+421 948 199 109

Trvalky v nádobách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. septembra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno patríte k tým, ktorí disponujú len malým miestom v záhradke a ten ste venovali už trávniku, ktorý najpraktickejšie vyhovuje deťom či štvornohému miláčikovi. Milujete však aj trvalky, pre ich dlhodobé kvitnutie a variabilnosť kvetov.

Trvalky v nádobách

Pokiaľ sa ich nechcete vzdať, môžete ich vysadiť aj do nádob.

Všeobecne pri pestovaní akýchkoľvek rastlín v nádobách musíte dbať na výber vhodných nádob pre tento účel. Medzi najlacnejšie patria nádoby z plastu, ktoré sú vhodné na pestovanie dočasnej zelene ako sú letničky, prípadne izbové rastliny.

Pre dlhodobejšie pestovanie vonku sú vhodné nádoby z keramiky, pálenej hliny a betónu, prípadne kameniny. V nich sa menej prehrievajú korene a tiež sú vhodnejšie pre rastliny, ktoré chcete ponechať vonku aj v zimnom období.

Na dno nádob umiestnite drenážnu vrstvu, prípadne ich vysteľte vrecovinou alebo fóliou. Nádoby musia byť čisté. Pokiaľ chcete použiť Vaše vlastné nádoby, musia byť vždy ošetrené a vyčistené od predchádzajúcich zvyškov, prípadne škodcov. Nakoniec je dôležitá veľkosť varírujúca podľa vysadenej dreviny či rastliny.


Pestrá ponuka trvaliek nie len do nádob z nášho eshopu


Zvážujte aj farebné prevedenie. Nádoby a kvetináče z pálenej hliny si môžete sami vyzdobiť mozaikou z polámanej zvyšnej dlažby alebo obkladačiek, tiež sú vhodné ulity a mušle, prípadne ploské kamienky a drievka z brezových konárikov. Efekt vytvoríte aj vtedy, ak ich vložíte do vrecoviny a farebnej juty. Podľa Vašich predstáv zvoľte jednu alebo dve farebné prevedenia a k nim doplňte aj iné predmety ako sviečky, svietidlá, misky, krhličky a sedenie.Trvalky v nádobe

Po výsadbe je potrebné sa o vysadené rastliny pravidelne starať. Nejedná sa len o zalievaniehnojenie podľa druhov, ale patrí sem aj kontrola výskytu škodcov a chorôb, nakoľko dreviny a rastliny vysadené v nádobe trpia viac. Dôležité je skontrolovať, či majú nádoby odtokový otvor na odvádzanie prebytočnej vody. Len vtedy sa bude Vašim rastlinám dariť. Ak tam nie je, vytvorte ju pomocou vrtáka. Na otvor potom položte ploský kamienok alebo kúsok plastu a nádobe zadovážte podmisky alebo estetické obaly. Efektívne zalievanie je potom také, keď voda pretečie do misky. Správny substrát by mal byť samozrejmosťou. Iste sa často stretávate so zvláštnym zložením substrátu, ktorý rýchlo presychá a voda cez nádobu takmer pretečie bleskom. Vylepšite ju vlastným kompostom alebo podielom piesku. 

Kolujú mýty, že trvalkám v nádobách sa obyčajne nedarí. Pokiaľ splníte základné požiadavky, ktoré rastlina potrebuje pre správny rast a prosperovanie, dá sa vypestovať aj v nádobe. Nádoba musí byť dostatočne veľká, s odtokom prebytočnej vody a drenážnou vrstvou, ktorú vytvoríte pomocou keramzitu alebo štrku, okrúhliakov. Vysypte vhodným substrátom  (väčšinou im vyhovuje ľahký, priepustný, s podielom piesku).

Mrazuvzdorné trvalky do nádob

Pokiaľ ste si už zabezpečili vhodné nádoby, je čas pre výber vhodných trvaliek. Väčšina trvaliek je v našich podmienkach mrazuvzdorných, iným pomôže práve správny výber nádoby, drenáž, vhodný substrát, prípadne zazimovanie nádob na zimu, či vhodný obal. Vždy platí, že trvalky treba vyberať podľa nárokov na pestovanie a musia byť vhodné na dané pestovateľské stanovište. Teda papraď na priamom slnku neudržíte peknú a sviežu, rovnako ako levanduľa nebude prosperovať v tieni a vlhku.

Takto môžete pestovať hortenzie (Hydrangea), okrasné trávy, echinacei (Echinacea), levanduľu (Lavandula), krásnoočko (Coreopsis), rudbekie (Rudbeckia), dokonca aj rôzne kry a dreviny na kmienku. Substrát v nádobe rýchlejšie presychá, preto je nutné kontrolovať vlhkosť. Odstraňovaním odkvitnutých súkvetí predĺžite kvitnutie vašich obľúbených rastlín. Výborne vyniknú aj  kombináciách.

TIP: Pokiaľ vás pestovanie v nádobách zaujíma, prečítajte si aj článok o balkónových ovocných stromoch.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu