej pôde. Samozrejme, nezabudnite na zálievku alebo počkajte na vhodné obdobie, kedy bezprostredne začne pršať. Už po týždni uvidíte výrazné rozdiely.

Ako sa zbaviť machu v trávniku

Tvorí sa Vám množstvo machu v trávniku a na niektorých miestach ani trávnik nevidíte? Príčina nie je nadmerná zálievka alebo vlhká pôda. Je to odraz nekvalitnej starostlivosti o trávnik a tento stav môže nastať z rôznych príčin, ako sú:

- nedostatočná výživa - hnojenie, 

- sucho – nedostatočná plytká zálievka, 

- zlá drenáž – trávnik založený na ťažkej, ílovitej pôde,

- nedostatočná vertikutácia, 

- nízke kosenie trávnika najmä počas horúčav (trpia najmä plochy bez automatickej závlahy), 

- množstvo tieňa, 

- kyslá pôda.

Trávnik v záhradeMachu sa v prvom rade zbavíte vertikutáciou a potom môžete vylepšiť stav trávnika hnojenín a správnym prísunom dôležitých prvkov pre rast, farbu a vitalitu. Trávnik je náročný aj na závlahu. Ak zalievate každé ráno a večer, ešte to neznamená, že mu doprajete dostatok vody. Plytké zalievanie v malom množstve prenikne len tesne pod povrch a korene sa dostatočne nenapijú. Stačí raz za deň v ranných alebo večerných hodinách a intenzívne.

Starostlivosť o trávnik na jeseň

V jeseni a v zime je nutné si ho všímať tiež. Už nie je potrebné ho zalievať tak intenzívne, lebo jesenné obdobie disponuje aj množstvom zrážok. Je nutné vyhrabať všetko lístie, konáriky a nečistoty. Ku koncu jesene je nutné tiež vypustiť závlahu, aby nedošlo k poškodeniu trysiek.

Trávnik naposledy pokoste na výšku 4 – 5 cm. Otázka však znie, kedy je vhodné trávnik naposledy pokosiť? V prípade priaznivého počasia môžete kosiť aj v novembri. Keď rastie, treba kosiť. Pokiaľ máte skúsenosti, že vo Vašej lokalite je vždy množstvo snehovej prikrývky, snažte sa počas odhadzovania snehu neukladať sneh na trávnik vo veľkých kopách. Sneh sa tak spúšťa pomaly, keď zmrzne je plný vody a je dosť ťažký.

Tiež neodporúčame chodiť po trávniku, keď je príliš mrazivo. Platí to najmä pre reprezentačné trávniky, nízko kosené a strešné trávniky. November už nie je vhodný na zakladanie nových trávnikov, ani na prevzdušnenie. Budete musieť počkať do jari.

Trávniky, založené koncom septembra a v októbri, bude treba na jar možno dosiať. Trávniky zakladané na jeseň sa však na jar prebudia a zazelenajú skôr a sú aj hustejšie, nakoľko majú po zime dostatok vlahy. Tam, kde je plocha príliš roztrieštená, prípadne vo svahu alebo inom nedostupnom teréne, využite pôdopokryvné dreviny, prípadne plochu vysypte kameňmi a štrkom. Nie všade môže a musí byť trávnatá plocha.

Trávnatá plocha na záhrade patrí pre mnohých medzi dominantné a najviac ošetrované plochy v záhrade. Dokonalý trávnik musí byť pre niekoho bez ďateliny a kvitnúcich vytrvalých rastlín, ktoré trávnikári nazývajú burinou, pre iných je práve ďatelina a sedmokrásky či púpava skrášlením inak fádnej zelenej plochy. Na jeseň si trávnik vyžaduje starostlivosť tiež. Okrem toho, že za teplých a suchých dní je nutné ho zalievať, musíte previesť aj hnojenie hnojivami s vyšším obsahom draslíka ako prípravu na zimu.

Starší trávnik alebo trávnik, ktorý neprosperuje, je vhodné v tomto období prevzdušniť vertikutátorom. Pracuje sa s ním rovnako ako s kosačkou. Záhradu však musíte prebehnúť v dvoch rôznych smeroch. Počítajte s obrovskou hmotou odpadu. Budete prekvapení, čo všetko z neho vyhrabete. Trávnik po vertikutácii nepôsobí príliš esteticky, ale v krátkom čase zregeneruje a zazelená sa. Musíte mu dopriať ešte dostatok vlahy.

Mnohých môže počas daždivých dní trápiť pleseň na trávniku. Vzniká väčšinou v dôsledku nepriepustnej pôdy pod trávnikom, vlaha sa drží na povrchu a vzniká pleseň. Pomôže vertikutácia, vyhrabanie trávnika a mierne zalievanie. Pokiaľ sa Vám drží v trávniku mach, nie je to nadmernou vlhkosťou ako si väčšina myslí, ale nesprávnym zložením pôdy, prvkov, nesprávnym hnojením a nepriepustnou vrstvou pod trávnikom.

Pokiaľ sa Vám ani po viacerých pokusoch nedarí dopestovať pekný trávnik na niektorých menších miestach, vyskúšajte položiť na problematické miesta hotové trávnaté koberce. Pokiaľ trávniku nedodáte dostatok vlahy, bude mať plocha len krátkodobý efekt. Potom je už vhodnejšie vysypať plochu štrkom, pieskom, prípadne vysadiť pôdopokryvné rastliny alebo trvalky, po ktorých sa síce nechodí ako po tráve, ale svoju funkciu zelenej plochy splnia zaručene.

TIP: Chcete aby sa váš trávník rozžiaril farbami nádherných kvetov? Prečítajte si článok o rozkvitnutej lúke.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Yucca filamentosa / Juka vláknitá, C2