+421 948 199 109

Vysievame plodovú zeleninu

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. februára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Plodovú zeleninu môžete vypestovať z predpestovanej sadby alebo priamo z výsevu na záhradke. Do voľnej pôdy sa môžu vysievať tekvice, cukety a uhorky.

Plodová zelenina na záhone

V krátkom čase vyklíčia. Teplota pôdy by mala byť okolo 15 °C. Pokiaľ chcete, aby bolo klíčenie ešte rýchlejšie, namočte semená do vlažnej vody. Nezabudnite udržiavať plochu bez burín a dostatočne ju zalievať najmä na začiatku rastu a potom v období tvorby kvetov a plodov. 

Úroda plodovej zeleninyMedzi plodovú zeleninu, ktorú je lepšie získať predpestovaním, patria teplomilné paprikya rajčiny. S výsevom musíte začať už na konci februára. Platí to najmä pre papriku, feferóny, chilli. Rajčiny vysievajte neskôr, aby neboli slabé a vytiahnuté za svetlom.


Ak dávate prednosť pestovaniu zeleninu zo semien, pozrite si aktuálnu ponuku semien plodovej zeleniny v našom eshope


Vysievajte na riedko, na široko, aby mali rastliny dostatok živín a priestoru. Efektívne je použiť aj Jiffy zakoreňovače, do ktorých vložíte 1 alebo 2 semienka. Rastliny sú takmer použiteľné na výsadbu, veľakrát sa nemusia ani presádzať. Vynecháte aj jednotenie a manipuláciu s krehkými stonkami.  

Pokiaľ ste už na záhrade pestovali napríklad kokteilové paradajky, často sa stáva, že na jar získate mladé rastliny priamo na miestach, kde opadali plody. Tieto sadenice sú oveľa silnejšie než tie predpestované a sú na výsadbu pripravené oveľa skôr.

Ak sa Vám stalo, že sa počas výsadby do voľnej pôdy rajčina zlomila, zasaďte ju hlbšie do zeme, vytvorí si nové korienky. Nezabúdajte na neskoré jarné mrazy.


Vyberte si kvalitné priesady zeleniny z našej ponuky


Priesady nízkych druhov a drobnoplodých druhov rajčín môžete pestovať aj v nádobách na terase a balkóne za predpokladu bohatej zálievky a hnojenia.

TIP: Prečítajte si aj všeobecný článok o výseve zeleniny - ktorú zeleninu kedy a ako vysievať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu