+421 948 199 109

Tropické rastliny - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 15. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Do skupiny tropických rastlín patria nielen tropické liečivé a aromatické rastliny, ale aj ovocné rastliny, niektoré palmy, viaceré rastliny s okrasnými listami či okrasnými kvetmi.

Tropické rastliny

Sú to druhy, ktoré pochádzajú z oblastí poblíž rovníka a ich výskyt je viazaný na oblasti, kde je priebeh ročných teplôt vyrovnaný, s malými výkyvmi medzi obdobím dažďov a obdobím sucha. Pri tejto skupine rastlín sa vyskytuje najväčšia tvarová a farebná rozmanitosť v rastlinnej ríši, preto sú tou najväčšou pokladnicou pri oživovaní celoročne teplých interiérov.

Nároky na svetlo

Aj tropické rastliny sú náročné na svetlo, neplatí to však pri všetkých druhoch. Najviac svetla vyžadujú druhy ktoré pochádzajú zo suchších oblastí tropického pásma - saván a suchých tropických lesov. V interiérových podmienkach sa im preto darí najmä v blízkosti okien - na okenných parapetoch, pri oknách zasklených veránd, loggií či iných presvetlených miestach.Pestovanie tropickýh rastlín

Svoje nároky na svetlo si však zachovávajú aj v zimných podmienkach, preto je táto skupina rastlín na pestovanie obyčajne trochu náročnejšia. V lete s takýmito rastlinami nebýva problém, v zime sa ich však snažíme umiestniť na čo najsvetlejšie, ale pritom teplé stanovisko   - okenný parapet. V krajnom prípade pri nedostatku prirodzeného svetla môžeme menšie rastliny aj dosvetľovať špeciálnymi žiarivkami.

Rastliny z vlhších oblastí tropického dažďového pralesa bývajú v interiéri tolerantnejšie k nedostatku svetla a daria sa dobre do   vzdialenosti asi 2 m od južného okna, podrastové druhy dokonca aj ďalej ako 2 metre od južného okna. 

Nároky na teplo  

Tropické rastliny sú obyčajne náročnejšie na teplo než rastliny subtropického pásma. Znamená to, že ich nemôžeme zimovať na chladných chodbách a verandách, ale dobre znášajú, ba priamo vyžadujú zimovanie v teplom interiéri pri izbovej teplote, tj. asi od 18 °C do asi 22 až 23°C. Aj pre teplotne náročnejšie druhy je však prijateľnejšia spodná tepelná hranica (18°C). V zimnom období býva totiž nedostatok svetla a krátky deň, ktorý je pozitívne korelovaný s teplotou. Vyššia teplota a nedostatok svetla v zime bývajú hlavnou príčinou masívneho opadu listov izbových rastlín. A hoci sa tento jav nedá nikdy úplne zastaviť, môžeme ho spomaliť, a zredukovať na minimum práve vhodným nastavením teploty   v interiéri.

Nároky na zálievku a vzdušnú vlhkosť

Aj pri tropických rastlinách platí to, čo pre zálievku rastlín subtropických - vyžadujú pravidelnú a bohatú zálievku počas vegetácie - a to aj druhy zo suchších tropických pásiem saván a tropických suchých lesov. Rozdielne však zalievame “pralesné” a “savanové” druhy rastlín v zime.

Rastliny zo suchších oblastí bývajú v tomto období mimoriadne chúlostivé na premokrenie, ktoré pokiaľ je ešte spojené povedzme so zníženou teplotou v miestnosti je schopné rastlinu úplne zničiť. Preto sa riadime pravidlom, že sucho poškodí v zime rastlinu menej ako vlhko, a substrát polejeme len toľko, aby úplne nevyschol.

Pralesné rastliny vyžadujú však aj v zimnom období vlahy viac, preto ich polievame častejšie. Aj pri nich sa však určite vyvarujeme stagnujúcej vody v podmiske, ktorá v zimnom období môže zničiť aj inak odolné druhy. Ďalším z problémov pri pestovaní býva extrémne nízka vlhkosť vzduchu. Suchý vzduch spôsobuje častejší výskyt škodcov, ako sú červce, roztočce a puklice (štítničky) v zimnom období. Pomáhame si rozličnými zvlhčovačmi, pestovaním väčšieho množstva   rastlín v miestnosti (zvýšený odpar), prípadne navlhčeným machom v podmiskách. Proti škodcom však musíme vždy rázne zakročiť, najlepšie ihneď po zistení ich výskytu.

Nároky na hnojenie

S menej výrazným obdobím vegetačného pokoja súvisia aj vyššie nároky na živiny, a tým aj na hnojenie tropických rastlín. Aj keď sa snažíme vyhnúť hnojeniu v zimnom období, od marca do augusta hnojíme rastliny naplno. Hnojivá aplikujeme vo forme zálievky alebo vo forme listového hnojenia.

TIP: Ak nemáte možnosť pestovať tropické rastliny v byte a dávate prednosť pestovaniu na záhrade, prečítajte si článok o pestovaní exoticky pôsobiacich záhradných orchideí.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu