+421 948 199 109

Stratifikácia osív, čo to znamená

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Stratifikácia - určite ste sa s týmto pojmom už stretli, no mnohí ani netušíte, čo to v skutočnosti znamená. Odborné termíny, ktoré nájdete na internete či v literatúre, dokáže vyhľadať každý, no pochopiť ich je už ťažšie.

Rastlina, ktorej semená sú vhodné na stratifikáciu

Stratifikácia sa týka najmä niektorých osív a semien, ktoré bez nej nemajú takú klíčivosť a úspešnosť ako nestratifikované semená. Laicky napísané to znamená, že semená niektorých druhov trvaliek potrebujú prejsť obdobím chladu (cca 60 - 90 dní) pokračujúcim následným zvýšením teploty. Jedná sa o imitovanie vonkajších podmienok.Niektoré druhy potrebujú stratifikáciu semien

Semená rastlín, ktoré sa samovoľne vysemenia z materskej rastliny, spadnú na jeseň do pôdy, medzi kamene, kde aj časť prezimuje, premrzne a následne uvidíte na jar klíčiace mladé rastlinky, ktoré sú oveľa silnejšie než tie z priamych výsevov pestovaných v bytových podmienkach.

Ak máte možnosti, semená sa dajú stratifikovať vo vlhkom piesku v pivnici, v miestach, kde je chlad. Odporúčame stratifikovať viac ako 2 mesiace.

V chladničke, bez piesku, ide o suchú stratifikáciu. Tam je vhodné zabaliť semienka do papierovej utierky, vreckovky a ešte do papierového vrecka a uložiť na dno. Po tomto období semená vysejte a teplotu zvýšte. Čoskoro budete vidieť klíčiace rastlinky.


Využite stále vhodný jesenný čas napríklad na nákup trvaliek


Druhy, ktoré je vhodné stratifikovať: poniklec, horec, lupina, stračonôžky.

Samozrejme sa stáva, že aj nestratifikované semená vyklíčia. Je ich však menej.

Príklad: Poniklec je najlepšie vysievať ihneď po zbere semienok, kedy sú naozaj vyzreté. Jednoducho ich vysejte pod nejaký ker, ktorý ich ochráni pred mrazmi. Ak chcete vysiať do nádob, potrebujú prejsť chladom, čiže stratifikáciou. Je potrebné ich dať do chladničky aspoň na 4 mesiace a potom plytko vysiať. Skôr sa im darí v ľahkých aj piesočnatých pôdach.

Pre tých, ktorí chcú rozmnožovať delením alebo mladými rastlinkami, je lepšie to robiť v čase,  keď sú ešte rastliny malé, keďže poniklec neznáša narušenie koreňovej časti.

TIP: Trvalky je často vhodné rozmnožovať aj delením trsov. Prečítajte si článok práve na túto tému.


Posted in: Okrasná záhrada Tags: výsev semien
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu